Οικογένεια

Παιδιά και καλοί τρόποι: Η αξία του ευχαριστώ

Παιδιά και καλοί τρόποι: Η αξία του ευχαριστώ

Παιδιά και καλοί τρόποι: Η αξία του ευχαριστώ.  Η μετάδοση στα παιδιά της σημασίας του να ευχαριστήσουμε, να πούμε “παρακαλώ” ή “καλημέρα” ή “καλησπέρα” ξεπερνά μια απλή πράξη ευγένειας. Επενδύουμε σε συναισθήματα, σε κοινωνικές αξίες και πάνω από όλα σε αμοιβαιότητα.

Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, στην οποία η ευγένεια και ο προβληματισμός κάνουν τη διαφορά, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε αυτά τα μικρά κοινωνικά “έθιμα”, στα οποία μερικές φορές, δεν αποδίδουμε τη σημασία που τους αξίζει. Επειδή η συνύπαρξη βασίζεται στο τέλος στην αρμονία, σε εκείνες τις ποιοτικές αλληλεπιδράσεις που βασίζονται στην ανοχή, όπου κάθε παιδί πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία.

Ένα λάθος που πολλές οικογένειες κάνουν συχνά είναι να εισαγάγουν τα παιδιά σε αυτούς τους ευγενικούς κανόνες όταν τα μικρά αρχίζουν να μιλούν. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ο «κοινωνικός εγκέφαλος» ενός μωρού είναι εξαιρετικά δεκτικός σε οποιοδήποτε ερέθισμα, τον τόνο της φωνής και ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου του πατέρα και της μητέρας του. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ένα παιδί σε αξίες από πολύ μικρή ηλικία. Οι ικανότητές του είναι σχεδόν ανυποψίαστες και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη μεγάλη ευαισθησία σε συναισθηματικά θέματα.

Οι νευροεπιστήμονες μάς υπενθυμίζουν ότι το νευρικό σύστημα ενός παιδιού είναι γενετικά προγραμματισμένο για να “συνδέεται” με άλλους. Είναι κάτι μαγικό και έντονο. Ακόμη και οι πιο συνηθισμένες δραστηριότητες όπως η σίτιση, η κολύμβηση ή η ντύσιμο τους γίνονται αποτυπώματα εγκεφάλου που απεικονίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη συναισθηματική απόκριση που θα έχει αυτό το παιδί στο μέλλον.  Είναι πολύ πιθανό ότι ένα 3χρονο παιδί που έχει διδαχθεί να πει ευχαριστώ, ή καλημέρα από τον πατέρα και τη μητέρα του, δεν καταλαβαίνει ακόμη πολύ καλά την αξία της αμοιβαιότητας και του σεβασμού που διαπερνούν αυτές οι λέξεις. Ωστόσο, όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο και υπέροχο υπόστρωμα για ισχυρές και βαθιές ρίζες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το ντροπαλό παιδί να βγει από το καβούκι του

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους σε ενήλικες και παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.

Μορφες και Επιπτώσεις της Μητρικής Εγκατάλειψης

Ο ενήλικας που είναι τώρα το τότε εγκαταλελειμμένο παιδί, κάνει ό,τι μπορεί για να εξομαλύνει την εμπειρία αυτή, και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται τελικά η συναισθηματική σημασία της τότε συνθήκης. Σύμφωνα με έρευνες, τα προηγούμενα χρόνια, κανένας ενήλικος, ο οποίος ως παιδί είχε εγκαταλειφθεί δεν παραπέμφθηκε σε σύμβουλο ή θεραπευτή, όταν βίωσε την εγκατάλειψη.

Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα.

Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Αντιδραστικά παιδιά: Γίνετε πρότυπο μίμησης για το παιδί σας

Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίεςα

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Πεθερά- νύφη: Πώς να αποφύγετε την σύγκρουση. Έχοντας ένα παιδί δεν επιλέξατε την νύφη σας, επιλέγοντας τον σύντροφό σας, δεν επιλέξατε ούτε τη πεθερά σας. Είναι φυσιολογικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αίσθημα ή αρμονία. Τώρα, για να διατηρηθεί η καλή πρόοδος όλων των σχέσεων στον οικογενειακό πυρήνα, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]