Ομορφιά

Κολλαγόνο Πόσιμο: Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα

Κολλαγόνο Πόσιμο: Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα

Κολλαγόνο Πόσιμο: Έχετε πιθανώς ακούσει για το κολλαγόνο και πόσο σημαντικό είναι για το δέρμα σας. Αλλά η κατανάλωση περισσότερου από αυτό μεταφράζεται πραγματικά σε περισσότερο κολλαγόνο στο δέρμα σας; Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία!

Έχετε ακούσει ότι είστε αυτό που τρώτε, οπότε τεχνικά το να πίνετε ή να τρώτε κολλαγόνο θα σας βοηθήσει να δώσετε στο σώμα σας τα δομικά στοιχεία για την παραγωγή κολλαγόνου… σωστά; Αρχικά, ας αναλύσουμε τη λέξη κολλαγόνο, μια λέξη-κλειδί που εισχωρεί στα προϊόντα ομορφιάς, τα συμπληρώματα και τις διαφημίσεις μας στο Facebook. Το κολλαγόνο είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη που κρατά τους ιστούς και τα οστά σας μαζί. Ειδικά για το δέρμα σας, το κολλαγόνο βοηθάει στη δομή και την ελαστικότητα της επιδερμίδας σας.

Η επιστήμη πίσω από το κολλαγόνο έχει μεταφραστεί διαφορετικά μεταξύ των καναλιών, οδηγώντας σε ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα. Ενώ έχουν υπάρξει μελέτες όπου τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν βελτιώσει το δέρμα, είναι όλα σε ποντίκια και αρουραίους, ακόμη και σε χοίρους. Και αυτό που λειτουργεί στο εργαστήριο δεν λειτουργεί πάντα για το δέρμα μας.

Ένα άλλο πρόβλημα με αυτές τις μελέτες συμπληρωμάτων είναι ότι χρησιμοποιούν συχνά έναν συνδυασμό συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι το κολλαγόνο έχει αποτέλεσμα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου και δεν βοηθούν όλοι στο δέρμα σας! Οι πρωτεΐνες κολλαγόνου αποτελούνται επίσης από χιλιάδες αμινοξέα. Τα περισσότερα συμπληρώματα χρησιμοποιούν κολλαγόνο που έχει υδρολυθεί (διαλυθεί), αλλά μπορείτε να το διαλύσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι πιθανό ότι το σώμα δεν τους αντιμετωπίζει απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μια μελέτη που δείχνει ένα όφελος με μια μορφή κολλαγόνου δεν σας λέει τίποτα για τις άλλες μορφές κολλαγόνου – ή ακόμη και άλλα συμπληρώματα κολλαγόνου.

Και αυτά «σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις». Έχουν υπάρξει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για το κολλαγόνο; Σίγουρα. Ωστόσο, αυτό θέτει ένα άλλο πρόβλημα. Πολλές από αυτές τις μελέτες πραγματοποιούνται από άτομα που πωλούν συμπληρώματα κολλαγόνου. Υπάρχει μια προφανής προκατάληψη για τη δημοσίευση καλών αποτελεσμάτων. Οι εθελοντές έλαβαν ένα καθημερινό συμπλήρωμα που περιείχε 5 γραμμάρια υδρολυμένου κολλαγόνου που προέρχονταν από χόνδρο ψαριών καθώς και ολόκληρο πλήθος άλλων βιταμινών και μετάλλων. Η ξηρότητα, οι ρυτίδες και το βάθος της ρινοβολίας βελτιώθηκαν μετά από 60 ημέρες και η πυκνότητα κολλαγόνου και η σφριγηλότητα του δέρματος βελτιώθηκαν μετά από 12 εβδομάδες. Τα περισσότερα μέρη της δοκιμής δεν χρησιμοποίησαν τον έλεγχο του εικονικού φαρμάκου και η δοκιμή δημοσιεύθηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία παραγωγής του συμπληρώματος.

Μια άλλη δοκιμή που υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή, σε συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο, είχε εθελοντές να λαμβάνουν είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα που περιέχει 2,5 γραμμάρια πεπτιδίου κολλαγόνου ή ένα εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες. Υπήρξαν βελτιώσεις στις ρυτίδες των ματιών καθώς και στο περιεχόμενο του δέρματος. Το ίδιο συμπλήρωμα βελτίωσε επίσης την ελαστικότητα του δέρματος μετά από οκτώ εβδομάδες σε ξεχωριστή δοκιμή.

Μια άλλη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που διεξήχθη από τον κατασκευαστή διαπίστωσε ότι 10 γραμμάρια ημερήσιου συμπληρώματος πεπτιδίου κολλαγόνου βελτίωσαν την ενυδάτωση του δέρματος μετά από οκτώ εβδομάδες, αύξησαν την πυκνότητα και μείωσαν τον κατακερματισμό του κολλαγόνου στο δέρμα μετά από τέσσερις εβδομάδες. Παρόλο που φαίνεται ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι πολλά υποσχόμενα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν, τα στοιχεία είναι πολύ λίγα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξέχνα την κινόα και το λάχανο κέιλ! Αυτά είναι τα πιο hot superfoods

7 βασικοί λόγοι γιατί το δέρμα σου είναι λιπαρό

Οι αιτίες που δημιουργούν κυτταρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα