Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Αυτοί οι αισθητήρες εμφυτεύματος μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ πρώιμες διαδικασίες απόρριψης, το πρώτο βήμα προς ένα εργαλείο για την εξατομίκευση της φροντίδας μετά τη μεταμόσχευση.

Ένα νέο μικροπορώδες ικρίωμα λειτουργεί ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτήρησης για τον εντοπισμό της απόρριψης πριν από τον τραυματισμό του μοσχεύματος σε ένα μοντέλο ποντικού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances. Αυτοί οι αισθητήρες είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα μπορούσε να παρέχει στους γιατρούς ζωτικής σημασίας πρώιμες πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα απόρριψης οργάνων σε ασθενείς με μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σχετίζεται με επιθετική ανοσοκαταστολή για την πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος. Ωστόσο, η υπερβολική καταστολή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεοπλασίας και ευκαιριακών λοιμώξεων, ενώ η ανεπαρκής καταστολή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του μοσχεύματος. Παραδοσιακά, πραγματοποιούνται βιοψίες ενός μεταμοσχευμένου οργάνου για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ανοσοκαταστολής. Ωστόσο, αυτές οι επεμβατικές βιοψίες έχουν σημαντική μεταβλητότητα και είναι ένας καθυστερημένος δείκτης απόρριψης.

Για να προσδιορίσει την απόρριψη πριν από τον τραυματισμό του μοσχεύματος, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε ένα μικροπορώδες ικρίωμα που λειτουργεί ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτήρησης. Μετά από μεταμόσχευση καρδιάς ή δέρματος σε ποντίκια, τα εξειδικευμένα εμφυτεύματα συσσωρεύουν έμφυτα και προσαρμοστικά ανοσοκύτταρα και οι αναλύσεις γονιδιακής έκφρασης προσδιορίζουν βιοδείκτες οξείας κυτταρικής απόρριψης αλλομοσχεύματος (ACAR) πριν από τα κλινικά σημεία τραυματισμού του μοσχεύματος.

Πραγματοποιήθηκαν αρχικές μελέτες με μεταβίβαση υιοθέτησης Τ κυττάρων με αταίριαστα αλλομοσχεύματα που επέτρεψαν την εστίαση στην απόρριψη με τη μεσολάβηση Τ κυττάρων, με επακόλουθες μελέτες επικύρωσης σε ζώα άγριου τύπου. Η θέση του ικριώματος επιτρέπει τη συχνή δειγματοληψία των κυττάρων και ο πίνακας βιοδεικτών γονιδίων διακρίνει τα ποντίκια που απορρίπτουν αλλογενή μοσχεύματα από αυτά με υγιή μοσχεύματα.

“Η έρευνα σχετικά με την παρακολούθηση των ανοσολογικών αποκρίσεων ήταν συναρπαστική δεδομένης της αύξησης των ανοσοθεραπειών. Αυτή η ανίχνευση μιας ανεπιθύμητης ανοσολογικής απόκρισης έχει σημαντικές ιατρικές ευκαιρίες, επειδή συχνά δεν μαθαίνετε για μια ανεπιθύμητη απόκριση έως ότου ένα όργανο αρχίσει να χάνει τη λειτουργία του”, δήλωσε η Lonnie Shea, Καθηγήτρια στο U-M.

Η νέα διαδικασία ξεκινά με την εμφύτευση ενός πορώδους ικριώματος κάτω από το δέρμα, όπου αναπτύσσεται ιστός μέσα στους πόρους. Ο ιστός που αναπτύσσεται αγγειώνεται. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία διατρέχουν αυτόν τον χώρο, με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κυκλοφορούν μέσα από αυτά τα αγγεία.

Το υλικό προκαλεί μια απόκριση ξένου σώματος που οδηγεί στη στρατολόγηση κυττάρων του ανοσοποιητικού. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα κύτταρα εμφανίζουν έναν φαινότυπο αντιπροσωπευτικό των ιστών και όχι εκείνων που κυκλοφορούν, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθούν τις αποκρίσεις των ιστών με την πάροδο του χρόνου. «Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται στο πλαίσιο της απόρριψης μοσχεύματος, μπορείτε να δείτε ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα στο εμφύτευμα», είπε η Shea.

Η ικανότητα αξιολόγησης των ανοσολογικών αποκρίσεων εντός των ιστών μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους ερευνητές να μάθουν για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθορίζοντας την αλληλουχία των μεταγραφωμάτων των κυττάρων, μπορούν να ανιχνεύσουν πιθανή απόρριψη οργάνου με μια ελάχιστα επεμβατική βιοψία αντί να πραγματοποιήσουν βιοψία του μεταμοσχευμένου οργάνου που θα είχε μεγαλύτερο προφίλ κινδύνου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες επεμβάσεις ματιών

Εμφυτεύματα Στήθους: Πιθανότητα ανάπτυξης σπάνιου λεμφώματος

Wraparound: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού

Οι υπέρηχοι των ματιών ανιχνεύουν την ανεπάρκεια της εγκεφαλικής διακλάδωσης στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Close Icon