Τεχνολογία

Apps ιδιωτικότητα: Οι εφαρμογές υγείας εισβάλλουν στο απόρρητό σας;

Apps ιδιωτικότητα: Οι εφαρμογές υγείας εισβάλλουν στο απόρρητό σας;

Apps ιδιωτικότητα: Οι φορητές συσκευές μπορούν να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης ή ακόμα και τον ύπνο.

Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στην τεχνολογία για να παραμείνουμε σε φόρμα, να χάσουμε βάρος ή ακόμα και να παρακολουθήσουμε ιατρικές καταστάσεις. Οι φορητές συσκευές μπορούν να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης ή ακόμα και τον ύπνο. Αλλά ξέρατε ότι μπορούν επίσης να συλλέγουν εξαιρετικά προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες; «Παρόλο που αυτή η φορητή τεχνολογία συλλέγει αρκετά ευαίσθητες πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης για εμάς, δεν προστατεύεται από την HIPAA», δήλωσε ο Kevin Brasler, εκτελεστικός συντάκτης του Consumers’ Checkbook.

Το HIPAA είναι ο Νόμος περί Φορητότητας και Λογοδοσίας Ασφάλισης Υγείας, που θεσπίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1996, ο οποίος προστατεύει ευαίσθητες πληροφορίες υγείας των ασθενών από το να αποκαλυφθούν χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση του ασθενούς. Ο Brasler είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι ιατρικές τους πληροφορίες δεν προστατεύονται πάντα από το HIPAA όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές ή άλλη τεχνολογία. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι «προστατεύουν τα δεδομένα υγείας σας, αλλά μόνο όταν επισκέπτεστε γιατρό, μόνο όταν βρίσκεστε σε νοσοκομείο ή επισκέπτεστε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας», είπε ο Brasler.

Οι εταιρείες τεχνολογίας υγείας μπορεί να φαίνεται να παρέχουν εμπιστευτική βοήθεια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι μητρικές τους εταιρείες επιτρέπεται να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να πουλούν τις πληροφορίες σας για κέρδος σε μεσίτες δεδομένων, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες και δεν απαιτείται πάντα να σας πουν τι έχουν συλλέξει ή κοινόχρηστο. «Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι το απόρρητό σας είναι ασφαλές», είπε ο Brasler. Σε αντίθεση με τους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας, οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές, ιστότοπους και κατασκευαστές συσκευών δεν απαιτείται να διατηρούν εμπιστευτικές τις πληροφορίες υγείας σας.

Για παράδειγμα, η HIPAA γενικά δεν καλύπτει:

  • Δεδομένα που συλλέγονται από αναζητήσεις που έγιναν στο τηλέφωνό σας ή στο πρόγραμμα περιήγησής σας
  • Πληροφορίες που παρέχετε σε ιστότοπο ή εφαρμογή που δεν σχετίζεται με τον ιατρικό σας πάροχο
  • Δεδομένα υγείας που δημιουργούνται από smartphone, έξυπνα ρολόγια και άλλη φορητή τεχνολογία ή ιατρικές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, εκτός εάν αυτή η τεχνολογία παρέχεται από οντότητα που καλύπτεται από το HIPAA για σκοπούς θεραπείας

Για παράδειγμα, εάν δείτε έναν γιατρό σχετικά με την κατάθλιψη ή το άγχος, η επίσκεψή σας καλύπτεται από το HIPAA. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός, το ιατρικό προσωπικό και ο ασφαλιστής σας δεν μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας ή τη θεραπεία σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από ιστότοπους και λογισμικό που χρησιμοποιείτε μπορούν – και πιθανότατα θα συλλεχθούν – από εταιρείες και διαπραγματεύονται ή πωλούνται σε μεσίτες δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πόσο θα βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στις ιατρικές διαγνώσεις;

Ποια είναι η σχέση της δερματολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη;

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα ξεφεύγουν από την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.