Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI καρκίνος του μαστού: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού;

AI καρκίνος του μαστού: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού;

AI καρκίνος του μαστού: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι εφάμιλλη με τους ειδικούς γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις μαστογραφίες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι εφάμιλλη με τους ειδικούς γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις μαστογραφίες. Η μελέτη συνέκρινε την απόδοση ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης με περισσότερους από 500 επαγγελματίες ιατρούς και διαπίστωσε ότι τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και οι άνθρωποι ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν περίπου το 90% των όγκων του μαστού και να αναγνωρίσουν σωστά περίπου τα τρία τέταρτα των μαστογραφιών από γυναίκες χωρίς καρκίνο. Αυτό υποδηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

καρκίνος του μαστού και ΑΙ

Η μαστογραφία θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες στην ακτινολογία λόγω της ανάγκης ανίχνευσης λεπτών μοτίβων στις εικόνες ακτίνων Χ. Ενώ η ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία έχει βελτιώσει την ακρίβεια ανίχνευσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της διαδικασίας. Αντί να αντικαθιστά τους ακτινολόγους, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους βοηθήσει στον εντοπισμό ύποπτων περιπτώσεων και στην επισήμανση μη φυσιολογικών περιοχών στις μαστογραφίες.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Yan Chen, τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει εξίσου καλά με τους ανθρώπους αναγνώστες στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, παρέχοντας ισχυρές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη ροή εργασίας του πραγματικού κόσμου και ο αντίκτυπός της στις γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο παραμένουν σημαντικά ερωτήματα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξορθολογίσει τη διαδικασία ελέγχου και να βοηθήσει στην ιεράρχηση των περιπτώσεων που χρειάζονται άμεση προσοχή.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η μελέτη χρησιμοποίησε 2D μαστογραφίες, ενώ η 3D μαστογραφία είναι πιο κοινή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η ηλικία στην οποία οι γυναίκες υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο διαφέρει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ να συνιστούν έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών όταν οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο πυκνό ιστό μαστού, καθιστώντας την ανάγνωση της μαστογραφίας πιο δύσκολη.

Για να γίνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πιο αποτελεσματικά στο πραγματικό πλαίσιο, πρέπει να αναπτυχθούν για χρήση με τρισδιάστατη μαστογραφία και να είναι σε θέση να αναλύουν προηγούμενες μαστογραφίες για αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται το μέλλον του προσυμπτωματικού ελέγχου της μαστογραφίας, με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές να δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ανίχνευσης περισσότερων καρκίνων του μαστού όταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται μαζί με ανθρώπινους ακτινολόγους.

Ενώ η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Lunit, τον κατασκευαστή του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάστηκε στην έρευνα, υπογραμμίζει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει την ανίχνευση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, ωφελώντας τελικά την υγεία των γυναικών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η συμπερίληψη της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, καλύπτοντας γυναίκες όλων των ηλικιών, φυλών και εθνοτήτων για να αντικατοπτρίζουν τα σενάρια του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει τον αντίκτυπο των οικογενειακών δικαστηρίων στην υγεία των γυναικών

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες για την προστασία του εντέρου;

Ενδείξεις καρκίνου την ώρα του φαγητού και άλλες που δεν πρέπει να αγνοούνται

Ευρήματα μελέτης παρέχουν νέα εικόνα για το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Close Icon