Ομορφιά

Τριχόπτωση: Οι συνηθέστερες μορφές τριχόπτωσης και πότε να δείτε γιατρό

Τριχόπτωση: Οι συνηθέστερες μορφές τριχόπτωσης και πότε να δείτε γιατρό

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας και μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει τα μαλλιά στο κεφάλι του, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στους άνδρες.

Η φαλάκρα συνήθως αναφέρεται στην υπερβολική απώλεια μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής. Η κληρονομική τριχόπτωση είναι η πιο κοινή αιτία φαλάκρας. Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι την προκαλεί. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάζει μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της τριχόπτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης, που επηρεάζει τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Στους άνδρες, τα μαλλιά συχνά αρχίζουν να υποχωρούν στη γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο. Οι γυναίκες έχουν συνήθως υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών τους. Ένα ολοένα και πιο συνηθισμένο μοτίβο απώλειας μαλλιών σε ηλικιωμένες γυναίκες είναι η μετωπική ινωτική αλωπεκία.

  • Κυκλικά ή διάσπαρτα σημεία φαλάκρας

Μερικοί άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά σε ορισμένα κυκλικού σχήματος ή διάσπαρτα σημεία στο τριχωτό της κεφαλής, στα γένια ή στα φρύδια. Το δέρμα σας μπορεί να εμφανίσει φαγούρα ή πόνο πριν τα μαλλιά πέσουν.

  • Ξαφνική αραίωση των μαλλιών

Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Μια χούφτα μαλλιά μπορεί να βγεί κατά το χτένισμα ή το πλύσιμο των μαλλιών σας ή ακόμα και μετά από ένα απαλό τράβηγμα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλεί συνήθως συνολική αραίωση των μαλλιών, αλλά είναι προσωρινός.

  • Απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα

Ορισμένες καταστάσεις και ιατρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα σας. Τα μαλλιά συνήθως επανέρχονται. Αυτού του τυπου η απώλεια μαλλιών μπορεί να συνοδεύεται από σπασμένες τρίχες, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Πότε να δείτε γιατρό

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η επίμονη τριχόπτωση σε εσάς ή το παιδί σας σάς απασχολεί και θέλετε να δοκιμάσετε κάποια από τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας. Για γυναίκες που αντιμετωπίζουν υποχωρούμενη γραμμή μαλλιών (μετωπική ινωτική αλωπεκία), μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την έγκαιρη θεραπεία για να αποφύγετε μόνιμη απώλεια.

Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε ξαφνική τριχόπτωση μεγαλύτερης έντασης από το συνηθισμένο, όταν χτενίζετε ή πλένετε τα μαλλιά σας ή του παιδιού σας. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή παρά τον χρόνιο πόνο

Σκληρόδερμα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών

ΕΟΔΥ Οδηγίες: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος

Ομορφιά: Η κατανόηση του τύπου του δέρματός σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να φροντίζετε το δέρμα σας και να επιλέγετε προϊόντα περιποίησης που είναι κατάλληλα για εσάς.

10 tips για να είστε πάντα όμορφες!

Ομορφιά: Οι καλλυντικές θεραπείες είναι γεμάτες οφέλη, και όχι μόνο για το δέρμα σας. Λειαίνουν, σφίγγουν, φωτίζουν και ενυδατώνουν, ενώ χαλαρώνετε.