Αυτοφροντίδα

Ύπνος: Παράξενα πράγματα που κάνει ο οργανισμός ενώ κοιμάστε

Ύπνος: Παράξενα πράγματα που κάνει ο οργανισμός ενώ κοιμάστε

Ύπνος: Καθώς κοιμόμαστε συμβαίνουν πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το σώμα και ο οργανισμός μας συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα!

Αυτή η διαδικασία, κατά την οποία επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να αναπαυθεί, μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί. Καθώς κοιμόμαστε συμβαίνουν πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το σώμα και ο οργανισμός μας συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα!

 Παράλυση του σώματος

Η διαδικασία δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται, δεν την καταλαβαίνουμε και συμβαίνει για είμαστε ασφαλείς. Όταν εισερχόμαστε στη φάση REM, τα όνειρα είναι πιο έντονα και ο εγκέφαλός μας πολύ ενεργός. Αυτός εμποδίζει την κίνηση των μυών και των άκρων σας, προκειμένου να σας προστατεύσει από το να κάνετε πράξη τα όνειρά σας.

 Η αίσθηση της πτώσης

Έχετε ξυπνήσει ποτέ ξαφνικά καθώς μισοκοιμάστε, νιώθοντας ότι πρόκειται να πέσετε; Υπάρχει μια ονομασία για αυτό και λέγεται «υπνικό τράνταγμα». Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι η σύσπαση ορισμένων μυών, κυρίως στα στάδια 1 και 2 του ύπνου, και εξαφανίζεται όταν στη φάση REM. Είναι κάτι που συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο.

Ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο και θεωρείται σε γενικές γραμμές φυσιολογικό. Οι ειδικοί λένε ότι η ομιλία στον ύπνο δεν έχει καμία σχέση με τις αναμνήσεις ή τα συναισθήματά μας, γι’ αυτό συνιστούν αν ακούμε κάποιον άνθρωπο να παραμιλάει στον ύπνο του, να μη δίνετε σημασία στα λεγόμενά του. Βρίσκεται σε ασυνείδητη κατάσταση εκφράζοντας απλώς λέξεις και θορύβους.

 Παραγωγή κολλαγόνου

Ο ύπνος βοηθάει στην αποκατάσταση του σώματός σας. Ένα από τα πράγματα που κάνει το σώμα σας καθώς κοιμάστε είναι να παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθάει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας να παραμένουν υγιή.

 Πτώση της θερμοκρασίας του σώματος

Όπως έχουμε μάθει από όταν ήμασταν παιδιά, υπάρχει μια διαδικασία η οποία ονομάζεται θερμορύθμιση. Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μέσα σε συγκεκριμένα όρια, ακόμη και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι διαφορετική. Ωστόσο, όταν κοιμάστε, η θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να εξοικονομεί το σώμα σας ενέργεια.

Ο εγκέφαλος ξεχνά τις άχρηστες πληροφορίες

Σας έχει τύχει ποτέ να μην θυμάστε πράγματα ή καταστάσεις, μέχρι να σας μιλήσει κάποιος άλλος γι’ αυτά; Υπάρχει εξήγηση για αυτή την «απώλεια μνήμης», σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλός σας διαγράφει παλιές ασήμαντες πληροφορίες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ροχαλητό υποδηλώνει κάποια άλλη ιατρική πάθηση;

Για ποιο λόγο κοιμάστε υπερβολικά;

5 από τις καλύτερες και πιο εύκολες στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάξτε τη δική σας κρέμα σώματος

DIY body lotion: Φτιάχνοντας τη δική σας λοσιόν σώματος, μπορείτε να θρέψετε και να περιποιηθείτε το δέρμα σας με φυσικά συστατικά αποφεύγοντας τις σκληρές χημικές ουσίες.