Παιδιά

Πόσο σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την ποιότητα ύπνου

Πόσο σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την ποιότητα ύπνου

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως και αφορά 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019. Ο παιδικός ύπνος έχει συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, με παλαιότερες έρευνες να υποδεικνύουν την έλλειψη ή κακή ποιότητά του ως βασικό παράγοντα, εστιάζοντας στην «κακή συνήθεια» τα παιδιά να κοιμούνται αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει νέα έρευνα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, κατά τα ευρήματα της οποίας δεν είναι η ώρα που τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πάνε για ύπνο αλλά η διάρκειά του αυτό που διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο.

Ούτως ειπείν, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους τείνει να ξενυχτά, αρκεί ο ύπνος του να είναι πλήρης αφ΄ ης στιγμής αποκοιμηθεί, διευκρινίζει η Δρ. Melyssa Roy, παρουσιάζοντας τα νέα ευρήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών που δεν κοιμούνται νωρίς δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα δεδομένα από τέσσερις ξεχωριστές μελέτες και ένα συνολικό δείγμα 1.642 παιδιών, εκ των οποίων προέκυπτε πως τα δίχρονα παιδιά κοιμούνταν κατά μέσο όρο στις 20:06, τα τρίχρονα 19:50 ενώ τα παιδιά πέντε ετών στις 19:55. Από τις 21:00 και μετά ξεκινούσε ο ύπνος σε περασμένη ώρα.

Τα στοιχεία δεν έδειξαν κάποια σύνδεση μεταξύ της ώρας που τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο και του κινδύνου παχυσαρκίας. Όλα τα παιδιά που κοιμούνταν πριν τις 21:00 συμπλήρωναν, κατά μέσο όρο, δέκα με έντεκα ώρες ύπνου, ενώ καμία διαφορά στα ποσοστά κινδύνου δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά που ξάπλωναν μετά τις 21:00.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας οφείλεται στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπνου. Μια υπόθεση είναι πως περισσότερος ύπνος συνεπάγεται λιγότερο χρόνο για φαγητό και πρόσληψη θερμίδων. Σε γενικές γραμμές, ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας πιθανώς να είναι πιο ποιοτικός ή να υποδηλώνει άλλα στοιχεία αναφορικά με την παχυσαρκία, όπως μεγαλύτερη μέριμνα από τους γονείς και απουσία χάους στο νοικοκυριό.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί η διαπίστωση πως ο ύπνος νωρίτερα και μεγαλύτερης διάρκειας είναι πιο επιδραστικός παράγοντας για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα κορίτσια ηλικίας 3 ή 5 ετών. Βέβαια, η Δρ. Roy ξεκαθαρίζει πως είναι αναγκαία εμβριθής μελέτη για την ασφαλή συσχέτιση των παραπάνω δεδομένων. Για την ειδικό, το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο, κυρίως λόγω της δυσκολίας για το παιδί να κατανοήσει τη σημασία της σωστής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Ο ύπνος νωρίς σχετικά το βράδυ είναι μια επιλογή για εξασφάλιση καλής υγείας των παιδιών, χωρίς όμως να σημαίνει πως τα ανήλικα που «ξενυχτούν» διατρέχουν κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Όταν οι γονείς ξαναπαντρεύονται: Συναισθήματα και Αντιδράσεις των Παιδιών. Ο Ρόλος των Γονιών

Με όσο προσεκτικό τρόπο κι αν γίνει αυτή η ενημέρωση και γνωριμία, είναι πιθανόν τα παιδιά να αντιδράσουν, είτε έχοντας μια ελπίδα επανασύνδεσης των γονιών τους, είτε ως μια μορφή ζήλιας, είτε ως αντίσταση και φόβο προς τη νέα αλλαγή. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και κατανόηση. Δεν πρέπει να τα πιέζουμε να ετοιμαστούν και το κάθε παιδί ως μια διαφορετική οντότητα, απαιτεί τον δικό του χρόνο προετοιμασίας.

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά - Ποια τα αίτια;

Η εκδήλωση των μαύρων κύκλων μπορεί επιπρόσθετα να σχετίζεται με την απουσία ύπνου καθώς επίσης και την κληρονομικότητα. Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πιο λεπτό και διαφανές, στοιχείο το οποίο μπορεί να κληρονομήσουν και τα παιδιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.