Τεχνολογία

AI: Αλγόριθμος βαθιάς μάθησης μπορεί να ακούσει το αλκοόλ στη φωνή

AI: Αλγόριθμος βαθιάς μάθησης μπορεί να ακούσει το αλκοόλ στη φωνή

AI: Η τεχνολογία μπορεί να προσδιορίσει αμέσως εάν ένα άτομο έχει υπερβεί το νόμιμο όριο αλκοόλ χρησιμοποιώντας μόνο μια εγγραφή 12 δευτερολέπτων της φωνής του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου La Trobe ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με ακριβές και δυνητικά προκατειλημμένες συσκευές δοκιμής αναπνοής σε παμπ και κλαμπ. Η τεχνολογία μπορεί να προσδιορίσει αμέσως εάν ένα άτομο έχει υπερβεί το νόμιμο όριο αλκοόλ χρησιμοποιώντας μόνο μια εγγραφή 12 δευτερολέπτων της φωνής του.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol, η μελέτη με επικεφαλής τον Ph.D. Ο φοιτητής Abraham Albert Bonela και υπό την επίβλεψη των καθηγητών Emmanuel Kuntsche και αναπληρωτή καθηγητή Zhen He, από το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής Αλκοόλ και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνολογίας Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο La Trobe, αντίστοιχα, περιγράφει την ανάπτυξη του αλγόριθμου βαθιάς μάθησης που βασίζεται στον ήχο για τον προσδιορισμό της μέθης με αλκοόλ (ADLAIA) που μπορεί να καθορίσει την κατάσταση μέθης ενός ατόμου με βάση μια καταγραφή 12 δευτερολέπτων της ομιλίας του.

Σύμφωνα με τον Albert Bonela, η οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ βλάπτει τις γνωστικές και ψυχοκινητικές ικανότητες οδηγώντας σε διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως τροχαία ατυχήματα και βία που σχετίζεται με το αλκοόλ. «Τα μεθυσμένα άτομα αναγνωρίζονται συνήθως μετρώντας τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους (BAC) με χρήση αλκοολυτών που είναι ακριβά και εντάσεως εργασίας», είπε ο Albert Bonela. «Μια δοκιμή που θα μπορούσε απλώς να βασίζεται σε κάποιον που μιλάει στο μικρόφωνο θα άλλαζε το παιχνίδι».

Ο αλγόριθμος αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με 12.360 ηχητικά κλιπ από μεθυσμένα και νηφάλια ηχεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ADLAIA μπόρεσε να αναγνωρίσει μεθυσμένα ηχεία —με BAC 0,05% ή υψηλότερο—με ακρίβεια σχεδόν 70%. Ο αλγόριθμος είχε υψηλότερη απόδοση σχεδόν 76%, στον εντοπισμό μεθυσμένων ηχείων με BAC υψηλότερο από 0,12%. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια πιθανή μελλοντική εφαρμογή του ADLAIA θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση σε εφαρμογές για κινητές συσκευές και η χρήση του σε περιβάλλοντα για να ληφθούν στιγμιαία αποτελέσματα σχετικά με την κατάσταση μέθης των ατόμων.

«Το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα μεθυσμένα άτομα αποκλειστικά με βάση την ομιλία τους θα ήταν μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα τρέχοντα συστήματα όπου το τεστ αλκοόλ με βάση την αναπνοή σε αυτά τα μέρη είναι ακριβό και συχνά αναξιόπιστο», είπε ο Albert Bonela. «Με περαιτέρω βελτίωση της συνολικής του απόδοσης, το ADLAIA θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε εφαρμογές για κινητά και να χρησιμοποιηθεί ως προκαταρκτικό εργαλείο για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν καταναλώσει αλκοόλ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

HRV: Η πιο σημαντική μέτρηση υγείας είναι τώρα στα χέρια σας

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει στην ιατρική επιστήμη;

Smart home: Η προηγμένη τεχνολογία μας προετοιμάζει για ένα υγιές μέλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.