Αυτοφροντίδα

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Τα lockdown για τον COVID-19 μπορεί να έχουν περιορίσει πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα όρια δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Θα μπορούσε αυτή η δημιουργικότητα να έχει τροφοδοτηθεί από άγνωστα συναισθήματα ή, ίσως, περισσότερο ελεύθερο χρόνο; 

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει τη «δημιουργικότητα» ως «την ικανότητα παραγωγής ή ανάπτυξης πρωτότυπου έργου, θεωριών, τεχνικών ή σκέψεων». Αν και αυτό ισχύει προφανώς για την τέχνη, μπορεί να ισχύει εξίσου και για καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες κάποιος παίρνει υπάρχοντα στοιχεία και δημιουργεί κάτι νέο. Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αποφάσισε να διερευνήσει την επίδραση που είχε το πρώτο lockdown COVID-19 στη δημιουργικότητα.

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπό τoυ, διεξήγαγαν μια γαλλόφωνη διαδικτυακή έρευνα για να μάθουν περισσότερα για τις εμπειρίες των ανθρώπων με τη δημιουργικότητα κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου lockdown στη Γαλλία. Οι συγγραφείς της μελέτης ήλπιζαν να συμβιβάσουν το φαινομενικά παράδοξο της αυξημένης δημιουργικότητας σε μια περίοδο ασυνήθιστου στρες. Οι 343 συμμετέχοντες της μελέτης δήλωσαν ότι ήταν, κατά μέσο όρο, πιο δημιουργικοί κατά τη διάρκεια του lockdown από ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Τι έκαναν οι άνθρωποι στο lockdown;

Εκτός από την απαρίθμηση των αυτο-αντιληπτικών αλλαγών δημιουργικότητας ή της υποκειμενικής αλλαγής δημιουργικότητας (SCC), όπως περιγράφεται παραπάνω, οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες έναν κατάλογο 28 δημιουργικών δραστηριοτήτων με βάση υπάρχοντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται συχνά από ερευνητές ψυχολόγους. Αυτά περιελάμβαναν ζωγραφική, μαγείρεμα, ράψιμο, κηπουρική, γραφή και διακόσμηση, μεταξύ άλλων. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν εάν συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες περισσότερο ή λιγότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, πόσο συχνά και γιατί το έκαναν ή όχι.

Οι πέντε κορυφαίες δημιουργικές δραστηριότητες στις οποίες οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συμμετείχαν ήταν μαγείρεμα, αθλητικά και χορευτικά προγράμματα, προγράμματα αυτοβοήθειας και κηπουρική. Οι ερευνητές ρωτήθηκαν επίσης για τα εμπόδια της πανδημίας που έπρεπε να ξεπεραστούν. Δεν υπήρχε σαφής ένδειξη ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εμποδίων εμπόδιζε τη δημιουργικότητα. Η έκταση των εμποδίων που συναντήθηκαν ήταν υψηλή τόσο για τα άτομα που ήταν πιο δημιουργικά όσο και για τα άτομα που ήταν λιγότερο.

Ποιοι ήταν πιο δημιουργικοί στην καραντίνα

Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που καθόρισαν το αν το επίπεδο δημιουργικότητας ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του lockdown αυξήθηκε ή έπεσε ήταν οι συναισθηματικές αλλαγές και -σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό- το αν η πανδημία τους έδωσε την ευκαιρία να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημιουργική έκφραση επέτρεψε στα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με τον εγκλεισμό και επομένως να αισθάνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Τέλος, ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο επιδεικνύει ανοιχτό πνεύμα στο να δοκιμάζει νέα πράγματα ακολούθησε ως σημαντικός παράγοντας της δημιουργικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι έχουν μοναδική εγκεφαλική συνδεσιμότητα

Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία;

Ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί να είναι δημιουργικός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Η άσκηση επιτρέπει επίσης τη σωστή στάση του σώματος και μειώνει τις ενοχλήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λήθαργος.

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Μποξ αυτοφροντιδα: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.