Τεχνολογία

ChatGPT υγεία: Ο Δρ. Google συναντά έναν άξιο αντίπαλο στον Dr. ChatGPT

ChatGPT υγεία: Ο Δρ. Google συναντά έναν άξιο αντίπαλο στον Dr. ChatGPT

ChatGPT υγεία: Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης "είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με το να βάζετε κάτι στη γραμμή αναζήτησης Google και να βλέπετε τι βρίσκετε", αναφέρουν οι γιατροί.

Ως τεταρτοετής οφθαλμολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, οι μεγαλύτερες ευθύνες του Riley Lyons περιλαμβάνουν τη διαλογή: Όταν ένας ασθενής έρχεται με ένα παράπονο που σχετίζεται με τα μάτια, ο Lyons πρέπει να κάνει μια άμεση αξιολόγηση του επείγοντος του. Όταν ένας ασθενής έρχεται με ένα παράπονο που σχετίζεται με τα μάτια, η Lyons πρέπει να κάνει μια άμεση αξιολόγηση του επείγοντος του. Συχνά βρίσκει ότι οι ασθενείς έχουν ήδη στραφεί στον «Δρ. Google». Διαδικτυακά, είπε ο Lyons, είναι πιθανό να ανακαλύψουν ότι «μπορεί να συμβαίνουν πολλά τρομερά πράγματα με βάση τα συμπτώματα που βιώνουν».

Έτσι, όταν δύο από τους συναδέλφους οφθαλμίατρους της Λυών στο Emory ήρθαν σε αυτόν και του πρότειναν να αξιολογηθεί η ακρίβεια του chatbot AI ChatGPT στη διάγνωση παραπόνων που σχετίζονται με τα μάτια, άδραξε την ευκαιρία. Τον Ιούνιο, ο Lyons και οι συνάδελφοί του ανέφεραν στο medRxiv, έναν διαδικτυακό εκδότη προεκτυπώσεων της επιστήμης της υγείας, ότι το ChatGPT συγκρίθηκε αρκετά καλά με τους γιατρούς που εξέτασαν τα ίδια συμπτώματα – και απέδωσαν πολύ καλύτερα από τον έλεγχο συμπτωμάτων στον δημοφιλή ιστότοπο υγείας WebMD.

Και παρά το πολυδιαφημισμένο πρόβλημα “ψευδαίσθησης” που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρεί το ChatGPT – τη συνήθεια του να κάνει περιστασιακά ξεκάθαρες ψευδείς δηλώσεις – η μελέτη Emory ανέφερε ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του ChatGPT δεν έκανε μηδενικές “εξαιρετικά ανακριβείς” δηλώσεις όταν παρουσιάστηκε με ένα τυπικό σύνολο ματιών παράπονα.

Η σχετική ικανότητα του ChatGPT, που έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2022, ήταν μια έκπληξη για τον Lyons και τους συν-συγγραφείς του. Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης “είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με το να βάζετε κάτι στη γραμμή αναζήτησης Google και να βλέπετε τι βρίσκετε”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Nieraj Jain, επίκουρος καθηγητής στο Emory Eye Center που ειδικεύεται στη χειρουργική και τις ασθένειες του υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς.

Συμπλήρωση κενών στη φροντίδα με AI

Ωστόσο, τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης καθώς αξιολογεί την υπόσχεση και τις παγίδες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, του τύπου τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται από το ChatGPT.

Η ακρίβεια των ιατρικών πληροφοριών που παρέχονται από το chatbot μπορεί να αντιπροσωπεύει μια βελτίωση σε σχέση με το Dr. Google, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης αυτής της νέας τεχνολογίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με τις ίδιες διασφαλίσεις που ίσχυαν ιστορικά για την εισαγωγή νέων φαρμάκων ή ιατρικών συσκευών.

Η ομαλή σύνταξη, ο έγκυρος τόνος και η επιδεξιότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν τραβήξει την εξαιρετική προσοχή από όλους τους τομείς της κοινωνίας, με ορισμένους να συγκρίνουν τον μελλοντικό αντίκτυπό της με αυτόν του ίδιου του Διαδικτύου. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς για να εφαρμόσουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς όπως η ακτινολογία και τα ιατρικά αρχεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα σε ερωτήσεις οφθαλμολογίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο;

Ιατρική γραφή: Απαιτείται προσοχή εάν χρησιμοποιείτε ChatGPT

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.