Αυτοφροντίδα

Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: 74% των πολιτών εμπιστεύονται τη βιομηχανία Αυτοφροντίδας

Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: 74% των πολιτών  εμπιστεύονται τη βιομηχανία Αυτοφροντίδας

«Αυτοφροντίδα 24/7, για όλους, για μια ζωή», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτοφροντίδας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου (24/7). Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της σημασίας της Αυτοφροντίδας ως τρόπου ζωής, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7) για την προάσπιση της ατομικής υγείας και τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες στις αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένοι τόσο σχετικά με τις διάφορες ασθένειες, όσο και για τις διαθέσιμες θεραπείες, ενώ φαίνεται να επιθυμούν να έχουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας τους, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυτοφροντίδας (Global Self-Care Federation). Στην ερώτηση, ποια η σημασία του όρου «Αυτοφροντίδα», το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι Αυτοφροντίδα σημαίνει «ενδυναμωμένοι ασθενείς, που αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους».

Στην ίδια έρευνα, αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς την βιομηχανία Αυτοφροντίδας, το 74%, δηλαδή τα τρία τέταρτα των πολιτών, απάντησαν ότι εμπιστεύονται τη βιομηχανία αυτοφροντίδας και τα προϊόντα της. Η ασφάλεια των προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας εμπιστοσύνης για τις υγειονομικές αρχές, ενώ για τους πολίτες μεγαλύτερη σημασία έχει η αποτελεσματικότητα των προϊόντων.

 «Η εφαρμογή της υπεύθυνης αυτοφροντίδας 24/7 έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τον πολίτη αυξάνοντας την πρόσβαση και την ελευθερία επιλογής του, αλλά και για το σύστημα υγείας. Η αυτοφροντίδα έχει εφαρμογή στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της ανάρρωσης-αποκατάστασης. Με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, μπορούν να αντιμετωπιστούν ήπια συμπτώματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί εμπειρικά από τον ασθενή. Αυτοφροντίδα στην καθημερινότητα σημαίνει ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγω ανθυγιεινές συνήθειες, αντιμετωπίζω ήπια συμπτώματα, προσπαθώ να διατηρήσω την υγεία μου σε καλή κατάσταση. Κάτι που την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όλοι προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας, ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής»., δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ), Γιώργος Δόκιος.

«Σύμφωνα με μελέτη της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), η κοινωνική και οικονομική αξία της Αυτοφροντίδας έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν οι ίδιοι από μόνοι τους ήπια προβλήματα υγείας, με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού. Έτσι οι δημόσιοι πόροι που θα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ήπιων συμπτωμάτων μπορούν να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών ασθενειών που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Τη δεδομένη χρονική και υγειονομική συγκυρία κατά την οποία τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή της αυτοφροντίδας, επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ σύμφωνα με μελέτες», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Βασίλης Σερέτης.

ΤΙ είναι Αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα (self-care), αφορά το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας, της ευεξίας, καθώς και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας.

  • Να επιλέγεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής: σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή καθημερινά
  • Να αποφεύγεις τις ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.α)
  • Να αντιλαμβάνεσαι τα ήπια συμπτώματα: αξιολόγηση και συζήτηση, αρχικά με τον φαρμακοποιό
  • Να συμβάλλεις στη βελτίωση της υγείας σου

(Πηγή: WHO)

ΤΙ ΔΕΝ είναι Αυτοφροντίδα

Περιπτώσεις στις οποίες τα ήπια συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμη και μετά τη συμβουλή του Φαρμακοποιού. Ιατρική συμβουλή επιβάλλεται αν:

  • η κατάστασή επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει
  • παρατηρείται έντονος πόνος
  • ο ασθενής έχει δοκιμάσει ένα ή περισσότερα φάρμακα χωρίς επιτυχία
  • εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες ή ψυχολογικά προβλήματα (π.χ αγωνία, ανησυχία, υπερδιέγερση)

(Πηγή: AEGSP)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο απαραίτητος ρόλος του καλού ύπνου στην αθλητική απόδοση

Πώς να αποφύγετε το αδιέξοδο απρόβλεπτων εξόδων υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόσθετε στη μέρα σου απόλαυση με αυτά τα πεντανόστιμα Smoothies

Αυτοφροντίδα Διατροφή: Τα Smoothies είναι καταπληκτικές και πανεύκολες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες του προγράμματός σας, ενώ παραμένετε εντός των συνιστώμενων μερίδων διατροφής. Ειδικά, εάν δεν είστε λάτρης των σαλατών, τα smoothies είναι ιδανικά για να προσθέσετε στη διατροφή σας σαλατικά γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι και ελβετικό chard.

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι βουτιές στη θάλασσα

Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία το θαλασσινού νερού. Όλοι έχουμε ακούσει για τα οφέλη των βιταμινών A, B και C, αλλά υπάρχει και μια άλλη βιταμίνη που πιθανόν έχετε ήδη αποκομίσει τα οφέλη - χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Δώδεκα υπέροχες ιδέες αυτοφροντίδας

Αυτοφροντίδα: Εάν προσπαθείς να αυξήσεις τη συνείδησή σου, φυσικά θα έχεις ήδη ακούσει για την έννοια του self – care ή αλλιώς της αυτοφροντίδας.

Νιώθει κουρασμένη μέσα στη μέρα... Ρίξε μια ματιά εδώ

Κόπωση ενέργεια: Πώς να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι φυσιολογικό να έχεις μια περιστασιακά τεμπέλικη μέρα. Αλλά αν τραντάζεις στη ζωή ψάχνοντας για μια κατσαρόλα καφέ χωρίς πάτο, και λαχταράς για το κρεβάτι σου όποτε δεν είσαι μέσα σε αυτό, είναι καιρός να αξιολογήσεις τις συνήθειες σου και να αλλάξεις αυτές που αποστραγγίζουν την ενέργειά σου.

Πώς να ζητήσεις ευγενικά "Alone Time" μέσα στη σχέση

Αυτοφροντίδα Alone Time: «Οι ικανοποιημένοι, χαρούμενοι και ολόκληροι άνθρωποι κάνουν καλούς συντρόφους», λέει η Cicely Horsham-Brathwaite, Ph.D., ψυχολόγος και coach. "Και μερικές φορές, προκειμένου να αισθανθούμε έτσι, χρειαζόμαστε κάποια ευκαιρία να είμαστε μόνοι μαζί μας συναισθηματικά ή σωματικά". Μόνο που ο χρόνος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, ενώ για κάποιους από εσάς μια χαλαρή πεζοπορία, μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε, άλλοι μπορεί να είστε πιο χαρούμενοι όταν κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον σύντροφό σας χωρίς να μιλάτε.

Πώς να ανακάμψεις μετά από συναισθηματική κακοποίηση

Συναισθηματική κακοποίηση: Πώς να ανακάμψεις. Η ανάκαμψη από τη συναισθηματική κακοποίηση συνεπάγεται πρωτίστως την επεξεργασία μιας τραυματικής εμπειρίας που έχει υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή μας. Για να το κάνουμε αυτό, ας αποφύγουμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, γιατί το λάθος δεν είναι ποτέ σε ποιον εμπιστεύεται, σε ποιος δίνει τα πάντα για αυτήν τη σχέση.

Όταν κανείς δεν στηρίζει την απόφασή σου

Χωρίς καμία υποστήριξη: Όταν κανείς δεν σε στηρίζει θυμήσου αυτά.. Αυτή τη στιγμή κάνω το όλο θέμα "παραιτούμαι από τη δουλειά μου για να επιδιώξω ένα όνειρο". Εγκατέλειψα την ασφάλεια και τη σταθερότητα του να έχω μισθό μαζί με μια υποτιθέμενη καριέρα. Τότε, δεν ήξερα πραγματικά τι έκανα. Δεν είχα εμπειρία συν ότι δεν είχα ακριβώς την εμπιστοσύνη να προωθήσω την αγορά και να ξεκινήσω να διευθύνω μια επιχείρηση.