Τεχνολογία

AI: Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία είναι απεριόριστες

AI: Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία είναι απεριόριστες

AI: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και θα βελτιώσει την ποιότητα πολλών ιατρικών συσκευών.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) υιοθετείται γρήγορα στον ιατρικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές ιατρικές συσκευές αρχίζουν να ενσωματώνουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν βελτιωμένα συστήματα απεικόνισης, έξυπνα ρομπότ, τεχνολογία φορητών συσκευών, ανάλυση δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, πλατφόρμες προσομοίωσης και πολλά άλλα. Ενώ η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς στην ιατρική, η πανδημία Covid-19 έχει επισπεύσει τη διαδικασία ψηφιοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για «εξυπνότερες» ιατρικές συσκευές.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι δυνατότητες AI χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της ιατρικής και αυξάνονται γρήγορα σε δημοτικότητα. Η GlobalData προβλέπει ότι τα έσοδα από τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. Επιπλέον, η GlobalData προβλέπει ότι η αγοραία αξία για τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για τον κλάδο της υγείας θα φτάσει τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και θα βελτιώσει την ποιότητα πολλών ιατρικών συσκευών, ειδικά καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης στον ιατρικό τομέα έρχονται ερωτήματα γύρω από τη ρύθμιση.

Προς το παρόν, πολλές ιατρικές αγορές δεν έχουν αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των ιατρικών συσκευών που ενσωματώνουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό αποτελεί πιθανή αιτία ανησυχίας, διότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις ιατρικές συσκευές, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια. Πολλές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν μεγάλα σύνολα δεδομένων και πολύπλοκους αλγόριθμους, και ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της λειτουργικότητας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ίσως ρυθμιστικοί φορείς όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Υγεία του Καναδά θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέπει συνεχείς αλλαγές, καθώς πολλές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν δυνατότητες συνεχούς μάθησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα και οι συσκευές μπορούν να αλλάζουν συχνά.

Ενώ πολλές ιατρικές συσκευές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη δεν ρυθμίζονται με τέτοιο συγκεκριμένο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης τους, η FDA κυκλοφόρησε πρόσφατα την τελική καθοδήγηση σχετικά με το «Λογισμικό υποστήριξης κλινικών αποφάσεων». Αυτή η τελική καθοδήγηση στοχεύει να διευκρινίσει το εύρος της επίβλεψης του FDA για το λογισμικό υποστήριξης κλινικών αποφάσεων και εξαιρεί ορισμένες λειτουργίες ιατρικού λογισμικού (συμπεριλαμβανομένου κάποιου λογισμικού υποστήριξης αποφάσεων) από τον ορισμό της «συσκευής».

Ενώ η καθοδήγηση του FDA για το Λογισμικό Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων είναι η αρχή για τη ρύθμιση των συσκευών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα στην επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζονται και άλλες συσκευές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι ιατρικές συσκευές με δυνατότητες AI είναι συχνά πιο προηγμένες τεχνολογικά από άλλες συσκευές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλάζουν συνεχώς. Οι κανονισμοί για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις πολυπλοκότητες προκειμένου να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τέτοιες συσκευές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα ρομπότ θεραπεύουν τα άτομα με τραυλισμό;

Οργανώστε μονοήμερη εκδρομή για Rafting

Πώς βοηθάει το τεστ ομιλίας στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Καινοτομία στην καταπολέμηση των εγκεφαλικών διαταραχών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών εξελίξεων στην υγειονομική περίθαλψη

Ενδυνάμωση υγείας: Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών προόδων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν βαθύς, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο παροχής και εμπειρίας της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς η φυσική κατάσταση βελτιώνεται με την χρήση της τεχνολογίας;

Άσκηση: Η τεχνολογία της προπόνησης έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, παρέχοντας στα άτομα τα εργαλεία και τα κίνητρα που χρειάζονται για να οδηγήσουν ενεργό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης: Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογικών εργαλείων σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια, την ευκολία και τη συνολική ποιότητα ζωής για τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

ΜΕΘ: Πώς η ιατρική τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς εντατικής θεραπείας

ΜΕΘ: Η ενσωμάτωση της ιατρικής τεχνολογίας στην εντατική θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών αλλά και εξορθολογίζει τις ροές εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.