Αυτοφροντίδα

Συγχώρεση: Συγχωρείς πιο εύκολα, όταν βρίσκεσαι υπό χρόνιο στρες, λέει νέα μελέτη

Συγχώρεση: Συγχωρείς πιο εύκολα, όταν βρίσκεσαι υπό χρόνιο στρες, λέει νέα μελέτη

Συγχώρεση: Οι ερευνητές εξηγούν τα ευρήματα στο πλαίσιο της μετατραυματικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές συνθήκες ζωής—εξαρτώνται σωματικά από άλλους ανθρώπους, οι φυσιολογικές σωματικές τους αισθήσεις έχουν αλλάξει και πολλές ικανότητες έχουν χαθεί—είναι πιο πιθανό να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους σκοπό στη ζωή και τις πιο σημαντικές αξίες.

Ρώσοι ερευνητές μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αυθεντικότητας της προσωπικότητας (η ικανότητα να είσαι ο εαυτός σου) και της ικανότητας να συγχωρείς κάτω από διαφορετικά επίπεδα στρες. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες είναι πιο διατεθειμένα να συγχωρούν, ενώ τα άτομα που επηρεάζονται από το καθημερινό άγχος είναι λιγότερο διατεθειμένα να το κάνουν. Η ικανότητα να συγχωρείς προάγει την αυθεντικότητα. Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Clinical Psychology and Special Education, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα life coaching.

Η αυθεντικότητα—η ικανότητα «να είσαι ο εαυτός»—βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν διαφορετικές δοκιμασίες ζωής. Η ικανότητα να συγχωρείς —να ξεπερνάς το αίσθημα της προσβολής από το άτομο που προκάλεσε βλάβη ή δύσκολες συνθήκες ζωής— βοηθά επίσης στη διατήρηση της ψυχολογικής ευεξίας. Παρά τη σημασία αυτών των φαινομένων για τις μελέτες ψυχολογίας της προσωπικότητας, η συσχέτισή τους ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί. Η ικανότητα της συγχώρεσης μόλις τώρα αρχίζει να διερευνάται στη ρωσική ψυχολογία της προσωπικότητας, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί σχεδόν καμία εργασία σχετικά με τις σχέσεις της με άλλα φαινόμενα της προσωπικότητας.

Η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών HSE Sofya Nartova-Bochaver ενώθηκε με τη συνάδελφό της Violetta Park για να μελετήσει πώς το άγχος επηρεάζει την αυθεντικότητα και την ικανότητα να συγχωρείς. Για να καθορίσουν τους συσχετισμούς, οι ερευνητές εξέτασαν 140 νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 40 ετών. Οι ερωτηθέντες ανήκαν σε διαφορετικές κοόρτες ως προς το άγχος που βίωναν. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με χρόνιο στρες επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα αυθεντικότητας και μεγαλύτερη ικανότητα να συγχωρούν.

Οι ερευνητές εξηγούν τα ευρήματα στο πλαίσιο της μετατραυματικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές συνθήκες ζωής—εξαρτώνται σωματικά από άλλους ανθρώπους, οι φυσιολογικές σωματικές τους αισθήσεις έχουν αλλάξει και πολλές ικανότητες έχουν χαθεί—είναι πιο πιθανό να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους σκοπό στη ζωή και τις πιο σημαντικές αξίες. Νιώθουν «περισσότερο σαν τον εαυτό τους» και μπορούν να αγνοήσουν τις πολλαπλές ατυχίες και ατέλειες στη ζωή μέσω της συγχώρεσης για να προχωρήσουν. ς οι παράγοντες που το προκαλούν μπορεί να αλλάξουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά από έναν άσχημο χωρισμό

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι συγχωρούν πιο εύκολα την απιστία

Τι είναι το ψυχικό τραύμα και πως να το ξεπεράσετε

Εκδίκηση ή συγχώρεση: Ποιο είναι καλύτερο;

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα