Τεχνολογία

5 τρόποι για να δοκιμάσετε την tech προληπτική φροντίδα υγείας

5 τρόποι για να δοκιμάσετε την tech προληπτική φροντίδα υγείας

Ενώ υπάρχουν πράγματα όπως η ενσωμάτωση της τεχνητής τεχνολογίας που πρέπει να προσβλέπουμε στη μελλοντική ιατρική, υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι τρόποι πειραματισμού με την προληπτική υγειονομική περίθαλψη υψηλής τεχνολογίας.

Η τεχνολογία έχει διεισδύσει εδώ και καιρό στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας και η υγειονομική περίθαλψη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ υπάρχουν πράγματα όπως η ενσωμάτωση της τεχνητής τεχνολογίας που πρέπει να προσβλέπουμε στη μελλοντική ιατρική, υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι τρόποι πειραματισμού με την προληπτική υγειονομική περίθαλψη υψηλής τεχνολογίας.

Τηλεϊατρική

Οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom έχουν γίνει δημοφιλή εργαλεία για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Οι εικονικές επισκέψεις σε γιατρούς εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πρώιμης περιόδου αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, καθώς οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αναζήτησαν τρόπους να συνεχίσουν να βλέπουν ασθενείς ελαχιστοποιώντας την εξάπλωση του ιού. Ενώ οι γιατροί έχουν επιστρέψει ως επί το πλείστον στην παροχή προσωπικών ραντεβού, η τηλεϊατρική παρέμεινε μια βολική επιλογή για να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να δείτε κάποιον για σχετικά μικρά προβλήματα υγείας.

Εάν ο γιατρός σας δεν προσφέρει ραντεβού τηλεϊατρικής, μπορείτε να δοκιμάσετε τη νέα επιλογή τηλεϊατρικής της Amazon στην εικονική κλινική της, διαθέσιμη και στις 50 πολιτείες. Με την κλινική, ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου στοχεύει να βοηθήσει στην άρση των φραγμών στην αντιμετώπιση των «καθημερινών ανησυχιών για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Amazon, Δρ Nworah Ayogu, σε μια ανάρτηση στο blog, σύμφωνα με το Associated Press.

Φορητή τεχνολογία

Όσον αφορά την υγεία και τη φυσική κατάσταση, η φορητή τεχνολογία όπως τα έξυπνα ρολόγια ή τα FitBits είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίσετε τι έχει να προσφέρει η τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές για να παρακολουθείτε την πρόοδο της φυσικής κατάστασης ή να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό. Διατίθενται επίσης σε μια σειρά τιμών, οπότε αν ένα Apple Watch είναι εκτός τιμής, έχετε άλλες επιλογές. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η φορητή τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών αργότερα στη ζωή.

Ένα από τα οφέλη των wearables είναι ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, είναι μια συσκευή που πηγαίνει παντού μαζί σας, όπως ένα τηλέφωνο. “Είναι ένα πλεονέκτημα που κάνει τα wearables ισχυρά”, δήλωσε ο Robert Havasy, ανώτερος διευθυντής συνδεδεμένης υγείας στην Healthcare Information and Management Systems Society.

Εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης

Εκτός από την τεχνολογία wearable, οι εφαρμογές είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να διευκολύνετε την τεχνολογία στη ρουτίνα υγείας και ευεξίας σας. Μερικοί μπορούν να συνδεθούν με την τεχνολογία φορητών συσκευών σας και να αποθηκεύσουν δεδομένα όπως τον ημερήσιο αριθμό βημάτων σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές ως εργαλεία αυτο-παρακολούθησης για να παρακολουθείτε τη διατροφή σας, τα μοτίβα ύπνου ή τη σωματική σας δραστηριότητα. Θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες ή να παρακολουθείτε τις πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με τους γιατρούς σας. Ενώ η αποτελεσματικότητα ορισμένων εφαρμογών ψυχικής υγείας έχει αμφισβητηθεί, παρέχουν ελάχιστα έναν τρόπο εξοικείωσης με την ψυχολογική φροντίδα.

Ιαματικά λουτρά και καταφύγια υψηλής τεχνολογίας

Ο τουρισμός ευεξίας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ορισμένα σπα και θέρετρα τον πηγαίνουν στο επόμενο επίπεδο, προσφέροντας προληπτική φροντίδα υψηλής τεχνολογίας. Τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα «ανταλλάσσονται με την προσέγγιση της παλιάς σχολής γιόγκα και μασάζ για προηγμένες θεραπείες ευεξίας που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τη μακροζωία, συχνά συνδυάζοντας δυτικές διαγνωστικές δοκιμές με ανατολικές θεραπείες», έγραψε η Νόρα Γουόλς για τους New York Times. Προσφέρουν υπηρεσίες όπως θεραπεία με κόκκινο φως, κρυοθεραπεία, ολοκληρωμένες εξετάσεις αίματος και τρισδιάστατες σαρώσεις υπό την καθοδήγηση γιατρών, φυσιοθεραπευτών και επαγγελματιών της κινεζικής ιατρικής.

Ενώ πολλές από αυτές τις θεραπείες υπόσχονται να μειώσουν τη φλεγμονή και το στρες στο σώμα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πολλές από αυτές τις θεραπείες θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, αλλά δεν θα ήθελα να ελπίζω ότι θα κάνουν κάτι άλλο», είπε στους Times ο Δρ Γουίλιαμ Καπ, ορθοπεδικός χειρουργός και ιδρυτής της εταιρείας προληπτικής υγείας και μακροζωίας Fountain Life. «Δεν υπάρχει ακόμα μαγική σφαίρα».

Εκτεταμένη πραγματικότητα

Μια άλλη τάση της τεχνολογίας που πρέπει να προσέξετε είναι η χρήση της εκτεταμένης πραγματικότητας, «ένας όρος που καλύπτει την εικονική πραγματικότητα (VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τη μικτή πραγματικότητα (MR)», εξήγησε ο Bernard Marr στο Forbes. «Όλα έχουν δυνητικά μετασχηματιστικές εφαρμογές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης». Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούν φακούς ή ακουστικά για να δημιουργήσουν καθηλωτικά εικονικά περιβάλλοντα ή να συγχωνεύσουν εικονικά στοιχεία με εικόνες του περιβάλλοντός σας σε πραγματικό χρόνο.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη την εικονική πραγματικότητα ως εργαλείο εκπαίδευσης. Όσον αφορά τη θεραπεία, η θεραπεία έκθεσης εικονικής πραγματικότητας (VRET) έχει χρησιμοποιηθεί για να βυθίσει τους ανθρώπους σε τρισδιάστατα περιβάλλοντα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία φοβιών και PTSD. Η ιδέα είναι σχετικά νέα, αλλά έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στην ενίσχυση της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα υψηλά τριγλυκερίδια βοηθούν στην αποτροπή της άνοιας;

Οι βάρδιες και οι πολλές ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Ποια εργαλεία βοηθούν στην προστασία των αυτιών μας;

Έρευνα που αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου των ωοθηκών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους. 

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

«Ο εντοπισμός του κινδύνου HA-AKI με προγνωστικά μοντέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, όπως η προειδοποίηση των παρόχων να μην παραγγείλουν νεφροτοξικά φάρμακα, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν από την κλινική εφαρμογή»