Τεχνολογία

AI ιατρική: Ψηφιακοί δίδυμοι θα βοηθούν στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών

AI ιατρική: Ψηφιακοί δίδυμοι θα βοηθούν στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών

AI ιατρική: Αυτό είναι το πλεονέκτημα που έχουν οι ψηφιακοί δίδυμοι έναντι των γενικότερων συστάσεων υγείας σχετικά με την άσκηση ή τη διατροφή.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής. Στο μέλλον, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ψηφιακά δίδυμα που προσομοιώνουν διάφορες διαδικασίες στο σώμα μας. Αυτές οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του εαυτού μας θα μπορούν να μας βοηθήσουν να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε ασθένειες. Θα μας γνωρίσουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τους εαυτούς μας.

Τα ψηφιακά μας δίδυμα θα συλλέγουν σχεδόν ζωντανά δεδομένα για το σώμα μας ενώ κάνουμε την καθημερινή μας ζωή—εργαζόμαστε, ασκούμαστε, βγαίνουμε για ποτά ή επισκεπτόμαστε τον γιατρό. “Τα ψηφιακά δίδυμα θα είναι οι σύντροφοί μας. Θα είναι δίπλα μας και θα μας συμβουλεύουν”, λέει η γιατρός Claudia Witt. Ο Witt, καθηγητής και συνδιευθυντής του Digital Society Initiative (DSI) στο UZH, έχει συμμετάσχει σε ένα στρατηγικό έργο στο DSI που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική.

Ο στόχος του έργου ήταν να αναπτυχθούν μελλοντικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο. Μία από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης αφορά τη χρήση ψηφιακών αναπαραστάσεων προσώπων—των ψηφιακών διδύμων τους. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί παράδειγμα βασικών ζητημάτων της μελλοντικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, σύμφωνα με τους ερευνητές του DSI.

Ίνες και φυσική κατάσταση

Τα ψηφιακά δίδυμα συνδυάζουν δύο από τα οφέλη της ψηφιοποίησης στην ιατρική: εξατομικευμένη συλλογή δεδομένων και ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Και τα δύο χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή διπλή τεχνολογία. Ένα ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό μοντέλο που συνδυάζει τα ατομικά δεδομένα ενός ατόμου, για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό του ρυθμό, με μοντέλα της αντίστοιχης σωματικής λειτουργίας.

Τα μοντέλα, τα οποία βασίζονται σε συλλογικά δεδομένα μεγάλου αριθμού ανθρώπων, περιγράφουν βασικές ζωτικές λειτουργίες όπως το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό μας σύστημα, η πέψη ή ο μεταβολισμός μας. Ο σκοπός αυτών των μοντέλων είναι να προσομοιώσουν πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής άσκησης ή της φαρμακευτικής αγωγής. «Όσο πιο ολοκληρωμένα είναι τα δεδομένα, τόσο καλύτερα το μοντέλο θα μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο σώμα», λέει ο Witt.

Αυτό ισχύει για τις λειτουργίες του σώματος γενικά, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιακό δίδυμο για εμάς. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, οι ψηφιακοί μας doppelganger μπορούν να προβλέψουν την απόκριση του σώματός μας και να κάνουν συστάσεις. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία ενός γεύματος και το δίδυμο μας θα μας πει πόσες θερμίδες περιέχει και αν έχει αρκετές φυτικές ίνες», λέει ο καθηγητής του UZH.

Ή ξέρει πότε καθόμαστε στο γραφείο μας όλη την ημέρα και μπορεί στη συνέχεια να μας συστήσει να ασκηθούμε. Το έξυπνο μέρος είναι ότι τα ψηφιακά μας δίδυμα ξέρουν τι είδους άσκηση απολαμβάνουμε και είναι πιο ωφέλιμο για εμάς. «Αυτό είναι το πλεονέκτημα που έχουν οι ψηφιακοί δίδυμοι έναντι των γενικότερων συστάσεων υγείας σχετικά με την άσκηση ή τη διατροφή», λέει ο Witt. «Ένα ψηφιακό δίδυμο μπορεί να αναγνωρίσει την ατομική μας ανταπόκριση σε διαφορετικά είδη συμπεριφοράς και να μας δώσει συστάσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες».

Με άλλα λόγια, το δίδυμό μας μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο υγιείς και πιο σωματικές ζωές. Και μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε ασθένειες, καθώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει αν και πώς αναπτύσσονται ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογή βοηθά φοιτητές ιατρικής στο πώς να μιλάνε με ασθενείς

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που διαβάζουμε;

Αυξημένη χρήση τηλεϊατρικής από ασθενείς με προβλήματα καρδιάς

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

"Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο".