Ενδιαφέροντα

Πως η άσκηση των γονιών επηρεάζει τα παιδιά

Πως η άσκηση των γονιών επηρεάζει τα παιδιά

Σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη που αποκτήθηκαν από αυτές τις δραστηριότητες μεταβιβάστηκαν στους απογόνους τους, παρά το γεγονός ότι δεν άλλαζαν το DNA τους. Απαιτούνται βεβαίως περαιτέρω έρευνες, για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο. Η γερμανική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports.

Η άσκηση συνιστάται για να παραμείνει το μυαλό κοφτερό σε ηλικίες άνω των 50 ετών και το να λύνει γρίφους ή άλλες πνευματικές ασκήσεις κάποιος έχει διαπιστωθεί ότι καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE) διαπίστωσαν ότι όταν εξέθεσαν τα ποντίκια σε ένα πνευματικά διεγερτικό περιβάλλον στο οποίο έκαναν επίσης αρκετή σωματική άσκηση, οι απογόνοί τους επωφελήθηκαν επίσης αργότερα. Τα νεότερα ποντίκια πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ που αξιολόγησαν την ικανότητα μάθησής τους.

Είχαν επίσης βελτιωμένη συναπτική πλαστικότητα – η οποία είναι ένα μέτρο για το πόσο καλά τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους και η κυτταρική βάση για τη μάθηση, όπως έδειξε η εξέταση του ιπποκάμπου τους, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μάθηση. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως επιγενετική κληρονομικότητα.

Η επιγενετική είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της επιστήμης που προσπαθεί να καταλάβει πώς αλληλεπιδρά το περιβάλλον με τα γονίδια. Προηγουμένως πιστευόταν ότι οι επίκτητες δεξιότητες δεν τροποποιούν την αλληλουχία του DNA, επομένως δεν μπορούν να μεταφερθούν στα παιδιά.

Αλλά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το άγχος και το τραύμα στους γονείς, μπορούν να επηρεάσουν την επόμενη γενιά. Για παράδειγμα, μια κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας για τον εαυτό μας, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο και για τα παιδιά μας. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως επιγενετική κληρονομιά, δε συνδέεται με αλλαγές στην αλληλουχία του DNA.

Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη από την άσκηση μεταφέρθηκαν μέσω των μορίων RNA που περιέχονται στο σπέρμα, μαζί με το πατρικό DNA. «Προφανώς, τροποποιούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου με πολύ λεπτό τρόπο, βελτιώνοντας τη σύνδεση των νευρώνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα γνωστικό πλεονέκτημα για τους απογόνους», δήλωσε ο καθηγητής André Fischer της DZNE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών

Η μείωση του πληθυσμού της Καλιφόρνιας είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της πανδημίας

"Η προσθήκη των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 του 2020, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της μετανάστευσης κατά το παρελθόν έτος, οδήγησαν στην αλλαγή του πληθυσμού σε ετήσια απώλεια."

Η Nancy Messonnier των CDC, η οποία προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα προκαλούσε «σοβαρή» διαταραχή, παραιτείται

Στην περίφημη ενημέρωση της 25ης Φεβρουαρίου 2020, η Μεσονιέρ είχε πει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για πιθανή πανδημία, ενώ άλλοι αξιωματούχοι συνέχισαν να δηλώνουν ότι η άμεση απειλή για το κοινό παρέμενε χαμηλή.