Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Πώς να ανακτήσεις τη δύναμή σου μετά από μια πνευμονία

Πώς να ανακτήσεις τη δύναμή σου μετά από μια πνευμονία

Η πνευμονία μπορεί να είναι απίστευτα επιβαρυντική και δεν υπάρχει ένας ενιαίος χρόνος για ανάρρωση. Μερικοί αισθάνονται καλύτερα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μετά από σοβαρή πνευμονία.

Εάν έχετε πνευμονία, η πρώτη προτεραιότητα είναι να διώξετε τη μόλυνση που την προκαλεί. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε πολύ στενά το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας. Ξεκουράζεστε πολύ και λαμβάνετε τα αντιβιοτικά που σας συνέστησε ο γιατρός σας, εάν η πνευμονία σας είναι βακτηριακής φύσης. Όμως, ακόμη και μετά την υποχώρηση των πρωταρχικών συμπτωμάτων σας, μπορεί να αισθάνεστε χάλια, με χαμηλή ενέργεια και/ή να αντιμετωπίζετε έναν βήχα που απλά δεν σταματάει. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι για μήνες.

 

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναρρώσετε από την πνευμονία επηρεάζεται από:

 • Την ηλικία
 • Τη σοβαρότητα της ασθένειας
 • Εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας
 • Το είδος της πνευμονίας

Εάν είστε γενικά υγιείς και έχετε μόνο μια ήπια περίπτωση πνευμονίας, τα συμπτώματά σας θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται μία έως δύο ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια πνευμονία είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μια εβδομάδα, αν και η κούραση και ο βήχας μπορεί να παραμείνουν για έναν ολόκληρο μήνα.

Ενώ αναρρώνετε από ήπια πνευμονία, βεβαιωθείτε ότι:

 • Κοιμάστε πολύ
 • Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή
 • Επιστρέψτε σιγά σιγά στη ρουτίνα άσκησής σας

 

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους πνεύμονές σας να ανακτήσουν τη δύναμη – αλλά πηγαίνετε αργά. Ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση και σταματήστε εάν ο βήχας σας επιδεινωθεί ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Εάν μια ελαφριά άσκηση είναι εντάξει, μπορείτε να καταβάλετε λίγη περισσότερη προσπάθεια στην επόμενη προπόνησή σας.

Ωστόσο, κάποιον που αναρρώνει από σοβαρή πνευμονία, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι το σώμα σας μπορεί να είναι εξαιρετικά αδύναμο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, επομένως θα χρειαστεί να προσέχετε περισσότερο.

Συμβουλές για να ανακτήσετε τη δύναμή σας μετά από μια σοβαρή πνευμονία.

 • Να ξεκουράζεστε αρκετά
 • Ξεκινήστε σιγά σιγά να κινείστε όταν είστε έτοιμοι — αλλά μην το παρακάνετε
 • Ολοκληρώστε τις θεραπείες που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας
 • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή
 • Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα
 • Περιορίστε την έκθεση που ερεθίζουν τον λαιμό σας, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και του αλκοόλ
 • Εκτελέστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
 • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν επιστρέψετε στην άσκηση

 

Στόχος είναι να επιστρέψετε σιγά σιγά στη συνήθη ρουτίνα σας (με την καθοδήγηση του γιατρού σας) και φροντίστε να σημειώνετε τυχόν σημάδια ότι η μόλυνση μπορεί να επανεμφανιστεί. Η πνευμονία μπορεί να είναι απίστευτα επιβαρυντική και δεν υπάρχει ένας ενιαίος χρόνος για ανάρρωση. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αισθανθούν άλλοι καλύτερα μετά από σοβαρή πνευμονία. Το πιο σημαντικό είναι να είστε υπομονετικοί με το σώμα σας. Εάν η ανάρρωσή σας είναι παρατεταμένη, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην πνευμονική αποκατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεχής κόπωση - Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Συμβουλές για την ανακάλυψη τον εαυτό μας και για την προσωπική μας ευεξία

Τι χρειάζεται να ξέρει κάθε κορίτσι πριν την εφηβεία και πριν την έμμηνο ρύση;

Υγιεινές συνταγές για να αποτρέψετε το κοινό κρυολόγημα και τον βήχα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Close Icon