Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Καρδιά περπάτημα: Πώς θα βελτιώσετε εύκολα την υγεία της καρδιάς σας

Καρδιά περπάτημα: Πώς θα βελτιώσετε εύκολα την υγεία της καρδιάς σας

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Τότε σύμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει να περπατάτε περισσότερο! Ανακαλύψτε τα ευρήματα μακροχρόνιας έρευνας που συνδέει το περπάτημα με την χαμηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου

Καρδιά περπάτημα: Περισσότερα βήματα καθημερινά ισοδυναμούν με περισσότερα χρόνια ζωής σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πρόσφατης προκαταρκτικής έρευνας που θα παρουσιαστεί στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας με θέμα την Επιδημιολογία, την Πρόληψη, τον Τρόπο ζωής και την Καρδιομεταβολική Υγεία. Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους να βελτιώσουμε την σωματική μας κατάσταση αλλά και την υγεία της καρδιάς. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει για τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε βδομάδα ή 75 λεπτά γρήγορου βηματισμού ή έναν συνδυασμό και των δύο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πλέον είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε και να μετρήσουμε τα βήματα μας καθημερινά και σε αυτό βασίστηκαν και οι ερευνητές για να συλλέξουν τα στοιχεία της έρευνας. Κάθε συμμετέχοντας φορούσε μια συσκευή μέτρησης βημάτων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των αδιάλειπτων βημάτων (10 λεπτά ή περισσότερο) με περιστασιακές μικρές κινήσεις, όπως ανέβασμα σκαλοπατιών και γενικές καθημερινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από το 2011 μέχρι το 2015, 16.732 γυναίκες φορούσαν έναν τέτοιο μετρητή που μέτρησε τα καθημερινά τους βήματα και τα μοτίβα του βαδίσματός τους για τέσσερις έως επτά ημέρες. Οι γυναίκες ήταν άνω των 60 ετών (μέσος όρος ηλικίας 72 ετών) και συμμετείχαν στη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών, μια μεγάλη μελέτη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι ερευνητές χώρισαν τον συνολικό αριθμό βημάτων για κάθε συμμετέχοντα σε δύο ομάδες: 1) περπάτημα για 10 λεπτά ή μεγαλύτερες περιόδους με μικρές παύσεις και 2) μικρότερες περιόδους βαδίσματος που περιλάμβαναν κυρίως κινήσεις κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως δουλειές του σπιτιού, ανέβασμα σκάλας, ή περπάτημα προς ή από αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία για κατά μέσο όρο έξι χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Τα αποτελέσματα

Συνολικά, προκλήθηκαν 804 θάνατοι κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι συμμετέχοντες που έκαναν περισσότερα βήματα σε μικρές περιόδους περπατήματος έζησαν περισσότερο, ανεξάρτητα από πόσα βήματα είχαν στις μεγαλύτερες και αδιάλειπτες περιόδους. Σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν καθόλου, κάθε αρχική αύξηση 1.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση κατά 28% θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης. Για τους συμμετέχοντες που έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα καθημερινά σε συνεχείς περιόδους, η πιθανότητα θανάτου μειώθηκε εώς και 32%. Μια προηγούμενη ανάλυση των ίδιων γυναικών ανέφερε ότι εκείνες που έκαναν 4.500 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες. «Οι ηλικιωμένοι ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στη συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης, οπότε μερικοί μπορεί να βρουν πιο βολικό και ευχάριστο να αυξήσουν έξυπνα το καθημερινό τους περπάτημα, με το να παρκάρουν λίγο πιο μακριά ή να κάνοντας περισσότερες δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο» καταλήγει ο Christopher C. Moore, επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορικός φοιτητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της North Carolina στο Chapel Hill.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περπάτημα : Κάντε 1.000 βήματα και αυξήστε το προσδόκιμο της ζωής σας

Μόλις 10 λεπτά περπάτημα προωθούν τη δημιουργική και καινοτόμο σκέψη

Πώς να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη περπατώντας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Αθλητισμός: «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», λέει ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση. Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Close Icon