Αυτοφροντίδα

Ζεστό Μπάνιο Οφέλη: Μπορούν τα καθημερινά ζεστά λουτρά να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας [vid]

Ζεστό Μπάνιο Οφέλη: Μπορούν τα καθημερινά ζεστά λουτρά να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας [vid]

Ζεστό Μπάνιο Οφέλη: Το τακτικό μούλιασμα στην μπανίερα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το καθημερινό άγχος και το στρες. Ωστόσο, όπως δεικνύουν τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, τα καθημερινά λουτρά μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν γνωστό πως το ζεστό μπάνιο βοηθά στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις, στην απομάκρυνση του στρες και στην προώθηση του ύπνου. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 24 Μαρτίου 2020, από το περιοδικό Heart, τα καθημερινά ζεστά λουτρά σχετίζονται επίσης με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν (αυτο-)αναφορές για την υγεία και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 30.000 μεσήλικων στην Ιαπωνία. Έτσι, οι συμμετέχοντες απάντησαν ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για περίπου 20 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έκαναν λουτρά περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν καθημερινά ζεστό μπάνιο είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 26% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική τους υγεία και τις πρακτικές μπάνιου που ακολουθούσαν, συμπεριλαμβανομένης της προτιμώμενης θερμοκρασίας νερού (χλιαρό, ζεστό, “καυτό”) Ακολούθως, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: εκείνους που έκαναν μπάνιο δύο ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, αυτούς που έκαναν λουτρά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, και τέλος όσους έκαν μπάνια καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά. Σημειώνεται ότι περίπου το 72% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έκανε μπάνιο σχεδόν καθημερινά.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έκαναν μπάνιο λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, όσοι έκαναν μπάνιο σχεδόν κάθε μέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα ερευνητικά αποτελέσματα ήρθαν, αφού οι ερευνητές τροποποίησαν τα ευρήματα για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες καπνίσματος. Η θερμοκρασία του λουτρού (η οποία στην Ιαπωνία είναι συνήθως μεταξύ 104 ° και 107 ° F) δεν επηρέασε τα ευρήματα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου 2020 του περιοδικού Heart.

Ωστόσο, η άνω μελέτη είναι μόνο παρατηρητική και, ως εκ τούτου, δεν αποδεικνύει στην πραγματικότητα αν το καθημερινό μπάνιο στην μπανιέρα σας μπορεί να αποτρέψει τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αποτελέσματα των λουτρών στο σώμα σας είναι παρόμοια με αυτά της τακτικής άσκησης.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφερθεί ότι μπάνιο με πολύ ζεστό νερό έχει επίσης συνδεθεί επίσημα με τον ξαφνικό θάνατο εξαιτίας τηςς υπερθέρμανσης ή του πνιγμού. Για τον λόγο αυτό, εάν θελήσετε να εντάξετε τα λουτρά στην ρουτίνα περιποίησής σας, συνίσταται να διατηρείτε τη θερμοκρασία του νερού σε “άνετα” για το σώμα επίπεδα, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα οφέλη των λουτρών για την υγεία σας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συναισθηματικά δάκρυα είναι αγχολυτικά και αποτοξινωτικά

Απλοί τρόποι να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση

Το θαλασσινό αλάτι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό και το δέρμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.