Αυτοφροντίδα

Μεταβολικό σύνδρομο: Οι χαμηλές θερμοκρασίες σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας-Μελέτη

Μεταβολικό σύνδρομο: Οι χαμηλές θερμοκρασίες σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας-Μελέτη

Μεταβολικό σύνδρομο: Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη, μέσω της ενεργοποίησης του καφέ λίπους.

Περισσότερο από το 40 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων έχουν παχυσαρκία, μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. H παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας εξαιτίας της πρόκλησης χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού, συσσώρευσης κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε ευαίσθητους στην ινσουλίνη ιστούς. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αναστροφή της χρόνιας φλεγμονής θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και πιθανώς να διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, ερευνητές στο Joslin Diabetes Center και στο Brigham and Women’s Hospital διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες έλυσε τη φλεγμονή που προκλήθηκε από την παχυσαρκία, ενώ βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε παχύσαρκα ποντίκια. Η ομάδα αποκάλυψε ότι η διαδικασία αυτή εξαρτιόταν από τον καφέ λιπώδη ιστό – που μερικές φορές θεωρείται “καλό λίπος” – και παράγει ένα φυσικό μόριο που ονομάζεται Maresin 2 όταν διεγείρεται από το κρύο. Αναγνωρισμένος ως ενεργό ενδοκρινικό όργανο επειδή εκκρίνει μόρια που επικοινωνούν με άλλους ιστούς και ρυθμίζουν το μεταβολισμό, ο καφέ λιπώδης ιστός βοηθά στη διάχυση της αποθηκευμένης ενέργειας και μπορεί ενδεχομένως να προάγει την απώλεια βάρους και τη μεταβολική υγεία.

«Εκτεταμένα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο συνδέονται με χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε συστηματική αντίσταση στην ινσουλίνη, επομένως η διακοπή της φλεγμονής θα μπορούσε να προσφέρει πολλά υποσχόμενες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yu-Hua Tseng, Ph.D. ., ανώτερος ερευνητής στο Section on Integrative Physiology and Metabolism στο Joslin Diabetes Center και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Ανακαλύψαμε ότι η έκθεση στο κρύο μείωσε τη φλεγμονή και βελτίωσε τον μεταβολισμό στην παχυσαρκία, με τη μεσολάβηση – τουλάχιστον εν μέρει – της ενεργοποίησης του καφέ λιπώδους ιστού. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού στην προώθηση της επίλυσης της φλεγμονής στην παχυσαρκία, η οποία προηγουμένως δεν είχε αναγνωριστεί.”

«Βρήκαμε ότι το καφέ λίπος παράγει Maresin 2, το οποίο επιλύει τη φλεγμονή συστηματικά και στο ήπαρ», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας Matthew Spite, Ph.D., επικεφαλής ερευνητής στο Brigham and Women’s Hospital και αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού στην επίλυση της φλεγμονής μέσω της παραγωγής αυτού του σημαντικού λιπιδικού μεσολαβητή». Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Maresin 2 θα μπορούσε να έχει κλινικές εφαρμογές ως θεραπεία για ασθενείς με παχυσαρκία, μεταβολική νόσο ή άλλες ασθένειες που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει την πιθανότητα για θάνατο σε ασθενείς με CoViD

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.