Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI καρκίνος: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τον καρκίνο;

AI καρκίνος: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τον καρκίνο;

AI καρκίνος: Η γενετική πληροφορία κωδικοποιείται στο DNA από μοτίβα των τεσσάρων βάσεων - που συμβολίζονται με A, T, G και C - που συνθέτουν τη δομή του.

Μια νέα δημοσίευση στο Biology Methods & Protocols δείχνει ότι μπορεί σύντομα να είναι δυνατό για τους γιατρούς να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ανιχνεύσουν και να διαγνώσουν τον καρκίνο σε ασθενείς, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία. Ο καρκίνος παραμένει μια από τις πιο δύσκολες ανθρώπινες ασθένειες, με πάνω από 19 εκατομμύρια περιπτώσεις και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η εξελικτική φύση του καρκίνου καθιστά δύσκολη τη θεραπεία όγκων όψιμου σταδίου.

Η γενετική πληροφορία κωδικοποιείται στο DNA από μοτίβα των τεσσάρων βάσεων – που συμβολίζονται με A, T, G και C – που συνθέτουν τη δομή του. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές έξω από το κύτταρο μπορεί να προκαλέσουν την τροποποίηση ορισμένων βάσεων DNA με την προσθήκη μιας μεθυλικής ομάδας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «μεθυλίωση DNA». Κάθε μεμονωμένο κύτταρο διαθέτει εκατομμύρια από αυτά τα σημάδια μεθυλίωσης του DNA. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αλλαγές σε αυτά τα σημάδια στην πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Είναι δυνατό να εξεταστεί ποιες βάσεις στο DNA είναι μεθυλιωμένες στους καρκίνους και σε ποιο βαθμό, σε σύγκριση με τον υγιή ιστό.

Η αναγνώριση των συγκεκριμένων υπογραφών μεθυλίωσης του DNA που ενδεικτικά διαφορετικών τύπων καρκίνου είναι παρόμοια με την αναζήτηση βελόνας σε μια θημωνιά. Εδώ είναι που οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτή τη μελέτη πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου εκπαίδευσαν έναν τρόπο τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μηχανικής και βαθιάς μάθησης, για να εξετάσουν τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA και να αναγνωρίσουν 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου (συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του προστάτη) από μη καρκινικό ιστό με ακρίβεια 98,2%.

Αυτό το μοντέλο βασίζεται σε δείγματα ιστού (όχι θραύσματα DNA στο αίμα) και θα χρειαζόταν πρόσθετη εκπαίδευση και δοκιμή σε μια πιο ποικίλη συλλογή δειγμάτων βιοψίας για να είναι έτοιμα για κλινική χρήση. Οι ερευνητές εδώ πιστεύουν ότι μια σημαντική πτυχή αυτής της μελέτης ήταν η χρήση ενός εξηγήσιμου και ερμηνεύσιμου βασικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο παρείχε πληροφορίες για το σκεπτικό πίσω από τις προβλέψεις του. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις εσωτερικές λειτουργίες του μοντέλου τους και έδειξαν ότι το μοντέλο ενισχύει και ενισχύει την κατανόηση των υποκείμενων διαδικασιών που συμβάλλουν στον καρκίνο.

Ο εντοπισμός αυτών των ασυνήθιστων προτύπων μεθυλίωσης (δυνητικά από βιοψίες) θα επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα των ασθενών, καθώς οι περισσότεροι καρκίνοι είναι ιάσιμοι ή ιάσιμοι εάν εντοπιστούν αρκετά έγκαιρα. «Υπολογιστικές μέθοδοι όπως αυτό το μοντέλο, μέσω καλύτερης εκπαίδευσης σε πιο ποικίλα δεδομένα και αυστηρών δοκιμών στην κλινική, θα παράσχουν τελικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην έγκαιρη ανίχνευση και προσυμπτωματικό έλεγχο των καρκίνων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Shamith Samarajiwa. «Αυτό θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώιμα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Μελέτη διαπιστώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους ασθενείς με καρκίνο

Γιατί οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αξιοποιεί την ΑΙ για την πρόβλεψη δολοφονικών κυμάτων με σημαντική ακρίβεια

ΑΙ κύματα: Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ναυτικούς να ανιχνεύουν εκ των προτέρων δολοφονικά αδίστακτα κύματα της θάλασσας, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές ανθρώπων και πλοίων.

Νέα εφαρμογή ανιχνεύει καρδιακή ανεπάρκεια με ενσωματωμένους αισθητήρες στο smartphone σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Turku και το CardioSignal χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός smartphone για να αναλύσει την κίνηση της καρδιάς και να ανιχνεύσει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Close Icon