Αυτοφροντίδα

Πλαστικά μπουκάλια: Ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε το πόσιμο νερό σε πλαστικά μπουκάλια;

Πλαστικά μπουκάλια: Ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε το πόσιμο νερό σε πλαστικά μπουκάλια;

Πλαστικά μπουκάλια: Μπορεί να είναι μια βολική επιλογή, αλλά τα μειονεκτήματά τους υπερτερούν των πλεονεκτημάτων τους. Επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η συνήθεια να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι με νερό είναι πολύ καλή για την υγεία μας.  Μας βοηθά να μένουμε ενυδατωμένοι όλη μέρα, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες. Ωστόσο, το είδος του μπουκαλιού που επιλέγουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας αρνητικά.

Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τα χημικά των πλαστικών μπουκαλιών

Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τα χημικά των πλαστικών μπουκαλιών

  • Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των πλαστικών μπουκαλιών είναι ότι μπορούν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στο νερό που πίνουμε. Μία από τις πιο ανησυχητικές ουσίες είναι η δισφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε ορισμένα πλαστικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες μας, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια και ορισμένα είδη καρκίνου. Επιπλέον, τα πλαστικά μπουκαλάκια μπορεί να περιέχουν και άλλες χημικές ουσίες, όπως τους φθαλάτες, οι οποίες έχουν επίσης συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές.
  • Ο κίνδυνος έκλυσης αυτών των χημικών ουσιών αυξάνεται όταν τα πλαστικά μπουκαλάκια εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα όταν τα αφήνουμε μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Επίσης, η επαναχρησιμοποίηση παλιών πλαστικών μπουκαλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαρροής των χημικών ουσιών.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών

  • Εκτός από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, τα πλαστικά μπουκαλάκια αποτελούν και σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τα πλαστικά μπουκαλάκια μιας χρήσης απορρίπτονται συχνά αφού χρησιμοποιηθούν και χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν. Αυτό οδηγεί στη μόλυνση των ωκεανών μας και του εδάφους, βλάπτοντας την άγρια ζωή και το οικοσύστημα.
  • Η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί είναι ένας πολύ πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να μεταφέρουμε το νερό μας.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών

Αν και τα πλαστικά μπουκαλάκια μπορεί να είναι μια βολική επιλογή, τα μειονεκτήματά τους υπερτερούν των πλεονεκτημάτων τους. Επιλέγοντας επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκαλάκια, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπληκτικά οφέλη και χρήσεις του αλατισμένου νερού

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο;

Είναι το νερό με φρούτα μια υγιεινή επιλογή ενυδάτωσης;

Είναι συνετή η χρήση θαλασσινού νερού στο μαγείρεμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε το παχύ έντερο μας από τον ερεθισμό;

Ευερέθιστο έντερο: Με απλές αλλαγές διατροφής, διαχείριση του στρες και τακτική άσκηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το ευερέθιστο έντερο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.