Τεχνολογία

Apps: Οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος

Apps: Οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος

Apps: Η χρήση τεχνολογιών που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, όπως φορητές συσκευές και εφαρμογές smartphone, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές χρόνιες ασθένειες, οι οποίες περιλαμβάνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι οι συμβατικές παρεμβάσεις απώλειας βάρους που περιλαμβάνουν αλλαγές συμπεριφοράς και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές και πρόσφατα υπήρξε μια έξαρση σύγχρονων παρεμβάσεων αδυνατίσματος που βασίζονται στο Διαδίκτυο.

Η χρήση τεχνολογιών που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, όπως φορητές συσκευές και εφαρμογές smartphone, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χρήσης τέτοιων παρεμβάσεων και ποια από τα συστατικά τους είναι πιο αποτελεσματικά πρέπει ακόμη να μελετηθούν και να καθοριστούν. Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrients, ανέλυσε την αποτελεσματικότητα της χρήσης εφαρμογών που βασίζονται στο διαδίκτυο για την εφαρμογή και την προώθηση της απώλειας βάρους σε άτομα με παχυσαρκία.

Για να εξετάσουν την εν λόγω αποτελεσματικότητα των εφαρμογών που βασίζονται στον ιστό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση όπου 1.466 άρθρα από δύο βάσεις δεδομένων ιατρικών δημοσιεύσεων ανακτήθηκαν και επιλέχθηκαν προσεκτικά. Κάθε μελέτη εξετάστηκε για την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων της με βάση τον κίνδυνο μεροληψίας. 97 άρθρα αναλύθηκαν ποιοτικά και 51 άρθρα αναλύθηκαν ποσοτικά.

Η ποιοτική ανάλυση έδειξε ότι οι μελέτες που χρησιμοποίησαν στοιχεία όπως :

  • η κοινωνική υποστήριξη,
  • η αυτο-παρακολούθηση για τη συμπεριφορά και το αποτέλεσμα (βάρος),
  • ο καθορισμός στόχων συμπεριφοράς,
  • οι πληροφορίες για τις συνέπειες στην υγεία,
  • και ο καθορισμός στόχων έκβασης ήταν σημαντικά αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση διαδικτυακής παρέμβασης σε άτομα με υπέρβαρα και παχυσαρκία έχει θετική και σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους», δηλώνει ο καθηγητής Yoshio Nakata. «Ωστόσο, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν επίσης μια τάση προς φθίνουσα αποτελεσματικότητα για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που βασίζονται στο διαδίκτυο».

Τα ποσοτικά αποτελέσματα έδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητα της χρήσης διαδικτυακών παρεμβάσεων, όπως η εξατομικευμένη πληροφόρηση για την προσαρμογή των αναγκών του χρήστη και η ηλεκτρονική συμβουλευτική, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έλευση και την πρόοδο της τεχνολογίας smartphone και στη διαθεσιμότητα συμβουλευτικής μέσω web. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία των παρεμβάσεων που βασίζονται στο διαδίκτυο, συγκεκριμένα οι διαδικτυακές συνομιλίες, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέτοιες αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας.

Αυτή η μελέτη ανέλυσε διάφορα στοιχεία των διαδικτυακών παρεμβάσεων για την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και εντόπισε βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά των εν λόγω παρεμβάσεων που βοήθησαν στην αποτελεσματικότητά τους. Με την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την παχυσαρκία και τη σταθερή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν διαδικτυακές παρεμβάσεις υγείας, αυτή η μελέτη θέτει τις βάσεις για ανάλυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβατικών μέτρων και παρέχει δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό από αυτές τις εφαρμογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πολλά οφέλη του ανανά για την υγεία

4 πρωινές συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε για να χάσετε βάρος

Η μείωση των συνολικών θερμίδων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη διαλείπουσα νηστεία

MyHealth App: Στο κινητό μας τηλέφωνο οι ιατρικές διαγνώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αξιοποίηση της τεχνολογίας υγείας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία: Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, υπόσχεται να προσφέρει πιο ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις, δυνητικά ανατρέποντας την τάση σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση για την υγεία.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

AI βία: Tα τελευταία χρόνια, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει αποδειχθεί ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν τις προσπάθειες υποστήριξης, πρόληψης και παρέμβασης.

Μάχη των AI στην ιατρική έρευνα - ChatGPT vs Elicit

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείου συλλογής πληροφοριών στον ιατρικό τομέα.