Αυτοφροντίδα

Προσδόκιμο ζωής: 6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Προσδόκιμο ζωής: 6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Προσδόκιμο ζωής: Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία σας και να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική ζωή.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι το προσδόκιμο ζωής καθοριζόταν από την αρχή, καθοριζόταν από τη γενετική ή απλώς τον χρόνο. Ωστόσο, καθώς οι ειδικοί μαθαίνουν περισσότερα για το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα, έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία σας και να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική ζωή.

Πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής;

1. Τρώτε καθαρά και πολλά λαχανικά
Πολλές δίαιτες έχουν έρθει και παρέλθει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, από τις βασικές έως τις εντελώς παράλογες. Ωστόσο, μια από τις καλύτερες δίαιτες για την προαγωγή της υγείας και την αύξηση της μακροζωίας είναι μια απλή δίαιτα με ολόκληρα, καθαρά και φυτικά τρόφιμα. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, των ζαχαρούχων ποτών και των αρτοσκευασμάτων και των κέικ και την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών. Μπορεί να είναι τρομακτικό να αλλάξετε τη διατροφή σας, αλλά μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα με εύκολες εναλλακτικές λύσεις για να ξεκινήσετε πιο υγιεινές συνήθειες!

 • Αντικαταστήστε όλους τους λευκούς υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό περιλαμβάνει ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.
 • Ανταλλάξτε τα αλμυρά πατατάκια με ξηρούς καρπούς ή ποπ κορν.
 • Αλλάξτε τα ζαχαρούχα ενεργειακά ποτά με καφέ ή τσάι.
 • Αντί για κατεψυγμένες πίτσες, που είναι πλούσιες σε θερμίδες και νάτριο, φτιάξτε τη δική σας πίτσα με κρούστα ολικής αλέσεως και φρέσκα λαχανικά.

2. Μείνετε ενεργοί.

Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Η καθημερινή άσκηση έχει αμέτρητα οφέλη—ενισχύει τη διάθεση και τη δημιουργικότητα, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες και εν τέλει αυξάνει τη μακροζωία.

Η ενσωμάτωση της άσκησης στη ζωή σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους. Οι ειδικοί συνιστούν να στοχεύετε για 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή οποιαδήποτε άλλη μέτρια κίνηση την ημέρα. Ως ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε, ζητήστε από έναν φίλο να κάνει μαζί σας μια βόλτα στη γειτονιά κάθε μέρα!

3. Εξασκηθείτε στη θετική σκέψη
Η δύναμη της θετικότητας είναι πιο δυνατή από ό,τι νομίζετε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική προοπτική για τη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε 11-15% μεγαλύτερη (και πιο υγιή) διάρκεια ζωής – μείωση του στρες και του άγχους, μείωση του καρδιακού παλμού και βελτίωση της ανθεκτικότητας. Η αγκαλιά και η καλλιέργεια της αισιοδοξίας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα, γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
 • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άλλους θετικούς ανθρώπους. Είναι εκπληκτικό πόσο μπορούν να αντανακλούν οι συνήθειες και οι προσωπικότητες αυτών με τους οποίους περνάτε χρόνο.
 • Αγκαλιάστε τα θετικά μάντρα. Η επανάληψη στον εαυτό σας θετικών επιβεβαιώσεων όπως «Μπορώ να χειριστώ ό,τι μου έρθει» και «Θα έχω μια καλή μέρα σήμερα» μπορεί να σας βοηθήσει να αγκαλιάσετε μια νοοτροπία αισιοδοξίας και θετικής σκέψης.

4. Επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας
Μια άλλη σημαντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε για την αύξηση της μακροζωίας είναι να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με το CDC, κάθε χρόνο, 7 στους 10 θανάτους στις ΗΠΑ προκαλούνται από χρόνια ασθένεια—οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν με υγιεινές συνήθειες και έγκαιρη διάγνωση. Η προληπτική υγειονομική περίθαλψη σημαίνει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας (συνήθως μία φορά το χρόνο) και να ενημερώνεστε για όλα τα εμβόλια, τις σαρώσεις και τις εξετάσεις. Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί εάν είστε υψηλού κινδύνου για ορισμένες ασθένειες.

5. Παραμείνετε κοινωνικοί
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κύκλου μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία έως και 50%, με αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη και πιο συνδεδεμένη ζωή. Επιπλέον, η κοινωνικοποίηση και οι σχέσεις προτεραιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους, ακόμη και μειωμένο κίνδυνο άνοιας – όλα αυτά συμβάλλουν σε μια μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

6. Κοιμηθείτε λίγο
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί, αλλά έχει επίσης τα πρόσθετα οφέλη της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος, την τόνωση της διάθεσης και τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας. Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο των οθονών και της παραγωγικότητας με γρήγορους ρυθμούς, η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να πιάσετε αυτά τα ωφέλιμα Z:

 • Προσπαθήστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα. Εάν είναι δυνατόν, πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα και το βράδυ.
 • Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον. Το να βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι βελτιστοποιημένη για ύπνο μπορεί να βοηθήσει σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτό διαφέρει για μερικούς ανθρώπους, αλλά συνήθως αποτελείται από έναν ήσυχο, δροσερό και σκοτεινό χώρο.
 • Κάντε μια νυχτερινή ρουτίνα που σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να είναι να κάνετε ένα βραδινό μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης ακριβώς πριν τον ύπνο.
 • Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας
 • Το να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας μπορεί να σας φαίνεται ότι κάνετε κάτι έξω από τον έλεγχό σας, αλλά το να φροντίζετε τον εαυτό σας μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης, κατάλληλου ύπνου και σημαντικών σχέσεων έχει μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι φαντάζεστε. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της ζωής και της ευεξίας σας, μπορείτε να αυξήσετε την υγεία, την ευτυχία και τη μακροζωία σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε στόχους και όνειρα στη ζωή σας

Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά το προσδόκιμο ζωής;

Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.