Αυτοφροντίδα

Βρεγμένα μαλλιά κρύωμα: Μύθος ή αλήθεια τα βρεγμένα μαλλιά και το κρυολόγημα;

Βρεγμένα μαλλιά κρύωμα: Μύθος ή αλήθεια τα βρεγμένα μαλλιά και το κρυολόγημα;

Βρεγμένα μαλλιά κρύωμα: Σίγουρα τα βρεγμένα μαλλιά είναι ενοχλητικά, αλλά είναι όντως επικίνδυνα; Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα;

Εάν έχετε μακριά μαλλιά, πιθανότατα έχετε μπει κι εσείς στον πειρασμό να βγείτε έξω ενώ είναι ακόμη βρεγμένα ή να κοιμηθείτε, αμέσως μετά το ντους σας, χωρίς να τα στεγνώσετε. Μήπως όμως οι γονείς σας, που σας τριβέλιζαν το μυαλό με τους κινδύνους, είχαν τελικά δίκαιο; Γιατί σίγουρα τα βρεγμένα μαλλιά είναι ενοχλητικά, αλλά είναι όντως επικίνδυνα;

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, μπορείς όντως να κρυώσεις από βρεγμένα μαλλιά;

  • Βγαίνοντας έξω με βρεγμένα μαλλιά

Και πιο παιδί δεν έχει ακούσει τους γονείς του να φωνάζουν να μην βγεοτεξω με βρεγμένα μαλλιά γιατί θα πάθει πνευμονία; Η αλήθεια είναι όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να αρρωστήσετε απλά βγαίνοντας έξω με βρεγμένα μαλλιά. Ωστόσο, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες του αέρα είναι καλύτερα περιβάλλοντα για ιούς, όπως ο ρινοϊός, να ταξιδεύουν στον αέρα. Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν ακραίες θερμοκρασίες – συμπεριλαμβανομένου του σκληρού κρύου ή της ζέστης – οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αέρα τείνουν να περνούν πιο συχνά και πιο εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τα μαλλιά σας ή ο καιρός που σας αρρωσταίνει. 

  • Οι κίνδυνοι του ιδρώτα στα μαλλιά 

Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μυκητιασικές λοιμώξεις  είναι πιο συχνές στις πτυχές του σώματός σας. Είναι μέρη που τείνουν να συσσωρεύουν ιδρώτα, ο οποίος είναι, φυσικά, ζεστός και υγρός. Αν λοιπόν τα μαλλιά σας είναι συχνά υγρά και ζεστά, από τον ιδρώτα και έρθουν σε επαφή με έναν μικροοργανισμό, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μόλυνση. 

  • Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά

Ποιος από εμάς δεν έχει κάνει ντους στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και δεν έχει πέσει στο κρεβάτι χωρίς να στεγνώσει τα μαλλιά του;  Μήπως όμως δεν πρέπει; Ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Και σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει, επειδή οι μύκητες και τα βακτήρια ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και όταν αποκοιμηθείτε με μια βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι σας, δημιουργείτε ένα τέτοιο περιβάλλον. 

Και πάλι, όμως, δεν είναι τα βρεγμένα μαλλιά που σας αρρωσταίνουν. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη εκτεθεί σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο ή μύκητα, ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Προσοχή όμως, γιατί ελλοχεύουν άλλοι κίνδυνοι λόγω των βρεγμένων μαλλιών, αφού τα βρεγμένα μαλλιά είναι εξασθενημένα μαλλιά και είναι πολύ πιο εύκολο να καταστραφεί η τρίχα σας από ένα ελαφρώς πιο έντονο βούρτσισμα ή χτένισμα. 

Συμπερασματικά, είναι αδύνατον να πάθετε κάτι μόνο εξαιτίας του βρεγμένου κεφαλιού σας και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Από την άλλη όμως, δεν είναι και η καλύτερη λύση να τα αφήνετε βρεγμένα και να παίζετε με τις πιθανότητες. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πού οφείλειται και ποια η αντιμετώπιση της φαλάκρας;

Πώς να ισιώσετε τα μαλλιά σας χωρίς θερμότητα;

Συμβουλές για πιο υγιή και γεμάτα μαλλιά

Τα χημικά στα προϊόντα ομορφιάς ίσως επηρεάσουν την εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 Tips για το κάμπιγκ στην παραλία

Camping: Αν ετοιμάζεστε για camping, χρειάζεται να προετοιμαστείτε κατάλληλα! Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε!

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Πρωινός διαλογισμός: H ειδικός στη γιόγκα Manisha Kohli λέει ότι ακόμη και 2-5 λεπτά διαλογισμού μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη εάν γίνονται σε τακτική βάση. 

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.