Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

ChatGPT υγεία: Ο Δρ. Google συναντά έναν άξιο αντίπαλο στον Dr. ChatGPT

ChatGPT υγεία: Ο Δρ. Google συναντά έναν άξιο αντίπαλο στον Dr. ChatGPT

ChatGPT υγεία: Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης "είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με το να βάζετε κάτι στη γραμμή αναζήτησης Google και να βλέπετε τι βρίσκετε", αναφέρουν οι γιατροί.

Ως τεταρτοετής οφθαλμολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, οι μεγαλύτερες ευθύνες του Riley Lyons περιλαμβάνουν τη διαλογή: Όταν ένας ασθενής έρχεται με ένα παράπονο που σχετίζεται με τα μάτια, ο Lyons πρέπει να κάνει μια άμεση αξιολόγηση του επείγοντος του. Όταν ένας ασθενής έρχεται με ένα παράπονο που σχετίζεται με τα μάτια, η Lyons πρέπει να κάνει μια άμεση αξιολόγηση του επείγοντος του. Συχνά βρίσκει ότι οι ασθενείς έχουν ήδη στραφεί στον «Δρ. Google». Διαδικτυακά, είπε ο Lyons, είναι πιθανό να ανακαλύψουν ότι «μπορεί να συμβαίνουν πολλά τρομερά πράγματα με βάση τα συμπτώματα που βιώνουν».

Έτσι, όταν δύο από τους συναδέλφους οφθαλμίατρους της Λυών στο Emory ήρθαν σε αυτόν και του πρότειναν να αξιολογηθεί η ακρίβεια του chatbot AI ChatGPT στη διάγνωση παραπόνων που σχετίζονται με τα μάτια, άδραξε την ευκαιρία. Τον Ιούνιο, ο Lyons και οι συνάδελφοί του ανέφεραν στο medRxiv, έναν διαδικτυακό εκδότη προεκτυπώσεων της επιστήμης της υγείας, ότι το ChatGPT συγκρίθηκε αρκετά καλά με τους γιατρούς που εξέτασαν τα ίδια συμπτώματα – και απέδωσαν πολύ καλύτερα από τον έλεγχο συμπτωμάτων στον δημοφιλή ιστότοπο υγείας WebMD.

Και παρά το πολυδιαφημισμένο πρόβλημα “ψευδαίσθησης” που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρεί το ChatGPT – τη συνήθεια του να κάνει περιστασιακά ξεκάθαρες ψευδείς δηλώσεις – η μελέτη Emory ανέφερε ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του ChatGPT δεν έκανε μηδενικές “εξαιρετικά ανακριβείς” δηλώσεις όταν παρουσιάστηκε με ένα τυπικό σύνολο ματιών παράπονα.

Η σχετική ικανότητα του ChatGPT, που έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2022, ήταν μια έκπληξη για τον Lyons και τους συν-συγγραφείς του. Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης “είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με το να βάζετε κάτι στη γραμμή αναζήτησης Google και να βλέπετε τι βρίσκετε”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Nieraj Jain, επίκουρος καθηγητής στο Emory Eye Center που ειδικεύεται στη χειρουργική και τις ασθένειες του υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς.

Συμπλήρωση κενών στη φροντίδα με AI

Ωστόσο, τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης καθώς αξιολογεί την υπόσχεση και τις παγίδες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, του τύπου τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται από το ChatGPT.

Η ακρίβεια των ιατρικών πληροφοριών που παρέχονται από το chatbot μπορεί να αντιπροσωπεύει μια βελτίωση σε σχέση με το Dr. Google, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης αυτής της νέας τεχνολογίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με τις ίδιες διασφαλίσεις που ίσχυαν ιστορικά για την εισαγωγή νέων φαρμάκων ή ιατρικών συσκευών.

Η ομαλή σύνταξη, ο έγκυρος τόνος και η επιδεξιότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν τραβήξει την εξαιρετική προσοχή από όλους τους τομείς της κοινωνίας, με ορισμένους να συγκρίνουν τον μελλοντικό αντίκτυπό της με αυτόν του ίδιου του Διαδικτύου. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς για να εφαρμόσουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς όπως η ακτινολογία και τα ιατρικά αρχεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tα δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα σε ερωτήσεις οφθαλμολογίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο;

Ιατρική γραφή: Απαιτείται προσοχή εάν χρησιμοποιείτε ChatGPT

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Close Icon