Τεχνολογία

Απομακρυσμένες διαγνώσεις: Αύξηση δημοτικότητας τηλεϊατρικής. Ποια τα οφέλη;

Απομακρυσμένες διαγνώσεις: Αύξηση δημοτικότητας τηλεϊατρικής. Ποια τα οφέλη;

Απομακρυσμένες διαγνώσεις: Οι απομακρυσμένες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στη μείωση της μετάδοσης και αύξησαν τη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης.

Με την αυξημένη ζήτηση για μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στον κόσμο, έχουν γίνει πολλά βήματα. Ένα τέτοιο σημαντικό βήμα είναι η Απομακρυσμένη Διαβούλευση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αλλά συνεχίζει να δείχνει την επίδρασή της ακόμη και τώρα. Οι απομακρυσμένες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στη μείωση της μετάδοσης και αύξησαν τη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης στις αγροτικές περιοχές όπου οι περιορισμοί πόρων καθιστούσαν δύσκολο για τον πάσχοντα ασθενή να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η απομακρυσμένη διαβούλευση;

Η απομακρυσμένη διαβούλευση είναι μια επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς μέσω της μεθόδου της τηλεδιάσκεψης ή του κινητού τηλεφώνου. Δίνει στους ανθρώπους το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη χωρίς να εκπληρώνουν την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλοι οι πόροι σε ένα μέρος. Παρόλο που ήρθε με αρκετές πτώσεις, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, θα μπορούσε να καταφέρει να μειώσει την επιβάρυνση του ασθενούς να φτάσει στο νοσοκομείο.

Η ευκολία είναι ένας από τους συνήθεις λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν τη διαδικτυακή διαβούλευση. Τα άτομα με αναπηρίες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν συχνά αισθάνονται βολικά να επιλέξουν την ηλεκτρονική συμβουλευτική, καθώς εξοικονομεί χρόνο και προσπάθειές τους για να φτάσουν εγκαίρως σε ένα μέρος. Αυτό μειώνει επίσης το πρόβλημα των αιθουσών αναμονής.

Διαθεσιμότητα και Προσβασιμότητα

Η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα παραμένουν βασικοί παράγοντες για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν τις διαδικτυακές διαβουλεύσεις. Οι υποκείμενες ανισότητες και η γεωγραφική έλλειψη πόρων καθιστούν δύσκολο για τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά η εξ αποστάσεως διαβούλευση μπορεί να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

Εξοικονόμηση χρόνου

Επιτρέπει στους ασθενείς να διαχειρίζονται τα προγράμματά τους χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν την ανάγκη να φτάσουν σε ένα μέρος φυσικά. Οι ασθενείς μπορούν εύκολα να επιλέξουν τα ραντεβού που ταιριάζουν στο πρόγραμμά τους.

Ευελιξία

Οι απομακρυσμένες διαβουλεύσεις προσφέρουν συχνά πιο ευέλικτες επιλογές προγραμματισμού, καθιστώντας ευκολότερο την εύρεση του χρόνου που ταιριάζει τόσο στον ασθενή όσο και στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Συνέχεια Φροντίδας

Συνήθως συμβαίνει ότι μετά από λίγες διαβουλεύσεις, οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να έρθουν σε επαφή με τους γιατρούς τους, αλλά η διαδικτυακή διαβούλευση μπορεί να το κάνει εφικτό. Οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν τη σχέση τους με έναν συγκεκριμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ακόμη και όταν η φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή. Αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μυστικότητα

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πηγαίνουν σε κλινικές υγειονομικής περίθαλψης επειδή αισθάνονται άβολα να συζητήσουν τα προβλήματά τους, αλλά με τις διαδικτυακές συμβουλές οι ασθενείς μπορούν να προτιμήσουν το απόρρητό τους να συζητούν ευαίσθητα θέματα υγείας από το σπίτι τους.

Πρόληψη Λοιμώξεων

Αυτό συνέβη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις βοήθησαν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης στις μεταδοτικές ασθένειες. Μείωσε ακόμη και τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς ο κόσμος απέφευγε να συγκεντρωθεί σε ένα μέρος.

 

Αποτελεσματική παρακολούθηση

Το καλύτερο μέρος της απομακρυσμένης διαβούλευσης είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε τα επόμενα βήματα και επίσης να παρακολουθούμε τις ημερομηνίες. Μπορεί να είναι βολικό για ραντεβού παρακολούθησης και συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Παρακολούθηση Υγείας

Οι ασθενείς μπορούν να μοιράζονται δεδομένα από φορητές συσκευές ή εφαρμογές υγείας, επιτρέποντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν την πρόοδό τους πιο αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να γίνει καλύτερο αρχείο χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τις αναφορές ή τα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί κάποιος πρέπει να εμπιστεύεται τον γιατρό του αντί για το διαδίκτυο;

Πώς η τεχνολογία υγείας μεταμορφώνει την ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση;

Γιατί η τεχνολογία θεωρείται ο καλύτερος φίλος της ιατρικής επιστήμης;

Πώς η τεχνολογία μπορεί να προστατέψει την υγεία μας;

Πώς μπορεί η τεχνολογία εξελίξει την ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.