Ομορφιά

Κυτταρίτιδα: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα;

Κυτταρίτιδα: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα;

Κυτταρίτιδα: Η κυτταρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας. Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η κυτταρίτιδα είναι λίπος κάτω από το δέρμα σας που προκαλεί λακκάκια, το πίσω άκρο, τους γοφούς και την κοιλιά σας. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο και ακίνδυνο.

Αιτίες κυτταρίτιδας και παράγοντες κινδύνου

Είναι απλώς κανονικό λίπος. Φαίνεται άμορφο επειδή πιέζει τον συνδετικό ιστό, προκαλώντας συρρίκνωση του δέρματος από πάνω του. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει. Μπορείτε να το έχετε είτε είστε βαρύς είτε αδύνατος. Ο μυϊκός τόνος μπορεί να τον επηρεάσει και μερικές φορές τον έχουν άτομα με καλή φυσική κατάσταση. Οι ορμονικοί παράγοντες και η γενετική παίζουν ρόλο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με το πάχος του δέρματός σας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να το πάρουν από τους άνδρες. Τείνει να σχηματίζεται περισσότερο καθώς μεγαλώνετε.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η κυτταρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με:

  • Ανθυγιεινή διατροφή
  • Αργός μεταβολισμός
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Αφυδάτωση
  • Συνολικό σωματικό λίπος (Αλλά τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι η απώλεια βάρους δεν αλλάζει την κυτταρίτιδα.)

Θεραπεία Κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται λιγότερο σε πιο σκούρα δέρματα. Έτσι, εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ένα αυτομαυριστικό μπορεί να κάνει τα εξογκώματα και τα λακκάκια πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για την κυτταρίτιδα, αλλά υπάρχουν τρόποι να την απαλλαγείτε ή να τη μειώσετε. Κάποια λειτουργούν καλύτερα από άλλα.

Κρυολιπόλυση

Αυτή η μη επεμβατική διαδικασία παγώνει και σκοτώνει τα λιποκύτταρα. Μόλις πεθάνουν, το σώμα σας τα αφαιρεί φυσικά. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαμόρφωση του σώματος, αλλά η αφαίρεση λίπους μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυτταρίτιδα σας. Μπορεί να χρειαστούν τρεις θεραπείες και 3 ή 4 μήνες για να δείτε αποτελέσματα.

Θεραπείες με λέιζερ

Ονομάζονται επίσης συστήματα ραδιοσυχνοτήτων, υποσχόμενα για την κυτταρίτιδα. Η θεραπεία συνήθως συνδυάζει μασάζ, λιποαναρρόφηση ή φωτοθεραπεία. Μπορεί να ρευστοποιήσει το λίπος, να κόψει τον συνδετικό ιστό για να χαλαρώσει το συρρίκνωση, να ενισχύσει την ανάπτυξη κολλαγόνου και τη σύσφιξη του δέρματος, να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Αναμένετε ότι τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 6 μήνες. Μια δημοφιλής εγκεκριμένη από την FDA θεραπεία λέιζερ είναι το Cellulaze. Ο γιατρός εγχέει ένα διάλυμα που μουδιάζει στην περιοχή και στη συνέχεια βάζει ένα λέιζερ κάτω από το δέρμα σας. Εκτοξεύει θερμότητα προς τρεις κατευθύνσεις. Μπορείτε να περιμένετε περίπου 75% βελτίωση στην κυτταρίτιδα σας για περίπου ένα χρόνο.

Μασάζ

Οι περισσότερες επιλογές βασίζονται στην ιδέα ότι το μασάζ στην προβληματική περιοχή θα αυξήσει τη ροή του αίματος και θα μειώσει τη συσσώρευση υγρών. Το αποτέλεσμα: Καλύτεροι γοφοί και γλουτοί. Το Endermologie (ή λιπομασάζ ή εντερμολογία) είναι ένα συγκεκριμένο είδος μηχανικού μασάζ. Ένα μηχάνημα με αναρρόφηση χαμηλής πίεσης ζυμώνει το δέρμα σας ανάμεσα σε δύο περιστρεφόμενους κυλίνδρους. Η θεωρία είναι ότι το βαθύ μασάζ θα διασπάσει τον συνδετικό ιστό που προκαλεί λακκάκια. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνικές μασάζ, συμπεριλαμβανομένης της εντερμολογίας, κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερο για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Μερικοί ειδικοί ανησυχούν ότι η αναρρόφηση μπορεί να προκαλέσει πρόωρη χαλάρωση του δέρματός σας, κάνοντάς το να φαίνεται χειρότερο.

Θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Αυτή είναι μια χαμηλής ενέργειας έκδοση της τεχνολογίας που αντιμετωπίζει τις πέτρες στα νεφρά. Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που χορηγείται δύο φορές την εβδομάδα για 6 ή περισσότερες εβδομάδες. Θα μπορούσε να δώσει αποτελέσματα για 2 έως 6 μήνες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί και πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα αποτελέσματα.

Μειώστε το λίπος, χτίστε μυς

Άτομα όλων των μεγεθών μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Αλλά αν είστε υπέρβαροι, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι να χάσετε τα περιττά κιλά και να τονώσετε το σώμα σας. Τρώτε λιγότερο και προσθέστε περισσότερες ασκήσεις cardio και ενδυνάμωσης. Σηκώνετε βάρη τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα. Εστιάστε στα πόδια, τους γοφούς και την πλάτη σας. Ισχυροί, καθορισμένοι μύες κάτω από ένα λεπτότερο στρώμα λίπους θα κάνουν το δέρμα σας πιο λείο και λιγότερο σφιγμένο.

Υποτομή

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την κυτταρίτιδα σας. Τα αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί ότι διαρκούν για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ο γιατρός σημαδεύει την περιοχή, εγχέει ένα διάλυμα που μουδιάζει και στη συνέχεια εισάγει μια μικροσκοπική λεπίδα για να κόψει τον συνδετικό ιστό που συγκρατεί το λίπος σας σε αυτά τα λακκάκια. Μια συσκευή χειρός που ονομάζεται Cellfina εγκρίθηκε το 2015 για να γίνει πιο ακριβής αυτή η διαδικασία. Παρέχει έλεγχο του βάθους και της περιοχής που έχει υποστεί επεξεργασία με τη βοήθεια κενού. Περίπου 20 έως 30 μεμονωμένα λακκάκια κυτταρίτιδας αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια μιας μέσης συνεδρίας 1 ώρας. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και 2 χρόνια.

Τοπικά προϊόντα

Μια ποικιλία από κρέμες στην αγορά ισχυρίζονται ότι μειώνουν την κυτταρίτιδα. Πολλά έχουν συστατικά που προάγουν τη διάσπαση του λίπους (καφεΐνη, αμινοφυλλίνη, θεοφυλλίνη). Άλλα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και εκχυλίσματα βοτάνων. Γενικά, αυτά τα προϊόντα προσφέρουν μικρό όφελος από μόνα τους, αλλά μπορεί να προσθέσουν κάποια αξία όταν συνδυάζονται με άλλες θεραπείες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κρέμα ρετινόλης μπορεί να βοηθήσει με την κυτταρίτιδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εξαιρετικά. Η εφαρμογή δύο φορές την ημέρα μιας κρέμας ρετινόλης 0,3% για 6 μήνες μπορεί να πυκνώσει το δέρμα σας και να μειώσει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα με το ιδανικότερο scrub σώματος

Εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες

Πώς προκαλείται η κυτταρίτιδα και τι την ενισχύει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 tips για να είστε πάντα όμορφες!

Ομορφιά: Οι καλλυντικές θεραπείες είναι γεμάτες οφέλη, και όχι μόνο για το δέρμα σας. Λειαίνουν, σφίγγουν, φωτίζουν και ενυδατώνουν, ενώ χαλαρώνετε.