Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νεφρό καρκίνος: Πρώιμα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Νεφρό καρκίνος: Πρώιμα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Νεφρό καρκίνος: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του νεφρού είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική θεραπεία και βελτιωμένα αποτελέσματα.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του νεφρού είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική θεραπεία και βελτιωμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού συχνά στερείται πρώιμων συμπτωμάτων και όταν εμφανιστούν, μπορεί να είναι διακριτικά και να μπερδεύονται με άλλες καταστάσεις. Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.

Συνήθη πρώιμα σημεία και συμπτώματα

1. Αίμα στα ούρα (αιματουρία):
Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια καρκίνου του νεφρού είναι το αίμα στα ούρα, το οποίο μπορεί να φαίνεται ροζ, κόκκινο ή χρώματος κόλα. Μπορεί να είναι διαλείπουσα, επομένως ακόμη και ένα επεισόδιο απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.

2. Πόνος στη μέση:
Ο επίμονος πόνος ή δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι (πλευρά) που δεν σχετίζεται με τραυματισμό μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης. Αυτός ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στη μία πλευρά, κοντά στον προσβεβλημένο νεφρό.

3. Ανεξήγητη απώλεια βάρους:
Σημαντική και ακούσια απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου των νεφρών ή άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

4. Κόπωση:
Η επίμονη κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και δεν οφείλεται σε άλλες αιτίες μπορεί να είναι σύμπτωμα. Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι συχνά σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες.

5. Πυρετός:
Επαναλαμβανόμενοι ή επίμονοι πυρετοί που δεν σχετίζονται με λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν καρκίνο των νεφρών.

Λιγότερο συχνά πρώιμα συμπτώματα

1. Αναιμία:
Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να συμβεί εάν ο καρκίνος παρεμβαίνει στην ικανότητα των νεφρών να παράγει ερυθροποιητίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

2. Υπέρταση (Υψηλή αρτηριακή πίεση):
Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του νεφρού να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε δευτερογενή υπέρταση.

3. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους:
Το οίδημα, γνωστό και ως οίδημα, μπορεί να εμφανιστεί λόγω διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας, επηρεάζοντας την ισορροπία υγρών στο σώμα.

4. Ένα εξόγκωμα ή μάζα στην κοιλιά:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά ή στο πλάι.

5. Νυχτερινές εφιδρώσεις:
Οι έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί μερικές φορές να είναι ένας δείκτης, ειδικά εάν εμφανίζονται παράλληλα με άλλα συμπτώματα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν επιμείνουν ή επιδεινωθούν. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερήχους, ακολουθούμενη από βιοψία, μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία καρκίνου του νεφρού. Οι τακτικοί έλεγχοι και η αναφορά τυχόν ασυνήθιστων συμπτωμάτων σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε θα δουν οι ασθενείς εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου;

Όγκος Wilms: Καρκίνος νεφρού στα παιδιά

Ρομποτική Χειρουργική: Πρόκληση και για τους πιο έμπειρους χειρουργούς η εκτομή καρκινικών όγκων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Σπάνια δερματική πάθηση στα βρέφη

Σύνδρομο Λάινερ: Η νόσος του Leiner, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Leiner ή erythroderma desquamativum, είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή βρεφικής σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Επηρεάζει κυρίως τα βρέφη

Close Icon