Αυτοφροντίδα

Υπνηλία: 7 Σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

Υπνηλία: 7 Σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

Υπνηλία: Αν νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετές ώρες την ημέρα ή αν αρχίσετε να κλέβετε από τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάστε, ίσως είναι καιρός να ξυπνήσετε για το γεγονός ότι μπορεί να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Αν νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετές ώρες την ημέρα ή αν αρχίσετε να κλέβετε από τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάστε, ίσως είναι καιρός να ξυπνήσετε για το γεγονός ότι μπορεί να κάνετε κακό στον εαυτό σας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνέπειες πέρα ​​από τους μαύρους κύκλους στα μάτια ή το αίσθημα κόπωσης την επόμενη μέρα. Αν και τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να είναι διακριτικά, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο ανεπαρκής ύπνος στην υγεία και την ευεξία σας μπορεί να είναι επιζήμιος.  Βρήκαν ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 44 λεπτά στο κρεβάτι κάνοντας πράγματα εκτός από την προσπάθεια να κοιμηθεί: Το 59% τοις εκατό των ανθρώπων κάνουν αναζήτηση μέσω του Διαδικτύου. Το 57% παρακολουθεί τηλεόραση. Το 52% ξοδεύει το χρόνο του κάνοντας κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα κι αν απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας με την οθόνη σας, αυτή η πρακτική ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση και να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε. Επιπλέον, το μπλε φως που εκπέμπεται από τηλεοράσεις, τηλέφωνα, υπολογιστές και ταμπλέτες μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο και που μειώνει το χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνετε πολλές στροφές πριν χαλαρώσετε τελικά.

Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο σας ή πιστεύετε ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να είναι λάθος με την υγεία σας, δοκιμάστε να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σήματα που μπορεί να σας δίνει το σώμα σας:

  • Δεν έχεις ενέργεια. Μια ανήσυχη νύχτα θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να σέρνεστε στο γραφείο σας μέχρι τις 10 π.μ. Αν προτιμάτε να τρέξετε για το μαξιλάρι σας παρά να πάτε για τρέξιμο, αυτή η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου. Ακόμη και απλές εργασίες μπορεί να φαίνονται μνημειώδεις όταν αισθάνεστε ατονία. Επιπλέον, εάν η λύση σας για να αισθάνεστε κουρασμένοι είναι μια λήψη καφεΐνης αργά το απόγευμα, αυτή η πρακτική θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι αυτό που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα.
  • Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη μνήμη σας. Η επιστήμη έχει δείξει ότι είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείς, να δώσεις προσοχή και να πάρεις αποφάσεις όταν δεν κοιμάσαι. Είτε εργάζεστε σε ένα γραφείο, είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε απλώς προσπαθείτε να ξεπεράσετε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας, η έλλειψη ύπνου θα κάνει τη συγκέντρωση πιο δύσκολη.
  • Τα ιατρικά σας προβλήματα επιδεινώνονται ή εξελίσσονται. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Εάν έχετε υπέρταση, η αρτηριακή σας πίεση πιθανότατα θα πέσει ενώ κοιμάστε. Όσο περισσότερο είστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει αυξημένη. Εάν έχετε διαβήτη, η κανονικότητα στον κύκλο του ύπνου σας θα μπορούσε να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο σταθερά. Ο μειωμένος ύπνος θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το σωματικό σας βάρος επηρεάζοντας τα επίπεδα ορμονών. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών λόγω ανεπαρκούς ύπνου μπορούν να δημιουργήσουν ασταθείς διατροφικές συνήθειες που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό σας.
  • Νιώθετε κυκλοθυμική, κατάθλιψη ή θυμό. Αν και η αϋπνία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής όπως η κατάθλιψη, μπορεί να αισθανθείτε κατάθλιψη και από την έλλειψη ύπνου. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη υπομονή και να σας κάνει να μην θέλετε να κοινωνικοποιηθείτε. Μπορεί ακόμη και να θυμώνετε πιο εύκολα και να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χρόνος του υπνάκου είναι καλός εάν είστε βρέφος ή εάν 20 λεπτά κλειστών ματιών σας κάνουν να αισθάνεστε ανανεωμένοι, αλλά ένας τυπικός ενήλικας δεν χρειάζεται να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά σας να πέφτετε και να κοιμάστε τη νύχτα.
  • Κρυώνετε πιο συχνά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και να σας κάνει πιο δύσκολη την καταπολέμηση της ασθένειας.
  • Η σύνδεση φαγητού-ύπνου. Ορισμένες τροφές πρακτικά φαίνονται ότι μπορούν να σας ταράζουν στον ύπνο, ενώ άλλες σας κρατούν κοιτάζοντας το ταβάνι. Το τυρί, τα κεράσια, το ακτινίδιο, τα αμύγδαλα και το χαμομήλι έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ύπνο, ενώ η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και τα λιπαρά ή ζαχαρούχα σνακ μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους. Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι, καθώς η κοιλιά που βουίζει μπορεί επίσης να σας κρατήσει ξύπνιους. Ωστόσο, εάν απολαμβάνετε ένα βραδινό σνακ, προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων και αποφύγετε να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα, από βαθιά αναπνοή μέχρι οπτικοποιήσεις. Διαφορετικές τεχνικές θα λειτουργήσουν για διαφορετικούς ανθρώπους, επομένως δοκιμάστε μερικές για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Προσπαθήστε επίσης να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να διατηρείτε το δωμάτιό σας σε άνετη θερμοκρασία. Συνιστάται ιδιαίτερα η ελαχιστοποίηση του χρόνου οθόνης κλείνοντας τις συσκευές σας δύο ώρες πριν τον ύπνο, αλλά για ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κλείσετε τα μάτια σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μυϊκά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με στατίνες- Λιγότερος ύπνος, λιγότερος αλτρουισμός - Το Paxlovid μειώνει το θάνατο στους ηλικιωμένους

Η άσκηση αναπνοής 4-7-8 θα μπορούσε να είναι η λύση για ποιοτικό ύπνο

Σοκαριστικές επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία σας

Είναι το παιδί σας πολύ μεγάλο για να κοιμάστε μαζί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Προσδόκιμο ζωής: Ας δούμε μερικές συμβουλές που κοινοποιούνται από ειδικούς και αιωνόβιους σε όλο τον κόσμο που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή.

10 Tips για καλύτερη προσωπική υγιεινή

Αυτοφροντίδα: Η προσωπική υγιεινή σας βοηθά να παραμένετε καθαροί, δίνοντάς σας ώθηση στην αυτοπεποίθηση και επηρεάζοντας θετικά τις προσωπικές σχέσεις.