Αυτοφροντίδα

Μακροζωία: Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής παραμένοντας δραστήριοι στη ζωή σας

Μακροζωία: Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής παραμένοντας δραστήριοι στη ζωή σας

Μακροζωία: Η ενεργός γήρανση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιδιώξεων που κρατούν το μυαλό, το σώμα, τα συναισθήματα και το πνεύμα σας απασχολημένο, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «ενεργητική γήρανση», αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Πρέπει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα ή να κάνετε πεζοπορία κάθε Σαββατοκύριακο; Καθόλου. Η ενεργός γήρανση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιδιώξεων που κρατούν το μυαλό, το σώμα, τα συναισθήματα και το πνεύμα σας απασχολημένο, ανεξάρτητα από την ηλικία, την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σημαίνει επίσης να είστε επιμελής για την υγεία και την ευημερία σας.

Η τήρηση των αρχών της ενεργού γήρανσης μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της μακροζωίας και της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τον Colin Milner, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Συμβουλίου για την Ενεργή Γήρανση. «Η σωματική δραστηριότητα είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που συνθέτουν έναν άνθρωπο. «Είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε κοινωνικά συνδεδεμένοι και να είμαστε πνευματικά ενεργοί».

Πώς να είστε ενεργητικοί καθώς μεγαλώνετε

Μείνετε θετικοί

Η ενεργός γήρανση ξεκινά με τη θετική στάση απέναντι στο γερνώντας. Έρευνα από την ψυχολόγο Becca Levy και άλλους του Yale διαπίστωσε ότι οι αρνητικές στάσεις για τη γήρανση μπορούν να μειώσουν 7,5 χρόνια από τη ζωή σας. Άλλες μελέτες βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ θετικών στάσεων για τη γήρανση και την καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, καθώς και βελτιωμένης ποιότητας ύπνου.

Μείνετε συνδεδεμένοι

Οι ηλικιωμένοι με ενεργές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια και τους φίλους – είτε αυτοπροσώπως είτε εικονικά – μπορεί να ζήσουν περισσότερο και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την American Geriatrics Society. Αντίθετα, η απομόνωση ή η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες για χειρότερη υγεία.

Μείνετε αναμεμειγμένοι

Η συμμετοχή σε πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και αστικές υποθέσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της ευεξίας και της υγιέστερης γήρανσης ανεξάρτητα από τη σωματική ή γνωστική κατάσταση, αναφέρει ο ΠΟΥ. Δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός στην κοινότητα, η συμμετοχή σε προγράμματα μεταξύ των γενεών, πολιτική ανάμειξη ή ακόμα και βοήθεια προς έναν γείτονα καλλιεργούν την αίσθηση της ικανοποίησης και του σκοπού.

Μείνετε υγιείς σε όλες τις ηλικίες και στάδια

Η συμπεριφορά σας στην πρώιμη ζωή – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του αλκοόλ και της χρήσης καπνού – θέτει τις βάσεις για την ενεργό γήρανση στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με τη Δρ Σούζαν Φρίντμαν, γηριατρό και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Ο Friedman επισημαίνει την αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ των επαγγελματιών της ιατρικής ότι ο τρόπος ζωής πραγματικά κάνει τη διαφορά στην υγιή γήρανση.

Μείνετε περίεργοι

Η πνευματική δέσμευση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και κοινωνική διέγερση, λένε οι ειδικοί. Προσπάθειες που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η παρακολούθηση μαθήματος, η αναπαραγωγή μουσικής, η ανάγνωση βιβλίων για νέα θέματα ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό και τους νευρώνες να ενεργοποιούνται.

Μείνετε ήρεμοι

Η διαχείριση του στρες και του άγχους ως ηλικιωμένος είναι διαφορετική. Μπορεί να αντιμετωπίσετε νέους τύπους στρεσογόνων παραγόντων, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, μια αλλαγή στην οικονομική κατάσταση ή λιγότερη δομή στην ημέρα σας λόγω της συνταξιοδότησης, καθώς και σωματικές αλλαγές, σύμφωνα με ειδικούς στο Harvard Health. Η άσκηση, οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, η επίγνωση ή ο διαλογισμός και η αυξημένη υποστήριξη κοινωνικής και ψυχικής υγείας είναι μόνο μερικοί μη φαρμακολογικοί τρόποι που βοηθούν στη διαχείριση των σκαμπανεβάσεων της ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

3 στους 5 αισθάνονται άγχος για τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης

Αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100, τρώτε σαν υγιείς άνθρωποι που ζουν μέχρι τα 100

Αυτές οι 3 συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα