Τεχνολογία

Covid-19: Πρωτοποριακή τεχνολογία AI προσφέρει διάγνωση σε λίγα λεπτά

Covid-19: Πρωτοποριακή τεχνολογία AI προσφέρει διάγνωση σε λίγα λεπτά

Covid-19: Η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των βαρέως πιεσμένων τμημάτων Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι δοκιμές PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμες.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), που αναπτύχθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS), είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια τον Covid-19 μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον ιό πολύ πιο γρήγορα από ένα τεστ PCR που συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Ελπίζεται ότι η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των βαρέως πιεσμένων τμημάτων Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι δοκιμές PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Η τεχνική αιχμής χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ, συγκρίνοντας τις σαρώσεις με μια βάση δεδομένων με περίπου 3000 εικόνες, που ανήκουν σε ασθενείς με Covid-19, υγιή άτομα και άτομα με ιογενή πνευμονία.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως βαθύ συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο, έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση οπτικών εικόνων, για να κάνει μια διάγνωση. Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης φάσης δοκιμών, η τεχνική αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο από 98% ακριβής. Ο καθηγητής Naeem Ramzan, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Συναισθηματικών και Ανθρώπινων Υπολογιστών για Έξυπνα Περιβάλλοντα στο UWS, ηγήθηκε της τριμελούς ομάδας πίσω από το έργο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Gabriel Okolo και ο Δρ Στάμος Κατσιγιάννης.

Είπε: “Υπήρχε εδώ και πολύ καιρό η ανάγκη για ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 και αυτό έγινε ακόμα πιο αληθινό με την άνοδο της παραλλαγής Omicron. Πολλές χώρες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό τεστ Covid λόγω περιορισμένων εργαλείων διάγνωσης, αλλά αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για τον γρήγορο εντοπισμό του ιού. Τα συμπτώματα του Covid-19 δεν είναι ορατά στις ακτινογραφίες κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις δοκιμές PCR. Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης των ιών, ειδικά όταν τα τεστ PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και δυνητικά σωτήριο, κατά τη διάγνωση σοβαρών περιπτώσεων του ιού, βοηθώντας στον προσδιορισμό της θεραπείας που μπορεί να απαιτείται”.

Ο καθηγητής Milan Radosavljevic, Αντιπρόεδρος Έρευνας, Καινοτομίας και Δέσμευσης στο UWS, πρόσθεσε: “Πρόκειται για έρευνα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Είναι ένα άλλο παράδειγμα της σκόπιμης, αποτελεσματικής δουλειάς που έχει γίνει στο UWS καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας μια πραγματική διαφορά στη μάχη κατά του Covid-19. Είμαι απίστευτα περήφανος για την ορμή και την καινοτομία που επιδεικνύουν οι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί μας, καθώς προσπαθούν να βρουν λύσεις σε επείγοντα παγκόσμια προβλήματα”. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει τη μελέτη, ενσωματώνοντας μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων εικόνων ακτίνων Χ που αποκτήθηκαν από διαφορετικά μοντέλα μηχανημάτων ακτίνων Χ, για να αξιολογήσει την καταλληλότητα της προσέγγισης σε κλινικό περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρέασε η καραντίνα τη ζωή των ανθρώπων;

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Πόσα σύνδρομα έχουν καταγραφεί μετά τη νόσηση από Covid-19;

Eνδείξεις ότι οι αλληλεπιδράσεις μας με το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν τέλειες συνθήκες για τη μετακίνηση των παθογόνων από τα άγρια ​​ζώα στους ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Microsoft υπογράφει την 1η συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης AI στο Βιετνάμ

Microsoft: Η εταιρεία λογισμικού υγειονομικής περίθαλψης τεχνητής νοημοσύνης VinBrain, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον μεγαλύτερο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του Βιετνάμ Vinggroup, έχει συνάψει επίσημη συνεργασία με τη Microsoft.

Γιατί πρέπει να έχετε παλμικό οξύμετρο στο σπίτι;

Τεχνολογία: Σε αυτήν την εποχή ιογενών ασθενειών, ορισμένοι πάροχοι συνιστούν να έχετε παλμικά οξύμετρα για επιτόπιους ελέγχους στο σπίτι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν άλλα σημάδια ασθένειας, όπως πυρετό, βήχα και συμφόρηση.

Μοντέλο υπολογιστή προβλέπει ποιος θα αναρρώσει από την COVID-19

"Η COVID-19 παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εδώ το Εθνικό Κέντρο Επιστημών Υγείας ANPC, μια εθνική επιστημονική εγκατάσταση με έδρα τη Δυτική Ουάσιγκτον που συνεργάζεται με το Cambridge, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της πολύπλοκης διαδικασίας της νόσου που θα έχει νέες κλινικές μεταφραστικές επιπτώσεις για πραγματικούς ανθρώπους", δήλωσε ο καθηγητής Klinken.

Οι αναισθησιολόγοι δεν αναφέρουν με ακρίβεια την ώρα έναρξης της αναισθησίας

Ολική αναισθησία: Οι περισσότερες περιπτώσεις χειρουργείου (OR) δεν τεκμηριώνουν σωστά τον χρόνο έναρξης της αναισθησίας (AST), με αποτέλεσμα χιλιάδες δολάρια να χάνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Η βαθιά μάθηση βελτιώνει τη διαλογή ατόμων με οξύ πόνο στο στήθος

Βαθιά μάθηση: Ερευνητές αναγνώρισαν τη βαθιά μάθηση ως έναν πιθανό τρόπο για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου την επιτάχυνση της διάγνωσης βελτιώνοντας παράλληλα τη χρήση των πόρων.