Παιδιά

Η παιδική παχυσαρκία και οι νέοι κίνδυνοι

Η παιδική παχυσαρκία και οι νέοι κίνδυνοι

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κακή διατροφή από μικρή ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο του παιδιού να εξελιχθεί σε παχύσαρκο. Τώρα ομάδα Αμερικανών ερευνητών εντόπισε και έναν άλλον παράγοντα που θα πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας.

Τα παιδιά που έχουν σχετικά αυξημένο ανάστημα για την ηλικία τους, χαρακτηριστικό για το οποίο πολλοί γονείς καμαρώνουν συνήθως, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία στο μέλλον, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. David S. Freedman, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 2,8 εκατομμυρίων παιδιών που αρχικά είχαν αξιολογηθεί μεταξύ 2 και 13 ετών. Όταν επαναξιολογήθηκαν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ψηλότερα παιδιά είχαν με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, από εκείνα με χαμηλότερο ανάστημα.

Για παράδειγμα, μεταξύ των πιο αδύνατων παιδιών στην αρχή της μελέτης, η συχνότητα της παχυσαρκίας κατά τη δεύτερη εξέταση ήταν πέντε φορές υψηλότερη στα ψηλότερα παιδιά συγκριτικά με τα κοντύτερα (3,1% έναντι 0,6%). Μεταξύ των βαρύτερων παιδιών στην αρχή, τα αντίστοιχα ποσοστά επικράτησης της παχυσαρκίας ήταν 89,5% έναντι 53,4%.

Η σχέση μεταξύ μεγαλύτερου ύψους και παχυσαρκίας στη δεύτερη εξέταση ήταν η ισχυρότερη στα παιδιά που στην πρώτη εξέταση ήταν μικρότερα των 7 ετών. «Καθώς περίπου το ήμισυ αυτής της συσχέτισης είναι ανεξάρτητη από τον αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού, το ύψος μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια παιδιά θα γίνουν παχύσαρκα», σημειώνει ο Δρ. Freedman.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται την αποτυχία

Αλήθειες και μύθοι παιδικής χειμερινής κολύμβησης

Παιδί: Απόψεις ειδικών για τα φιλιά στο στόμα

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ

Όταν το παιχνίδι με τις κούκλες αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες στο παιδί συμφωνα με τη νευροεπιστήμη

Το πρωτοποριακό της επιστημονικής μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης», είναι το ότι οι επιστήμονες «είδαν» με τη βοήθεια της τεχνικής της νευροαπεικόνισης τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού, κατά τη διαδικασία αυτή.

Πώς η αυτοπεποίθηση καθορίζει τη ζωή ενός παιδιού στη διάρκεια της ζωής του και ως ενήλικα

Aκόμα κι όταν δεν τα καταφέρνουν σε κάτι, έχουν την τάση να μην τα παρατούν και να μην εσωτερικεύουν την “αποτυχία¨ τους. Αντίθετα, τείνουν να προσπαθούν ξανά, που είναι άλλωστε και το κλειδί για την επιτυχία

Πόσο χρήσιμες και ευεργετικές είναι για τα παιδιά κάποιες συνήθειες πριν τον ύπνο

Για όσο ο ήλιος θα δύει και θα ανατέλλει, η βραδινή ρουτίνα θα υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες του κόσμου, ακόμα και με τις μικρές διαφοροποιήσεις της.

Υποστήριξη της συνεπιμέλειας παιδιού εκφράζουν 57 καθηγήτριες Πανεπιστημίου με την παράθεση στοιχείων

Συχνά σε δίκες για την επιμέλεια, ο ένας από τους δύο γονείς καλείται να αποδείξει την αθωότητά του και την καταλληλότητά του ως γονέας, κατόπιν κατηγοριών από τον άλλο γονέα.

Πόσο ασφαλή για την υγεία των παιδιών είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής

Για τις άλλες χρωστικές δεν έχει δημοσιευθεί κάτι αντίστοιχο, τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι προκειμένου να γνωρίζουμε ποια η επίπτωση της κάθε χρωστικής ουσίας στον οργανισμό ενηλίκων και παιδιών.