Αυτοφροντίδα

Ταβάνι ευχαρίστησης: Πώς να ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο χαράς;

Ταβάνι ευχαρίστησης: Πώς να ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο χαράς;

Ταβάνι ευχαρίστησης: Η υπερβολική σκέψη όλων αυτών που συμβαίνουν στον κόσμο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι όταν συμβαίνουν καλά πράγματα και σε αυτούς.

Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου ευχαρίστησης συνδέεται με την ιδέα ότι πολλοί από εμάς επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει μονάχα ένα ορισμένο ποσό χαράς ή ευχαρίστησης. Αυτό μπορεί να είναι μια οικεία ευχαρίστηση, χαρά από την επιτυχία στη δουλειά ή ευτυχία σε μια σχέση. Όταν φτάσουμε στο ανώτατο όριο της απόλαυσης, μπορούμε να υψώσουμε τοίχους, να αυτοσαμποτάρουμε και να νιώθουμε ένοχοι. Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο να αναπτύξει ένα ανώτατο όριο ευχαρίστησης.

Τα συναισθήματα ευχαρίστησης συνδέονται με τον πόνο

Μερικές φορές, ένα άτομο μαθαίνει από νεαρή ηλικία ότι η ευχαρίστηση είναι συνδεδεμένη με τον πόνο. Ίσως βίωσαν κάτι τραγικό αφού βίωσαν μια μεγάλη νίκη ή κάτι πολύ ευχάριστο. Άλλες περιπτώσεις μπορεί να αναγκάσουν ένα άτομο να αποδώσει ευχαρίστηση και στον πόνο, όπως ένα ιστορικό κακοποίησης, εκφοβισμού ή οτιδήποτε του έχει προκαλέσει τραύμα.

Ακόμη και η κατάθλιψη μπορεί να γίνει εθιστική, ενεργοποιώντας το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου όταν είναι χρόνια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να εθιστεί στον συναισθηματικό πόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η καθαρή χαρά και η ευχαρίστηση υπάρχουν στη ζωή και ότι είναι άξιοι και ικανοί να το βιώσουν πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο ή κατώφλι χωρίς να οφείλουν ένα χρέος αναπόφευκτου πόνου.

Αρνητική αυτοσυζήτηση ή πεποιθήσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός ατόμου, μπορεί να πιστεύουν ψευδείς αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους που προκύπτουν από αρνητική αυτοσυζήτηση και αρνητικές εμπειρίες. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι μπορεί να συνδέονται με άγχος και υπερβολική σκέψη. Μπορούν επίσης να προκύψουν από τραύματα ή απογοητεύσεις του παρελθόντος που τους έκαναν να πιστέψουν ότι δεν αξίζουν το καλό στη ζωή.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο αρχίσει να ακούει αυτές τις σκέψεις και τους επιτρέψει να γίνουν πεποιθήσεις, μπορεί να τον αποτρέψει από το να ρισκάρει και να προχωρήσει σε αυτό που θέλει από φόβο αποτυχίας, αισθήματα αναξιότητας ή σύνδρομο απατεώνων. Άλλοι τρόποι με τους οποίους οι πεποιθήσεις μπορεί να συμβάλλουν σε ένα ανώτατο όριο ευχαρίστησης περιλαμβάνουν υποσυνείδητες σκέψεις γύρω από πράγματα που μας χαροποιούν ως κακές ή κακές για εμάς.

Σημάδια και συμπτώματα οροφής ευχαρίστησης

Τα συμπτώματα μιας οροφής ευχαρίστησης μπορούν να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να έχετε αυτό το άβολο συναίσθημα στο στομάχι σας πριν από μια μεγάλη παρουσίαση ή συνάντηση για τη δουλειά ή το σχολείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη μελλοντική επιτυχία είναι σημάδι ανώτατου ορίου ευχαρίστησης. Επιπλέον, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις στενές σχέσεις.

Αν τείνετε να κλείνεστε στον εαυτό σας όταν φτάσετε σε ένα ορισμένο επίπεδο οικειότητας με κάποιον ιδιαίτερο στη ζωή σας, αυτό είναι σημάδι ενός ανώτατου ορίου ευχαρίστησης. Και πάλι, το ίδιο αρχίζει να τσακώνεσαι με έναν σημαντικό άλλον μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ευτυχίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό όταν ένα άτομο μεγαλώνει σε ένα σπίτι με έντονες συγκρούσεις. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να αισθάνεστε ένα σταθερό επίπεδο χαράς και ευδαιμονίας.

Πώς να ανεβάσετε το ταβάνι της ευχαρίστησής σας

Συχνά το ανώτατο όριο της απόλαυσης διαμορφώνεται ή προγραμματίζεται σε εμάς για να λειτουργεί ως φυσικός ρυθμιστής για τα κύματα ή τους ρυθμούς που έχουμε βιώσει στη ζωή. Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να φτάσει πολύ ψηλά στη ζωή από κάτι εκπληκτικό που μας συμβαίνει, περιμένουμε κάτι κακό να ακολουθήσει, σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Ενώ η ζωή μπορεί να είναι έτσι κατά καιρούς, είναι επίσης μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματός μας να μας κρατά ασφαλείς, οπότε όταν βιώνουμε ακραία χαρά, μερικές φορές μπορεί να συντρίβουμε και να αισθανόμαστε χαμηλοί.

Στη συνέχεια επαναφέρουμε το φυσιολογικό εύρος. Για να αυξήσετε το ανώτατο όριο της ευχαρίστησής σας, την επόμενη φορά που θα σας συμβεί κάτι υπέροχο στη ζωή σας, αντί να το γιορτάσετε αμέσως, κάντε κάτι πολύ φυσιολογικό ή βαρετό.  Αυτό θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε στο νέο σας κατώφλι για ευχαρίστηση χωρίς να νιώθετε την ανάγκη να οδηγήσετε ένα συναισθηματικό τρενάκι από φόβο, ενοχή ή ντροπή. Είναι επίσης μια τακτική γείωσης που μπορεί να σας βοηθήσει να σας βγάλει από το μυαλό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ολιστικές τάσεις υγείας για το 2023

8 Τρόποι για να σκεφτείτε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας

Κάντε την Κυριακή μία μέρα δικής σας φροντίδας

Γιατί το μπάνιο είναι σημαντικό για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Χόμπι: Το να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να ασκήσει μια μοναχική τέχνη που είναι αποκλειστικά για εσάς και την υγεία σας είναι μια βαθιά ικανοποιητική, θρεπτική προσθήκη σε κάθε ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης.

Πόδια: Γιατί είναι κρύα τα πόδια μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.