Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παιδιά

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών

Οι μαθησιακές δυσκολίες αναφέρονται σε ένα σύνολο διαταραχών, οι οποίες μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να μάθει και να επικοινωνήσει είτε προφορικά, είτε γραπτά. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και εκπαιδευτικό Monica Mandell, οι μαθησιακές δυσκολίες είναι προβλήματα στις ψυχολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μάθηση.

«Μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ένας άνθρωπος διαβάζει, γράφει, λύνει μαθηματικά προβλήματα ή οποιαδήποτε άλλη μαθησιακή διαδικασία». Η Jessica Myszak, PhD, παιδοψυχολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν 3 μαθησιακές δυσκολίες που διαγιγνώσκονται συχνότερα:

– Δυσλεξία: Συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολίες στην ανάγνωση λέξεων.

– Δυσγραφία: Τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν μέσω της γραφής. Μπορεί να κάθονται για ώρες προσπαθώντας να γράψουν λίγες προτάσεις ή η γραφή τους διαβάζεται με δυσκολία λόγω λαθών στην ορθογραφία.

– Δυσαριθμησία: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατανόηση αριθμών, στην απομνημόνευση απλών αριθμητικών κανόνων, ή στην ικανότητα της λογικής μέσω επίλυσης προβλημάτων.

Η πιο συχνή μαθησιακή δυσκολία είναι η δυσλεξία, που επηρεάζει το 80-90% όλων των περιπτώσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού είναι δυσλεκτικό.

Ποιες είναι οι επιδράσεις των μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χαρακτηρίζονται γενικά από προβλήματα στην ακαδημαϊκή τους επίδοση, στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και φυσικά αργότερα στην ενήλικη επαγγελματική τους ζωή. Συχνά εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, βιώνουν απόρριψη από τους συνομηλίκους τους, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, η μνήμη τους διαταράσσεται και δυσκολεύονται στην οργάνωση.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι τα παιδιά που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, έχουν μέση ή υψηλή νοημοσύνη και ψυχική υγεία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο αντιληπτικό και εκφραστικό επίπεδο, κάτι που δυσκολεύει αρκετά τη διαδικασία μάθησης.

Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι γονείς;

Σε περίπτωση που οι γονείς εντοπίσουν δείγματα των παραπάνω μορφών μαθησιακών δυσκολιών, μπορούν να στραφούν στους ειδικούς ώστε σε πρώτο στάδιο να ενημερωθούν για πιθανή εμφάνιση του προβλήματος. Στη συνέχεια, χρειάζεται οι γονείς να αποδεχτούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί τους και να ακολουθήσουν βασικές οδηγίες για μια πιο ήρεμη και αποτελεσματική διαδικασία μάθησης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φωνάζουμε κατά τη διάρκεια του διαβάσματος στο σπίτι, αλλά ούτε και να «περάσουμε» στο παιδί τις προσωπικές μας ανησυχίες. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε σχολικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι γονείς στη συνέχεια μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικό παιδαγωγό, εκπαιδευτικό/ σχολικό ψυχολόγο για να γίνει η αξιολόγηση. Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα αίτησης αξιολόγησης στο Υπουργείο Παιδείας και συνέχεια να γίνει, αν κριθεί απαραίτητο, η αντίστοιχη παρέμβαση στο δημόσιο σχολείο που φοιτά το παιδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Μητέρα vegan από τη Φλόριντα καταδικάστηκε για λιμοκτονία νηπίου διατρεφόμενου με ωμά φρούτα και λαχανικά

Στα τελικά επιχειρήματα, η συνεισαγγελέας Σάρα Μίλερ, βοηθός δικηγόρου, απευθύνθηκε στους ενόρκους και ανέφερε ότι το έγκλημα δεν ήταν ότι ο Έζρα πέθανε στον ύπνο του, αλλά ότι η Ο' Λίρι αρνήθηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια για το παιδί της.

Close Icon