Τεχνολογία

Ασύρματοι βιοαισθητήρες ανακουφίζουν το βάρος του συστήματος υγείας

Ασύρματοι βιοαισθητήρες ανακουφίζουν το βάρος του συστήματος υγείας

Οι πιθανές εφαρμογές των ασύρματων βιοαισθητήρων είναι τεράστιες και θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την υγεία μας και διάφορες ασθένειες.

Ένας ασύρματος βιοαισθητήρας, που αναπτύχθηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου του Malmö, επιτρέπει ένα πιο ελεγχόμενο από τον ασθενή σύστημα, όπου οι λοιμώξεις μπορούν να ανιχνευθούν πολύ νωρίτερα μέσω έξυπνων καθετήρων, έξυπνων πάνων ή επιδέσμων τραυμάτων.

«Φανταστείτε ότι έχετε μια πάνα με έναν αισθητήρα που, όταν εκτεθεί στα ούρα, μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Ο ασθενής μπορεί να μετρήσει και να παρακολουθεί μόνος του τη μόλυνση. Θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα γιατί εξαλείφει πολλά περιττά ραντεβού με γιατρό», λέει η Atefeh Shafaat, η οποία υπερασπίστηκε πρόσφατα τη διατριβή της, «Ανάπτυξη ασύρματων βιοαισθητήρων ενσωματωμένων στην κεραία ραδιοσυχνοτήτων (RFA) για παρακολούθηση βιολογικών αντιδράσεων χωρίς τσιπ και χωρίς μπαταρία».

Πιστεύει ότι οι πιθανές εφαρμογές των ασύρματων βιοαισθητήρων είναι τεράστιες και θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την υγεία μας και διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, η λειτουργία αυτής της τεχνολογίας απαιτεί αξιόπιστους αισθητήρες που είναι φιλικοί προς το χρήστη και δεν απαιτούν ούτε παραδοσιακά ολοκληρωμένα κυκλώματα ούτε ογκώδεις μπαταρίες.

«Αυτό κάνει τους βιοαισθητήρες μικρότερους και ελαφρύτερους και ολόκληρο το σύστημα πιο ευέλικτο. Χρησιμοποιήσαμε μια τυπική ετικέτα RFA (μια παρόμοια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για το ηλεκτρονικό άνοιγμα των θυρών) με το τσιπ αφαιρεμένο. Το τσιπ χρησιμοποιείται συνήθως για αποθηκεύει, προστατεύει και επεξεργάζεται δεδομένα, αλλά το σύστημά μας είναι μόνο για εγγραφή και μετάδοση, επομένως αυτές οι λειτουργίες δεν χρειάζονται», εξηγεί ο Shafaat.

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται μπαταρία σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν μετρήσεις χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, Bluetooth, το οποίο κατά τα άλλα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτήν την τεχνολογία. Αντίθετα, η ετικέτα τροφοδοτείται με επαγωγή όπου το κινητό τηλέφωνο μεταφέρει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην ετικέτα. Καθώς το κινητό τηλέφωνο είναι ο αναγνώστης, πρέπει να βρίσκεται εντός πέντε εκατοστών για να έρθετε σε επαφή.

Ο Shafaat εξηγεί, «Το ασήμι, το οποίο είναι αγώγιμο, είναι μέρος της κεραίας ετικέτας. Όταν έχουμε έναν συγκεκριμένο τύπο αντίδρασης, το ασήμι μετατρέπεται σε χλωριούχο άργυρο, το οποίο δεν είναι αγώγιμο· αυτό σημαίνει ότι το κύκλωμα της κεραίας ανοίγει ή σπάει. Η παρουσία συγκεκριμένης αναλυόμενης ουσίας επισκευάζει την κεραία και αλλάζει τη χαρακτηριστική συχνότητα που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ασύρματη ανίχνευση βιολογικών αντιδράσεων».

Εκτός από την ασύρματη ανίχνευση γλυκόζης σε δείγματα πλήρους αίματος, η προτεινόμενη ρύθμιση έχει επίσης δοκιμαστεί για ασύρματη παρακολούθηση ιατρικά σχετικών μικροβιακών βιοφίλμ στα υγρά του τραύματος. “Η περιττή αφαίρεση επιδέσμων για τον έλεγχο της λοίμωξης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας για την ανίχνευση της μόλυνσης σε πρώιμο στάδιο κάνει τη θεραπεία πολύ πιο εύκολη”, προσθέτει ο Shafaat.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτηριακοί βιοαισθητήρες: Το μέλλον της ανίχνευσης ασθενειών

Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια ανιχνεύουν καρκινικά κύτταρα

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ αναπνοής που ανιχνεύει γρήγορα τον ιό Sars Cov-2

Μετρητής αέρα μπορεί να ανιχνεύσει παραλλαγές του ιού Sars-Cov-2 σε περίπου 5 λεπτά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.