Fitness

Άσκηση αρτηριακή πίεση: Οι διατάσεις βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Άσκηση αρτηριακή πίεση: Οι διατάσεις βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κίνηση που γίνεται παντού και οποτεδήποτε, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση περισσότερο και από το γρήγορο βάδισμα.

Άσκηση αρτηριακή πίεση: Ανατρεπτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σασκάτσουαν στον Καναδά δίνει το προβάδισμα στις διατάσεις για όσους επιθυμούν να ρίξουν την πίεσή τους μέσα από την άσκηση, αφήνοντας πίσω τις συνήθεις αερόβιες δραστηριότητες, όπως το ζωηρό περπάτημα, που συστήνονται κατά κόρον. Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη των διατάσεων, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προχωρά στις σύγκριση των δύο ασκήσεων. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Physical Activity and Health, επισημαίνουν την ανάγκη προσθήκης των διατάσεων στο πρόγραμμα όσων πάσχουν από υπέρταση ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν. Η υπέρταση αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα για καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Όταν κάνουμε διατάσεις, πέρα από τους μύες διατείνουμε και τα αιμοφόρα αγγεία τους, μεταξύ των οποίων και τις αρτηρίες. Κάνοντας τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες, διευκολύνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η αρτηριακή πίεση», εξήγησε ο ερευνητής Δρ Phil Chilibeck, καθηγητής Κινησιολογίας. Στο πλαίσιο της μελέτης, δύο ομάδες 40 συνολικά ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 61 έτη, ακολούθησαν για οκτώ εβδομάδες, ένα πενθήμερο 30λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής με διατάσεις για τη μία ομάδα και ζωηρό περπάτημα για την άλλη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη πίεση ή υπέρταση σταδίου 1 κατά την έναρξη του πειράματος.

Οι μετρήσεις της πίεσης των συμμετεχόντων με ειδικές φορητές συσκευές πριν και μετά το πρόγραμμα, έδειξαν ότι οι διατάσεις είχαν πετύχει μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση ήταν ίδια όταν οι συμμετέχοντες κάθονταν, ήταν ξαπλωμένοι αλλά και στο πλαίσιο 24 ωρών. Η ομάδα του ζωηρού περπατήματος έδειξε να υπερέχει, ωστόσο, στη μείωση του σωματικού λίπους στην περιφέρεια. Όπως επισημαίνει ο Δρ Chilibeck, τα νέα ευρήματα δεν συνεπάγονται διακοπή των αερόβιων δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το σκι, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του πάχους, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Οι διατάσεις έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης ένταξης στην καθημερινή ρουτίνα, αποφέροντας οφέλη ακόμη και σε λιγότερο χρόνο από 30 λεπτά ημερησίως, αρκεί να εστιάζουν στις μεγάλες μυικές ομάδες όπως τα πόδια. Επιπλέον δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, γίνονται παντού και οποτεδήποτε και, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, είναι ιδανικές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Η γιόγκα, τέλος, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή με παρεμφερείς θετικές επιπτώσεις. Στα σχέδια της επιστημονικής ομάδας είναι η εύρεση οικονομικών πόρων για την επανάληψη της μελέτης σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα, καθώς και η διερεύνηση των μηχανισμών που προκαλούν την αιτιώδη σχέση διατάσεων – αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη διατροφή για μέγιστη αθλητική επίδοση

Αυτοφροντίδα εαυτός: 5 Λόγοι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Αθλητισμός: «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», λέει ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση. Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!