Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.


Η πιτυρίδα και η ξηρότητα μπορεί να προκαλέσουν απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά έχουν διαφορετικές υποκείμενες αιτίες και απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Δείτε πώς να διακρίνετε μεταξύ των δύο:

Η πιτυρίδα είναι μια κοινή πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από την υπερανάπτυξη ενός μύκητα που μοιάζει με ζύμη που ονομάζεται malassezia. Αυτή η υπερανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και αυξημένη αποβολή των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα λευκές ή κίτρινες νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά. Η πιτυρίδα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κνησμό και ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά επιδεινώνεται από παράγοντες όπως το στρες, οι ορμονικές αλλαγές ή η χρήση σκληρών προϊόντων μαλλιών.

Η ξηρότητα, από την άλλη πλευρά, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το τριχωτό της κεφαλής δεν έχει επαρκή υγρασία, που οδηγεί σε ξεφλούδισμα και φαγούρα. Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται συνήθως από παράγοντες όπως ο κρύος καιρός, η χαμηλή υγρασία, το υπερβολικό λούσιμο των μαλλιών ή η χρήση σκληρών προϊόντων μαλλιών που αφαιρούν το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά του έλαια. Η ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε μικρές, λευκές νιφάδες που είναι πιο σκόνη στην υφή από τις μεγαλύτερες, λιπαρές νιφάδες που σχετίζονται με την πιτυρίδα.

Για να διακρίνετε μεταξύ της πιτυρίδας και της ξηρότητας, εξετάστε τις ακόλουθες διαφορές:

  1. Ξεφλούδισμα: Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.
  2. Κνησμός: Η πιτυρίδα συχνά συνοδεύεται από κνησμό και ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να έχει φαγούρα, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο φλεγμονώδες.
  3. Κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής: Η πιτυρίδα προκαλείται από υπερανάπτυξη μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η ξηρότητα είναι η έλλειψη υγρασίας στο τριχωτό της κεφαλής.
  4. Θεραπεία: Η πιτυρίδα συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν συστατικά όπως κετοκοναζόλη ή λιθανθρακόπισσα, ενώ το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενυδατικά σαμπουάν και θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν αντιμετωπίζετε πιτυρίδα ή ξηρότητα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή έναν επαγγελματία περιποίησης μαλλιών για ακριβή διάγνωση. Μπορούν να συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία με βάση την υποκείμενη αιτία της κατάστασης του τριχωτού της κεφαλής σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνικές ομορφιάς πριν από ένα ταξίδι

Κίτρινος πυρετός: Γνωρίστε τους κινδύνους σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας την επόμενη μέρα από το γάμο σας;

Τι να κάνετε αφού έχετε επιβιώσει μετά από ένα άσχημο ατύχημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χρήσιμες συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα κατά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη καύσωνας: Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των καύσωνα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ευκρινή και υγιή καθώς μεγαλώνετε

Εγκέφαλος υγεία: Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή ή η άσκηση.

Aπλοί τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας καθημερινά

Boost αυτοπεποίθηση: Η βελτίωση της εικόνας του εαυτού σας είναι ένα ταξίδι που περιλαμβάνει τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές αλλαγές. Η υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε αυτοπεποίθηση

Πώς να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου;

Αυτοσυμπόνια: Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με την ίδια ευγένεια, ανησυχία και υποστήριξη που θα προσέφερες σε έναν καλό φίλο. Είναι μια κρίσιμη δεξιότητα

Ο απόλυτος οδηγός σας για τη φροντίδα του εαυτού σας μετά το ταξίδι

Jet Lag χαλάρωση: Η επιστροφή από ένα ταξίδι, είτε πρόκειται για χαλαρωτικές διακοπές είτε για ένα πολυάσχολο ταξίδι εργασίας, συχνά σας κάνει να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι και εξουθενωμένοι.

Close Icon