Τεχνολογία

CPAP: Πώς ένα μηχάνημα βοηθάει στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων;

CPAP: Πώς ένα μηχάνημα βοηθάει στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων;

CPAP: Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να ελέγχονται για υπνική άπνοια, προτείνουν οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης.

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να ελέγχονται για υπνική άπνοια, προτείνουν οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης. Διαπίστωσαν ότι η συνεπής χρήση ενός μηχανήματος CPAP μείωσε τις πιθανότητες να επιστρέψετε στο νοσοκομείο για καρδιακά προβλήματα.

Αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο Νο. 1 δολοφόνος των ηλικιωμένων στον κόσμο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Τζένιφερ Άλμπρεχτ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Οι ηλικιωμένοι με συννοσηρή καρδιαγγειακή νόσο και αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός με υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε ο Άλμπρεχτ. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η επιτυχής θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο 30 ημερών».

Η υπνική άπνοια εντοπίζεται σε περίπου 40% έως 60% των ατόμων που έχουν καρδιακή νόσο. Περίπου 30 εκατομμύρια ενήλικες έχουν υπνική άπνοια, αντιμετωπίζοντας επαναλαμβανόμενη κατάρρευση του ανώτερου αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αλλά ένα μηχάνημα και μια μάσκα CPAP παρέχουν ήπια επίπεδα πίεσης αέρα για να κρατήσουν τον αεραγωγό ανοιχτό. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.301 λήπτες Medicare με καρδιακή νόσο που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου μεταξύ 2009 και 2013, ξεκίνησαν CPAP και νοσηλεύτηκαν.

Η μέση ηλικία τους ήταν 73 και περίπου το 53% ήταν άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσοστό επανεισδοχής 30 ημερών για μια περίοδο δύο ετών μετά την έναρξη της CPAP ήταν 10,2%. Περίπου το 33% του δείγματος της μελέτης είχε χαμηλή συμμόρφωση στη χρήση του CPAP. Περίπου το 38% είχε μερική συμμόρφωση. Περίπου το 28,5% είχε υψηλή προσκόλληση. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι δικαιούχοι του Medicare με υψηλή συμμόρφωση είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Clinical Sleep Medicine.

«Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη και η θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Άλμπρεχτ σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. «Η θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τις επανεισαγωγές 30 ημερών, μια σημαντική κινητήρια δύναμη για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ», είπε. «Εάν οι ασθενείς παρουσιάζουν σημάδια αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, όπως ροχαλητό, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κακή ποιότητα ύπνου, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους και οι γιατροί θα πρέπει να ρωτήσουν για τον ύπνο, ειδικά όταν φροντίζουν ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην τεχνητή νοημοσύνη

Πώς βελτιώνεται ο τομέας της πλαστικής με την τεχνολογία;

Πρόσβαση στην ιατρική τεχνολογία με χαμηλό κόστος

Πώς οι οπτικές πληροφορίες ταξιδεύουν από τον αμφιβληστροειδή στον μέσο εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Υγεία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Προστατεύοντας το απόρρητο των ασθενών στα ιατρικά αρχεία

Ψηφιακή μάσκα: Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια «ψηφιακή μάσκα» που θα επιτρέπει την αποθήκευση εικόνων προσώπου σε ιατρικά αρχεία, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εξαγωγή και την κοινή χρήση δυνητικά ευαίσθητων προσωπικών βιομετρικών πληροφοριών.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη διερευνά τη χρήση της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία

Μελέτη: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τηλεϊατρική ήταν μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από τις προσωπικές επισκέψεις, όπως στην επιληψία και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Η Σιγκαπούρη θα δοκιμάσει νέες τεχνολογίες υγείας με χρηματοδότηση 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων

Ιατρική τεχνολογία: Περιλαμβάνει ένα εργαλείο υποστήριξης AI για την ανάλυση μαστογραφιών και μια τεχνολογία νευροεπιστήμης για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.