Αυτοφροντίδα

Χλωρέλα και σπιρουλίνα: Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Χλωρέλα και σπιρουλίνα: Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Χλωρέλα και σπιρουλίνα: Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι δημοφιλή συμπληρώματα υγείας που συμβάλλουν στη μακροζωία!

Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι δημοφιλή συμπληρώματα υγείας που συμβάλλουν στη μακροζωία και παρέχουν πολλά οφέλη. Ποιο όμως είναι πιο υγιεινό; Ας εξετάσουμε τα οφέλη αυτών των υπερτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ας ανακαλύψουμε ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι και οι δύο τύποι φυκιών, γνωστά και ως κυανοβακτήρια, που περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά για το ανθρώπινο σώμα . Ενώ και τα δύο έχουν εξαιρετικά εντυπωσιακά προφίλ θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο υπερτροφών.

Η χλωρέλλα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά
Η χλωρέλλα έχει πιο ποικίλο θρεπτικό προφίλ σε σύγκριση με τη σπιρουλίνα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαφορετικές συνεισφορές τους σε θρεπτικά συστατικά.

Η σπιρουλίνα μπορεί να περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη
Τόσο η σπιρουλίνα όσο και η χλωρέλλα περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη σπιρουλίνας που θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 10% περισσότερη πρωτεΐνη από τη χλωρέλλα.

Το προφίλ βασικών αμινοξέων πλήρους φάσματος τόσο της χλωρέλλας όσο και της σπιρουλίνας σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την πρωτεΐνη. Η σπιρουλίνα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και από τους Αζτέκους ως πηγή τροφής ήδη από το 1300 μ.Χ.

Η χλωρέλλα έχει υψηλότερα ωμέγα 3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για όλη την ευεξία και τη βέλτιστη λειτουργία . Θεωρούνται ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις και εγκεφαλικές τους ιδιότητες. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα της χλωρέλλας είναι υψηλότερη από τη σπιρουλίνα, δίνοντάς της ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η χλωρέλλα είναι πιο δύσκολο να παραχθεί από τη σπιρουλίνα
Η χλωρέλλα απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία προκειμένου να μεταβολιστεί από τον ανθρώπινο οργανισμό . Έχει ένα σκληρό κυτταρικό τοίχωμα που πρέπει να κονιοποιηθεί για να καταστεί δυνατή η πέψη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σε πολλά συμπληρώματα χλωρέλλας θα δείτε τις λέξεις, “σπασμένο κυτταρικό τοίχωμα” ή “ανοιχτό κελί”.

Εάν το κυτταρικό τοίχωμα παραμένει δύσπεπτο, η χλωρέλλα μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς αυξάνει την ευαισθησία στο φως. Στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1970, η χλωρέλλα είχε μια τεράστια έκρηξη που τερματίστηκε απότομα λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τη φωτοευαισθησία μετά την κατάποση . Οι καταναλωτές ανέφεραν δερματικές φουσκάλες μετά από έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως. Ευτυχώς, η χλωρέλλα που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά είναι ασφαλής — αφού έχει περάσει από τη διαδικασία ρωγμής του κυτταρικού τοιχώματος για να πωληθεί.

Πώς μοιάζουν η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα;
Και οι δύο τύποι είναι μια μορφή φυκιών που ευδοκιμούν σε ζεστά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υδάτινα περιβάλλοντα. Η χλωρέλλα είναι ένα πράσινο φύκι και ιθαγενές του γλυκού νερού, ενώ η σπιρουλίνα είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι, που μερικές φορές αναφέρεται ως η υπερτροφή της θάλασσας που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Η κατανάλωση ενός ή και των δύο τύπων έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σπιρουλίνα είναι το απόλυτο Superfood για το δέρμα σας

Ξέχνα την κινόα και το λάχανο κέιλ! Αυτά είναι τα πιο hot superfoods

Ας μην αγνοούμε τα οφέλη του φυσικού συμπληρώματος της σπιρουλίνας

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.