Παιδιά

Στον φανταστικό κοσμο των παραμυθιών τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο έξυπνα

Στον φανταστικό κοσμο των παραμυθιών τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο έξυπνα

«Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν εξυπνότερα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια» – Albert Einstein

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια σύγκρουση και ένας έντονος διάλογος ανάμεσα σε επιστήμονες και μη για τη σημασία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία και στη διαμόρφωση πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων. Το λάθος που συμβαίνει είναι ότι οι περισσότεροι εστιάζουν στα κυρίαρχα παλιά παραμύθια που διαιώνιζαν απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τα φύλα, την ιστορία, τη ζωή και τις αξίες. Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα παραμύθια. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πρωτότυπα, όσο και λιγότερο γνωστά κλασσικά, που δεν εμπεριέχουν τέτοιες παγίδες. Μάλιστα, συνέχεια εκδίδονται κι άλλα που καταφέρνουν να συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή μας. Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό τα παιδιά μας να διαβάζουν παραμύθια;

5 λόγοι που είναι σημαντικό να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά

  1. Θρέφουν την παιδική φαντασία και την πολιτισμική παιδεία

Η φαντασία ενός παιδιού είναι ένα ισχυρό και μοναδικό όπλο στη ζωή. Δεν σχετίζεται μόνο με τις ιστορίες και τα παιχνίδια, αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργική σκέψη και μπορεί να προσδιορίσει το είδος της εκπαίδευσης, την καριέρα και τη ζωή που έχουν. Με τη φαντασία έρχεται και η πολιτισμική παιδεία• τα παραμύθια συχνά περιλαμβάνουν στις ιστορίες τους διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Διδάσκουν στα παιδιά λοιπόν τη διαφορετικότητα έξω από τη δική τους πραγματικότητα, χαρίζοντάς τους την περιέργεια να μάθουν νέα πράγματα και να ταξιδέψουν νοητά σε νέα μέρη. Αυτό το τελευταίο γεννά την επιθυμία για μελλοντικά ταξίδια.

  1. Δίνουν τη δυνατότητα διάκρισης ανάμεσα στο σωστό και το λάθος

Στον πυρήνα παραμυθιών με μαγικά άλογα και γυάλινα γοβάκια υπάρχουν ηθικά μαθήματα. Είναι στο DNA των παραμυθιών να εμπεριέχουν ένα ισχυρό ηθικό μάθημα, έναν αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αγάπη και την απώλεια και αυτά τα μαθήματα εσωτερικεύονται από τα παιδιά μας.

Τα παραμύθια βοηθούν στο να διδάξουμε τα παιδιά μας την ικανότητα να διακρίνουν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, όχι μέσω της άμεσης διδασκαλίας, αλλά μέσω μιας ενδιαφέρουσας πλοκής. Το καλό συνήθως θριαμβεύει και, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα στον πραγματικό κόσμο, είναι σημαντικό για τα παιδιά. Για να γίνουν ήρωες και όχι εχθροί. Για να μάθουν να ελπίζουν για το καλύτερο. Και όσο για τα παλιά παραμύθια με απαρχαιωμένα ηθικά μαθήματα, τα πράγματα είναι απλά. Αντικαταστήστε τα με νέα παραμύθια, με άλλες εκδοχές τους, όπου δεν θα τους προκαλούν φόβο, που δεν θα είναι υπερβολικά.

  1. Αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης

Τα παιδιά βλέπουν τις συνέπειες των αποφάσεων των χαρακτήρων και μαθαίνουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εκείνα ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν. Δεν γίνεται όλοι οι χαρακτήρες να είναι πρότυπα μίμησης, ακόμα και οι καλοί μπορεί να είναι υπερβολικά αθώοι ή απερίσκεπτοι. Αυτό που όμως διδάσκουν είναι όταν άσχημα πράγματα συμβαίνουν, έχουμε πάντα την επιλογή να πάρουμε εμείς αποφάσεις. Έχουμε την ελευθερία να πράξουμε, σκεπτόμενοι κριτικά.

  1. Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συναισθήματα

Τα παραμύθια δεν προετοιμάζουν μόνο το παιδιά μας για την κοινωνία, αλλά τους διδάσκουν πώς να αντιμετωπίζουν την εσωτερική σύγκρουση. Ο παιδοψυχολόγος Bruno Bettelheim, που ειδικευόταν στη σημασία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία πίστευε ότι τα παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χειριστούν αποτελεσματικά το άγχος που ακόμα δυσκολεύονται ακόμα και να εξηγήσουν σε τέτοιες ηλικίες.

  1. Και φυσικά είναι διασκεδαστικά

Παραμύθι σημαίνει περιπέτεια. Κοιτάξτε το βλέμμα των παιδιών όταν τους διαβάζετε ή όταν διαβάζουν εκείνα μόνα τους. Πώς βυθίζονται μέσα σε έναν άλλο κόσμο, όπου υπάρχουν δράκοι που πετούν και μια χελώνα που είναι φίλη με έναν πρίγκιπα. Παρατηρήστε πόσο χαρούμενα είναι όταν τους δείχνετε τα σκίτσα, όταν τους εξηγείτε την ιστορία. Μέσα από αυτή την διασκεδαστική, μαγική πραγματικά, διαδικασία, τα παιδιά εφευρίσκουν τον εαυτό τους και βρίσκουν τη θέση τους στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.

Κίνημα κατά της παιδοφιλίας

Τρία χρόνια μετά το κίνημα #Metoo, οι μαρτυρίες πλημμυρίζουν το Twitter και επιβεβαιώνουν αυτό που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί για την προστασία της παιδικής ηλικίας: ότι δηλαδή τα άτομα που προβαίνουν σε αιμομιξία προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ότι τα σημάδια που στέλνουν τα θύματα δεν ακούγονται ή δεν γίνονται αντιληπτά.

Τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται την αποτυχία

Έτσι, θεωρούν τα συναισθήματά τους φυσιολογικά και χτίζουν αυτό που λέμε τον «ψυχικό μυ». Όσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε και να αντέξουμε άβολα συναισθήματα, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά.

Αλήθειες και μύθοι παιδικής χειμερινής κολύμβησης

Χειμερινή κολύμβηση παιδιά: Αλήθεια Vs Μύθος. Ενώ η κολύμβηση μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το καλοκαίρι, είναι μια δια βίου δεξιότητα που μπορεί να ασκηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.  Εδώ είναι κάποιοι κοινοί μύθοι για την κολύμβηση κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών που κρατούν πολλούς ανθρώπους μακριά από το νερό, παρά τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που αποκομίζονται από την κολύμβηση.

Παιδί: Απόψεις ειδικών για τα φιλιά στο στόμα

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ

Όταν το παιχνίδι με τις κούκλες αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες στο παιδί συμφωνα με τη νευροεπιστήμη

Το πρωτοποριακό της επιστημονικής μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης», είναι το ότι οι επιστήμονες «είδαν» με τη βοήθεια της τεχνικής της νευροαπεικόνισης τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού, κατά τη διαδικασία αυτή.

Πώς η αυτοπεποίθηση καθορίζει τη ζωή ενός παιδιού στη διάρκεια της ζωής του και ως ενήλικα

Aκόμα κι όταν δεν τα καταφέρνουν σε κάτι, έχουν την τάση να μην τα παρατούν και να μην εσωτερικεύουν την “αποτυχία¨ τους. Αντίθετα, τείνουν να προσπαθούν ξανά, που είναι άλλωστε και το κλειδί για την επιτυχία