Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Το κεφίρ με τα πολλαπλά οφέλη – Εντάξτε το στην καθημερινότητά σας

Το κεφίρ με τα πολλαπλά οφέλη – Εντάξτε το στην καθημερινότητά σας

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D

Περίπου 100 θερμίδες

7-8 γραμμάρια υδατανθράκων

3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacilluskefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων κατά τουλάχιστον 81%.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου

Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ενός όγκου, επειδή καταφέρνουν να περιορίσουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει καταδειχθεί σε διάφορες εργαστηριακές μελέτες.

Μια από αυτές έδειξε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56% σε σύγκριση με το 14% από το εκχύλισμα γιαουρτιού.

Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις διάρροιας.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν ενάντια σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και διάφορα άλλα.

Για τον λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε προβλήματα με την πέψη.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν τη λακτόζη σωστά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Έτσι, το κεφίρ είναι γενικά ένα καλό ρόφημα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ που να είναι 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα

Οι αλλεργίες προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια σε κατά τ’ άλλα αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις, όπως το άσθμα.

Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει αυτές τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού, οι οποίες σχετίζονται με την αλλεργία και το άσθμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα δουλειά: Πώς να εξασκήσετε αυτοφροντίδα ενώ δουλεύετε;

Μην «καίγεσαι»: Απλοί τρόποι για να ξεπεράσεις το overthinking 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αερόβια Άσκηση: Πόσα είδη υπάρχουν;

Αερόβια Άσκηση: Η αερόβια άσκηση είναι κάθε είδους δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος.

Αναγκαιότητα ύπνου: Το κλειδί για ένα υγιές ψυχο-σωματικό καθημερινό πρόγραμμα

Αναγκαιότητα ύπνου: Η φροντίδα του εαυτού όσον αφορά τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και την ψυχική υγεία. Εδώ είναι μερικά βασικά στοιχεία της αυτοφροντίδας όταν πρόκειται για τον ύπνο:

Μικροπλαστικά διατροφή: Πώς να τρως και να πίνεις λιγότερα μικροπλαστικά

Μικροπλαστικά διατροφή: Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα χωρίς πλαστική συσκευασία, μειώνεις την έκθεση σε μικροπλαστικά που μπορεί να υπάρχουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πώς να θέσετε στόχους στο διάβασμα

Διάβασμα: Το να βάζεις σωστούς στόχους στο διάβασμα είναι το πρώτο βήμα για να παραμείνεις οργανωμένος/η, συγκεντρωμένος/η και να βλέπεις πραγματική πρόοδο. Οι στόχοι δεν είναι απλώς ευχές — είναι εργαλεία για να φτάσεις

Εργασία από το σπίτι και παραγωγικότητα

Εργασία από το σπίτι: Η εργασία από το σπίτι μπορεί να φαίνεται ιδανική, όμως κρύβει προκλήσεις που επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Οι περισπασμοί, η έλλειψη προγράμματος και η απομόνωση είναι μερικά από τα εμπόδια

3 δραστηριότητες που θα σας βγάλουν από το σπίτι

Άνοιξη: Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης και της αλλαγής. Ο καιρός γίνεται πιο γλυκός, η φύση ανθίζει και η διάθεση ανεβαίνει. Είναι η τέλεια ευκαιρία να αφήσεις τον καναπέ και να απολαύσεις τον έξω κόσμο.

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στη γυμναστική

Γυμναστική: Η άσκηση κάνει καλό στην υγεία, αλλά όταν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς που θα σε κρατήσουν μακριά από τη γυμναστική για εβδομάδες ή και μήνες. Ευτυχώς, με μερικά απλά βήματα μπορείς

Close Icon