Αυτοφροντίδα

New Year Resolutions: Ολιστικές τάσεις υγείας για το 2023

New Year Resolutions: Ολιστικές τάσεις υγείας για το 2023

New Year Resolutions: Μέσα στον αναβρασμό της υλικής ικανοποίησης των τελευταίων δύο δεκαετιών, ξεχάσαμε τη φυσική μας κατάσταση, την εναρμονισμένη ζωή μας με τη φύση και κυρίως τους βιορυθμούς μας όπως έπρεπε να είναι. Ας αλλάξουμε!

Είτε πρόκειται για αυτογνωσία ή για διαφώτιση, το 2023 θα είναι η χρονιά των συνειδητών επιλογών. Θα είναι μια χρονιά ολιστικής υγείας, όπου η επικοινωνία νου-σώματος-ψυχής θα είναι πρωταρχικής σημασίας και, στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από μια απλή προοπτική. Μπορεί να γίνει ο μόνος τρόπος που ζούμε. Μέσα στον αναβρασμό της υλικής ικανοποίησης των τελευταίων δύο δεκαετιών, ξεχάσαμε τη φυσική μας κατάσταση, την εναρμονισμένη ζωή μας με τη φύση και κυρίως τους βιορυθμούς μας όπως έπρεπε να είναι. Έτσι, όλα αυτά ενάντια στα οποία επαναστατήσαμε ως αργοί και νωθροί, τώρα αντιμετωπίζονται ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες που έχουμε αποκτήσει χάρη στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

  • Ξεκούραση και ύπνος: Αυτή αναμένεται να είναι η κορυφαία τάση καθώς σχεδόν κάθε έρευνα ανακαλύπτει την αξία ενός καλού επτά έως οκτώ ωρών ύπνου και ξεκούρασης. Ο σπάνιος ή αποσπασματικός ύπνος έχει συνδεθεί με την επιβάρυνση των ασθενειών του τρόπου ζωής που έχουν επηρεάσει την υγεία της καρδιάς μας, έχουν προκαλέσει διαβήτη και ανισορροπούν πλήρως την υγεία του εντέρου μας, με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να αναπτύσσει συννοσηρότητες. Η έμφαση στον καλό βραδινό ύπνο έχει επίσης αποφέρει αποτελέσματα όσον αφορά το ότι οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα, μειώνουν τα άγχη τους και επινοούν έναν μηχανισμό απενεργοποίησης για να θεραπεύονται το σώμα και το μυαλό τους. Μάλιστα, σύντομα θα επιστρέψουμε στις ρίζες, θα ξυπνήσουμε και θα κοιμηθούμε με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Ερευνητές και ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν ήδη επινοήσει τον όρο κιρκαδική υγεία, υποδεικνύοντας ότι θα είναι βασικός πυλώνας της διαχείρισης του τρόπου ζωής. Ακόμη και οι εταιρείες τεχνολογίας προετοιμάζονται για να παρέχουν βοηθήματα και στηρίγματα που προκαλούν ύπνο.
  • Η επιστροφή της γιόγκα: Δεδομένης της τροχιάς των θανάτων στο γυμναστήριο λόγω των προπονήσεων υψηλής έντασης που δεν ταιριάζουν με την ικανότητα του σώματος όλων, το ενδιαφέρον θα στραφεί πίσω στη γιόγκα, δεδομένου ότι κάθε asana στοχεύει στην ευημερία κάθε οργάνου το σώμα και μπορεί να γίνει εύκολα σε σύγκριση με άλλες προπονήσεις. Το Suryanamaskar, ή το «ινδικό push-up» όπως αποκαλείται παγκοσμίως, θεωρείται ως μια σύνθετη προπόνηση σώματος που βοηθά στην πρόληψη σχεδόν κάθε ασθένειας του τρόπου ζωής από την εμφάνιση. Μια μάλλον απλή ρουτίνα αναπνοής, διατάσεων, συσπάσεων, διαλογισμού και Shavasana έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στη γενική υγεία.
  • Τρώγοντας το τελευταίο γεύμα πριν από τη δύση του ηλίου: Αυτό είναι και πάλι μέρος της συμμόρφωσής μας με τον κιρκάδιο ρυθμό. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και με τη δύση του ηλίου, η έκκριση των πεπτικών υγρών μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα γεύματα μετά το ηλιοβασίλεμα είναι δύσκολο να χωνευτούν, οδηγώντας σε συσσώρευση τοξινών και θερμίδων. Επίσης, σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό, ο μεταβολισμός του σώματός μας επιβραδύνεται με τη δύση του ηλίου. Όλα αυτά διαταράσσουν την υγεία του εντέρου μας, που είναι η πηγή όλων των χρόνιων ασθενειών μας. Αυτό είναι πολύ παλαιότερο από τη μόδα που ονομάζεται διαλείπουσα νηστεία αυτές τις μέρες.
  • Το να είμαστε ευγενικοί με το περιβάλλον και να μην το κάνουμε κατάχρηση: Δεν θα ανησυχούμε απλώς για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά θα έχουμε συνείδηση των πόρων και θα σπαταλάμε λιγότερα. Αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο που τρώμε, διασφαλίζοντας ότι δεν φορολογούμε τη φύση και εξαλείφουμε τα είδη μέσω της ανθρώπινης κατανάλωσης, αλλά θα προχωρήσουμε σε βιώσιμη διαβίωση σε ατομικό επίπεδο.
  • Υγιής γήρανση: Με έναν πληθυσμό που γερνά ταχέως που θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, υπάρχει ήδη μια αυξανόμενη εστίαση σε προγράμματα άσκησης και δίαιτες κατάλληλες για την ηλικία. Το να ζεις παλιά και σε καλή κατάσταση θα είναι το νέο μάντρα καθώς η γεωεπιστήμη μελετάται στο μικροσκόπιο.

Ακόμη και η τεχνολογία αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο για αυτοαγάπη και αυτοφροντίδα. Αν συνοψίσουμε σε μια γραμμή, τότε ο τρόπος ζωής μας θα ήταν το shuddhikaran, που σημαίνει εξαγνίζω, ρυθμίζω και ενισχύω για θεραπεία και πληρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 Τρόποι για να σκεφτείτε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας

Αναπτύξτε και τις 4 αισθήσεις σας για να αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας

Κάντε την Κυριακή μία μέρα δικής σας φροντίδας

Πώς βοηθάει η αυτοφροντίδα στη διαχείριση χρόνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάξτε τη δική σας κρέμα σώματος

DIY body lotion: Φτιάχνοντας τη δική σας λοσιόν σώματος, μπορείτε να θρέψετε και να περιποιηθείτε το δέρμα σας με φυσικά συστατικά αποφεύγοντας τις σκληρές χημικές ουσίες.