Τεχνολογία

ChatGPT θεραπεία: Το chatbot σας θα μπορούσε να γίνει ο ψυχοθεραπευτής σας;

ChatGPT θεραπεία: Το chatbot σας θα μπορούσε να γίνει ο ψυχοθεραπευτής σας;

ChatGPT θεραπεία: Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην ελάφρυνση του φορτίου βοηθώντας, ή ακόμη και χορηγώντας, ψυχοθεραπεία;

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίση ψυχικής υγείας. Από τις υπερβολικά εκτεταμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έως τα αυξανόμενα ποσοστά διαταραχών ψυχικής υγείας στον απόηχο του Covid-19, είναι πιο δύσκολο από ποτέ για πολλούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και θεραπεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Θα μπορούσε, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην ελάφρυνση του φορτίου βοηθώντας, ή ακόμη και χορηγώντας, αυτή τη θεραπεία;

Σε αρχικό, ενστικτώδες επίπεδο, είναι μια τρομακτική ιδέα. Οι απόλυτες βασικές αρχές της φροντίδας ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν εκτεταμένη προστασία, λεπτή ερμηνεία των πράξεων και των συναισθημάτων ενός ασθενούς και τη δημιουργία στοχαστικών απαντήσεων – όλα αυτά αρκετά απαιτητικά για να διδάξετε μια μηχανή που στερείται ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης. Λειτουργικά, είναι επίσης ένα ναρκοπέδιο:

  • η πλοήγηση στο απόρρητο των ασθενών,
  • ο έλεγχος δεδομένων,
  • και η ταχεία απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν είναι μικρό κατόρθωμα, ειδικά όταν ο επαγγελματίας σας είναι μηχάνημα.

 

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι όλα καταστροφή και καταστροφή – αλλά έχουμε πολύ δρόμο για να προχωρήστε πριν μπορέσουμε να εμπιστευτούμε με ασφάλεια την ψυχική μας ευεξία σε μια τεχνητή νοημοσύνη.

Γεφυρώνοντας το κενό

Η σχέση μεταξύ των chatbot AI και της ψυχικής υγείας είναι βαθιά. βαθύτερα από όσο φαντάζονται πολλοί. Το ELIZA, που θεωρείται ευρέως ως το πρώτο «αληθινό» chatbot, ήταν ένα πρώιμο πρόγραμμα υπολογιστή επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που αργότερα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει έναν ψυχοθεραπευτή της σχολής Rogerian, μια προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία που αναπτύχθηκε από τον Carl Rogers στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και η οποία είναι βασίζεται σε προσωποκεντρική ή μη κατευθυντική θεραπεία

Οι βασικές αρχές της Rogerian ψυχοθεραπείας ήταν γόνιμο έδαφος για τον προγραμματισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ρότζερς ήταν γνωστός για την πεποίθησή του ότι η διευκόλυνση ήταν το κλειδί για τη μάθηση, και ως εκ τούτου ο ρόλος του θεραπευτή έγινε ένας από τους ρόλους του να κάνει ερωτήσεις για να προκαλέσει αυτομάθηση και προβληματισμό από την πλευρά του ασθενούς.

Τεχνητή συναισθηματική νοημοσύνη

Η θεραπεία έχει πολύ περισσότερα από το να ανταποκρίνεται απλώς σε αυτό που λέει ο ασθενής. υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε λεκτικά και στη γλώσσα του σώματος, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι ασθενείς να συσκοτίζουν την αλήθεια με τρόπο που μπορεί να μην μπορεί να ανιχνεύσει μια τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ajilore, οι εκπρόσωποι του Character.AI και η Popova συμφωνούν όλοι ότι οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν μια ζώνη χωρίς κρίση για τους συμμετέχοντες και, επομένως, ένα πιο ανοιχτό περιβάλλον για κοινή χρήση. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε κάθε ασθενής να επωφεληθεί από την τεχνολογία ως έχει. Οι πιο περίπλοκες διαταραχές παρουσιάζουν ασθενείς με αποφυγή, ανατρεπτική, ακόμη και παραληρηματική σκέψη, η οποία θα μπορούσε να αγνοηθεί ή ακόμη και να επιδεινωθεί από τη μη διαχειριζόμενη ΑΙ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημοσιοποίηση μιας πολύ τρομακτικής πιθανότητας - του κινδύνου της εξαφάνισης του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη

Google Cloud Mayo Clinic: Επεκτείνουν τη χρήση της γενετικής AI στην υγειονομική περίθαλψη

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Neuralink: Ο Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για μελέτη σε ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.