Τεχνολογία

AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;

AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;

AI: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει άτομα υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας περίπου το 28% των μη καπνιστών ως υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αξιολογήσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «CXR-Lung-Risk» αναλύει εικόνες ρουτίνας με ακτίνες Χ θώρακα, εντοπίζοντας μοτίβα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα ευρήματα από τη μελέτη, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America στο Σικάγο, καταδεικνύουν ότι τα άτομα που επισημάνθηκαν από το πρόγραμμα AI είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνα που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Τεχνητή Νοημοσύνη και καρκίνος

Ο Δρ Μάικλ Λου, ανώτερος ερευνητής και διευθυντής τεχνητής νοημοσύνης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, τονίζει τη σημασία αυτού του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης στην παροχή ευκαιριακής εξέτασης για άτομα που δεν καπνίζουν ποτέ με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Με τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος, οι μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές γίνονται όλο και πιο σημαντικές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο κοινή αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, με εκτιμώμενες 240.000 νέες περιπτώσεις και πάνω από 127.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος. Συγκεκριμένα, το 10% έως το 20% των καρκίνων του πνεύμονα εμφανίζεται σε άτομα που δεν καπνίζουν ποτέ, μια ομάδα που αποκλείεται από τις παραδοσιακές οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω της πρόκλησης πρόβλεψης του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Το μοντέλο AI, CXR-Lung-Risk, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας περισσότερες από 147.000 ακτινογραφίες θώρακος από μια διαφορετική ομάδα σχεδόν 41.000 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων τόσο καπνιστών όσο και μη καπνιστών, σε μια δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου. Αφού έμαθε τα μοτίβα του καρκίνου του πνεύμονα από αυτές τις ακτινογραφίες, η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε σε ένα σύνολο 17.400 μη καπνιστών που έκαναν συνήθεις ακτινογραφίες θώρακος μεταξύ 2013 και 2014.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει άτομα υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας περίπου το 28% των μη καπνιστών ως υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Στη συνέχεια, το 2,9% αυτών των ατόμων διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα, ξεπερνώντας το όριο κινδύνου έξι ετών του 1,3% που συνιστάται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία.

Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης είναι η εξάρτησή της από μια ενιαία εικόνα ακτινογραφίας θώρακα, καθιστώντας την ένα πρακτικό και ευρέως διαθέσιμο εργαλείο στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία. Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Anika Walia, φοιτήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, τονίζει τις δυνατότητες αυτού του προγράμματος AI να ενισχύσει τις προσπάθειες έγκαιρης ανίχνευσης και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Αν και τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές, όπως παρουσιάστηκαν σε μια ιατρική συνάντηση. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος στην αξιολόγηση κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στη μόχλευση της τεχνολογίας για προληπτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην φροντίδα των ηλικιωμένων;

Η τεχνητή νοημοσύνη προσδιορίζει τους μη καπνιστές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

Πώς η καρδιακή προσβολή μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χρήση της τεχνολογίας;

AI: Εργαλείο ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης επιδοκιμάζει τον άνθρωπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους. 

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

«Ο εντοπισμός του κινδύνου HA-AKI με προγνωστικά μοντέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, όπως η προειδοποίηση των παρόχων να μην παραγγείλουν νεφροτοξικά φάρμακα, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν από την κλινική εφαρμογή»