Τεχνολογία

ΑΙ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

ΑΙ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

ΑΙ: Η ιατρική ακριβείας θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη στην υποστήριξη με εικονική βοήθεια AI.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει θετικά την πρακτική της ιατρικής, είτε μέσω της επιτάχυνσης του ρυθμού της έρευνας είτε βοηθώντας τους κλινικούς γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη:

AI στην ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρειάζεται ποτέ να κοιμάται. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση των ζωτικών σημείων των ασθενών που λαμβάνουν εντατική φροντίδα και για την ενημέρωση των κλινικών ιατρών εάν αυξηθούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Ενώ οι ιατρικές συσκευές όπως τα μόνιτορ καρδιάς μπορούν να παρακολουθούν ζωτικά σημεία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα από αυτές τις συσκευές και να αναζητήσει πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως η σήψη. Ένας πελάτης της IBM έχει αναπτύξει ένα προγνωστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για πρόωρα μωρά που είναι 75% ακριβές στην ανίχνευση σοβαρής σήψης.

Εξατομικευμένη θεραπεία ασθενειών

Η ιατρική ακριβείας θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη στην υποστήριξη με εικονική βοήθεια AI. Επειδή τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μάθουν και να διατηρήσουν προτιμήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις σε πραγματικό χρόνο στους ασθενείς όλο το εικοσιτετράωρο. Αντί να χρειάζεται να επαναλαμβάνετε πληροφορίες με ένα νέο άτομο κάθε φορά, ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς πρόσβαση όλο το εικοσιτετράωρο σε έναν εικονικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις με βάση το ιατρικό ιστορικό, τις προτιμήσεις και τις προσωπικές ανάγκες του ασθενούς.

AI στην ιατρική απεικόνιση

Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ήδη εξέχοντα ρόλο στην ιατρική απεικόνιση. Η έρευνα έχει δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται από τεχνητά νευρωνικά δίκτυα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τους ανθρώπινους ακτινολόγους στην ανίχνευση σημείων καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων καταστάσεων. Εκτός από το να βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθένειας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει να γίνει πιο διαχειρίσιμος ο εκπληκτικός αριθμός ιατρικών εικόνων που πρέπει να παρακολουθούν οι κλινικοί γιατροί, ανιχνεύοντας ζωτικά κομμάτια του ιστορικού ενός ασθενούς και παρουσιάζοντάς του τις σχετικές εικόνες.

Αποτελεσματικότητα κλινικών δοκιμών

Ξοδεύεται πολύς χρόνος κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για την εκχώρηση ιατρικών κωδικών στα αποτελέσματα των ασθενών και την ενημέρωση των σχετικών συνόλων δεδομένων. Το AI μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας παρέχοντας μια ταχύτερη και πιο έξυπνη αναζήτηση για ιατρικούς κωδικούς.

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη φαρμάκων

Η ανακάλυψη φαρμάκων είναι συχνά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά μέρη της ανάπτυξης φαρμάκων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ανάπτυξης νέων φαρμάκων με δύο κυρίως τρόπους: τη δημιουργία καλύτερων σχεδίων φαρμάκων και την εύρεση ελπιδοφόρων νέων συνδυασμών φαρμάκων. Με την τεχνητή νοημοσύνη, πολλές από τις προκλήσεις των μεγάλων δεδομένων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των βιοεπιστημών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προσφέρουν τα έξυπνα γυαλιά σε άτομα με παθήσεις όρασης;

7 ιατρικές τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

AI: Πώς προσδιορίζει η τεχνητή νοημοσύνη τις ακτινογραφίες θώρακα;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες