Τεχνολογία

AI οδοντιατρική: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στην ιατρική!

AI οδοντιατρική: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στην ιατρική!

AI οδοντιατρική: Νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε, επικοινωνούμε με τους γιατρούς μας και ακόμη και δημιουργούμε τέχνη.

Νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε, επικοινωνούμε με τους γιατρούς μας και ακόμη και δημιουργούμε τέχνη. Αλλά η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να έχει μια μόνιμη βάση σε ένα πιο ευαίσθητο περιβάλλον: το στόμα μας. Εκατοντάδες οδοντιατρεία σε όλες τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα τεχνολογία απεικόνισης ακτίνων Χ με τεχνητή νοημοσύνη από τη VideaHealth που εδρεύει στη Βοστώνη. Το λογισμικό βοηθά τους οδοντιάτρους να αντιμετωπίσουν διαδικασίες ρουτίνας, όπως τον εντοπισμό κοιλοτήτων, καθώς και να εντοπίσουν πιο σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής νόσου ή απώλειας οστικής μάζας στο στόμα που συχνά συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το Αλτσχάιμερ. 

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών, αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για μη στοματικές ασθένειες, δήλωσε στο CBS MoneyWatch ο διευθύνων σύμβουλος της VideaHealth, Florian Hillen. «Ήμουν στο MIT και έκανα έρευνα τεχνητής νοημοσύνης για τον καρκίνο του μαστού, τις ακτινογραφίες θώρακος και ολόκληρο το ακτινολογικό φάσμα», είπε. «Και συνειδητοποίησα ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην οδοντιατρική μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία και την υγεία από οποιονδήποτε άλλο τομέα υγειονομικής περίθαλψης».

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διακρίνει μοτίβα και συσχετισμούς σε τεράστια σύνολα δεδομένων την καθιστά ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο σε κλινικά περιβάλλοντα, ειδικά στη διάγνωση ιατρικών καταστάσεων, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας. Και ο Hillen πιστεύει ότι η οδοντιατρική μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσει στη διάγνωση μιας σειράς άλλων ιατρικών καταστάσεων. “Ο οδοντίατρος, είναι ακτινολόγος, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χειρουργός και επιχειρηματίας”, είπε ο Hillen. «Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που θα κάνει διάγνωση ή θα αναλύει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Και αυτό είναι δυνατό μόνο στην οδοντιατρική επειδή όλοι πηγαίνουν σε οδοντίατρο κάθε χρόνο… αλλά ελπίζουμε ότι ο καθένας από εμάς δεν παίρνει Χ στήθος -ακτινολογικός έλεγχος καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο».

Σαν να βλέπεις 100 οδοντιάτρους

Το AI του VideaHealth είναι παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ένα δημοφιλές μοντέλο δημόσιας τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Τέτοια “μοντέλα μεγάλης γλώσσας” χρησιμοποιούν στατιστικές τεχνικές για την ταχεία ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Αλλά η τεχνολογία του VideaHealth αναλύει ανώνυμες οδοντιατρικές εικόνες ακτίνων Χ και προσδιορίζει τους ασθενείς για πιθανές θεραπείες με βάση τις προβολές τους. Το εργαλείο AI ενσωματώνει μια βάση δεδομένων με εκατομμύρια εικόνες που έχουν σχολιαστεί από οδοντιάτρους, με κλινικές λεπτομέρειες σχετικά με διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη, πιο ακριβή διάγνωση και εν τέλει βελτιώνει την ποιότητα της οδοντιατρικής φροντίδας, είπε ο Hillen.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας έχει εκπαιδευτεί σε 50 φορές περισσότερα δεδομένα από όσα θα έβλεπε ένας μόνο οδοντίατρος σε όλη του τη ζωή», πρόσθεσε. «Αυτό που εξηγούμε στους πελάτες μας είναι ότι 100 οδοντίατροι που όλοι έχουν δει 50 φορές περισσότερα δεδομένα στη ζωή τους, κοιτούν πάνω από τον ώμο σας». Ο οδοντίατρος Dr. Michael Scialabba, επικεφαλής κλινικός διευθυντής του 42 North Dental, ενός ιατρείου που εδρεύει στη Μασαχουσέτη με περισσότερες από 113 τοποθεσίες, βλέπει τεράστια δυνητική αξία στο AI της VideaHealth λόγω της ικανότητάς του να εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος και τη δύναμή του ως διαγνωστικού εργαλείου.

Το ιατρείο του χρησιμοποιεί πιλοτικά το λογισμικό εδώ και ένα χρόνο και πλέον το χρησιμοποιεί σε όλα τα γραφεία του οργανισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη συνέπεια και την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια αξιολόγηση ανεξάρτητα από την εμπειρία των μεμονωμένων οδοντιάτρων, είπε ο Δρ Scialabba. Το λογισμικό βοηθά επίσης να πιάσει πιθανές προβληματικές περιοχές στο στόμα που ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να χάσει, πρόσθεσε. «Επιταχύνει τις διαγνωστικές ικανότητες ενός νέου πτυχιούχου ή ενός πρόσφατου πτυχιούχου, κάτι που είναι εξαιρετικό, καθώς και κάποιου που είναι μεγαλύτερος, καθώς το ανθρώπινο μάτι κάνει λάθη, ειδικά όταν είμαστε απασχολημένοι σε ένα γραφείο», είπε ο Scialabba. “Όσο πιο απασχολημένος γίνετε, τόσο περισσότερα πράγματα θα ξεχάσετε να κάνετε ή να χάσετε. Όχι σκόπιμα, αλλά εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία πυροδοτεί καινοτομίες στην ψηφιακή ορθοδοντική

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούλων για την συνολική υγεία μας;

Πώς μπορεί να συνδέεται η απώλεια δοντιών με την απώλεια μνήμης;

Dentist Pass: Περισσότερες από 129.000 αιτήσεις έως σήμερα

Πώς να διατηρήσετε τη στοματική υγιεινή και να έχετε αστραφτερά δόντια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.