Ομορφιά

Ακμή: Μελέτη ανοίγει το δρόμο σε νέα θεραπευτική προσέγγιση

Ακμή: Μελέτη ανοίγει το δρόμο σε νέα θεραπευτική προσέγγιση

Ακμή: Μια νέα μελέτη από την ερευνητική ομάδα Translational Synthetic Biology στο UPF παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση για την εξάλειψη συγκεκριμένων στελεχών ενός βακτηρίου που σχετίζεται με την ακμή. Στην εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Pathogens, συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από την εταιρεία S-Biomedic και το Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία.

Το μικροβίωμα μας αποτελείται από τους μικροοργανισμούς που ζουν μέσα και έξω από το σώμα μας. Αυτή η πολύπλοκη μικροβιακή κοινότητα κατοικεί κυρίως στο δέρμα, στον στοματικό βλεννογόνο και στο γαστρεντερικό σύστημα, είναι διαφορετική στον καθένα μας και ζούμε σε συμβίωση μαζί της. Συγκεκριμένα, το μικροβίωμα του δέρματος αποτελείται από πολλαπλούς οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Ζουν σε ισορροπία και ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η κοινή ακμή, συνδέονται με αλλοιώσεις της. Το βακτήριο Cutibacterium acnes (C. acnes) είναι το πιο άφθονο στο ανθρώπινο δέρμα. Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη αυτού του βακτηρίου, μερικά κυριαρχούν στο υγιές δέρμα και άλλα σχετίζονται με την ακμή, η οποία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Στο υγιές δέρμα υπάρχει μια ισορροπία και στην ακμή υπάρχει μια αλλαγή στην αφθονία ορισμένων στελεχών, η οποία επιφέρει μια ανισορροπία γνωστή ως δυσβίωση.

Επομένως, η χρήση αντιβιοτικών θεραπειών δεν είναι η βέλτιστη, καθώς συνήθως σκοτώνουν τα διάφορα στελέχη του C. acnes και ακόμη και άλλα βακτήρια του δέρματος, αλλάζοντας έτσι την ισορροπία. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα ερευνητών δοκίμασε μια νέα προσέγγιση που συνίσταται στον χειρισμό του μικροβιώματος για την επίτευξη μιας πιθανής θεραπευτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση, ακμής χωρίς να επηρεάζεται η ισορροπία των μικροοργανισμών. Μέσω της βακτηριοφάγου θεραπείας είναι δυνατό να ρυθμιστεί η σύνθεση των στελεχών του C. acnes με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε να μειώσουμε τα στελέχη που σχετίζονται με την ακμή χωρίς να επηρεάσουμε αυτά που έχουν ευεργετικά χαρακτηριστικά. Η στρατηγική βασίζεται σε έναν από τους οργανισμούς που βρίσκονται στο μικροβίωμα του δέρματος: τους βακτηριοφάγους. Είναι ιοί που μολύνουν βακτήρια και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή τους. “Στη μελέτη μας δείξαμε ότι μέσω της θεραπείας με βακτηριοφάγους είναι δυνατό να τροποποιήσουμε τη σύνθεση των στελεχών του C. acnes με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε να μειώσουμε τα στελέχη που σχετίζονται με την ακμή χωρίς να επηρεάσουμε αυτά που έχουν ευεργετικά χαρακτηριστικά”, εξηγεί ο Marc Güell, συντονιστής της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για την ακμή

Τρόποι για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας μετά το gym

Σώστε το δέρμα σας από την ακμή μετά την άθληση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο γαμπριάτικο κοστούμι για έναν καλοκαιρινό γάμο;

Καλοκαίρι γαμπρός: Όταν ψάχνουμε για ένα κοστούμι για το καλοκαίρι, πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που μας βοηθά να είμαστε μακριά από τη ζέστη, την υγρασία και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο άνετοι.

Tankini μαγιό: Η απόλυτη τάση για το καλοκαίρι 2022

Tankini μαγιό: Το Tankini είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιδείξετε μια μοναδική εμφάνιση δύο κομματιών μαγιό χωρίς να αποκαλύπτετε περισσότερο δέρμα από αυτό που νιώθετε άνετα.

6 συμβουλές μακιγιάζ για μαμάδες με μωρά

Beauty tips: Οι νέες μαμάδες δεν έχουν χρόνο να βγουν έξω ή να περιποιηθούν τον εαυτό τους όπως παλιά. Για τον λόγο αυτό ανακαλύψτε 6 tips για τη φροντίδα του προσώπου και της διάθεσής σας.

3 συνταγές για απαλό και καθαρό δέρμα με αλάτι Ιμαλαΐων

Αλάτι Ιμαλαΐων: Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο καθαρές μορφές αλατιού που διατίθενται στον κόσμο και περιέχει επίσης θαυματουργές ιδιότητες για τη φροντίδα του δέρματος.