Τεχνολογία

AI: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό;

AI: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό;

AI: Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία στην γρήγορη ανίχνευση του Covid-19; Διαβάστε τι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), που αναπτύχθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS), είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια τον Covid-19 μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον ιό πολύ πιο γρήγορα από ένα τεστ PCR που συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Ελπίζεται ότι η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των βαρέως πιεσμένων τμημάτων Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι δοκιμές PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Η τεχνική αιχμής χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ, συγκρίνοντας τις σαρώσεις με μια βάση δεδομένων με περίπου 3000 εικόνες, που ανήκουν σε ασθενείς με Covid-19, υγιή άτομα και άτομα με ιογενή πνευμονία.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως βαθύ συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο, έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση οπτικών εικόνων, για να κάνει μια διάγνωση. Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης φάσης δοκιμών, η τεχνική αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο από 98% ακριβής. Ο καθηγητής Naeem Ramzan, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Συναισθηματικών και Ανθρώπινων Υπολογιστών για Έξυπνα Περιβάλλοντα στο UWS, ηγήθηκε της τριμελούς ομάδας πίσω από το έργο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Gabriel Okolo και ο Δρ Στάμος Κατσιγιάννης.

Είπε: “Υπήρχε εδώ και πολύ καιρό η ανάγκη για ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 και αυτό έγινε ακόμα πιο αληθινό με την άνοδο της παραλλαγής Omicron. Πολλές χώρες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό τεστ Covid λόγω περιορισμένων εργαλείων διάγνωσης, αλλά αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για τον γρήγορο εντοπισμό του ιού. Τα συμπτώματα του Covid-19 δεν είναι ορατά στις ακτινογραφίες κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις δοκιμές PCR. Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης των ιών, ειδικά όταν τα τεστ PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και δυνητικά σωτήριο, κατά τη διάγνωση σοβαρών περιπτώσεων του ιού, βοηθώντας στον προσδιορισμό της θεραπείας που μπορεί να απαιτείται”.

Ο καθηγητής Milan Radosavljevic, Αντιπρόεδρος Έρευνας, Καινοτομίας και Δέσμευσης στο UWS, πρόσθεσε: “Πρόκειται για έρευνα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Είναι ένα άλλο παράδειγμα της σκόπιμης, αποτελεσματικής δουλειάς που έχει γίνει στο UWS καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας μια πραγματική διαφορά στη μάχη κατά του Covid-19. Είμαι απίστευτα περήφανος για την ορμή και την καινοτομία που επιδεικνύουν οι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί μας, καθώς προσπαθούν να βρουν λύσεις σε επείγοντα παγκόσμια προβλήματα”. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει τη μελέτη, ενσωματώνοντας μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων εικόνων ακτίνων Χ που αποκτήθηκαν από διαφορετικά μοντέλα μηχανημάτων ακτίνων Χ, για να αξιολογήσει την καταλληλότητα της προσέγγισης σε κλινικό περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια καινούργια τεχνολογικά μέσα βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη;

Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της τηλεϋγείας;

Ο σοβαρός κίνδυνος COVID-19 αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.