Αυτοφροντίδα

Κατοικίδια ανάγκες: 18 tips για όσους αποκτούν κατοικίδιο για πρώτη φορά

Κατοικίδια ανάγκες: 18 tips για όσους αποκτούν κατοικίδιο για πρώτη φορά

Κατοικίδια ανάγκες: Τι χρειάζεστε και τι πρέπει να κάνετε πριν ακόμη φέρετε στο σπίτι τον νέο σας γούνινο φίλο;

Το να αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή, αλλά είναι επίσης γεμάτη με τόνους ερωτήσεων – ειδικά αν δεν είχατε ποτέ ξανά σκύλο ή γάτα. Η προετοιμασία λίγη εκ των προτέρων θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι εσείς και το νέο σας κατοικίδιο θα μπορείτε να απολαύσετε έναν άνετο χρόνο χωρίς άγχος, ακόμα και όταν είστε στη μέση της εκπαίδευσης για γιογιό και του μαθαίνετε πώς να κάθονται. Εξετάστε αυτές τις 18 βασικές συμβουλές για νέους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, ξεκινώντας με το τι πρέπει να κάνετε πριν ακόμη φέρετε στο σπίτι τον νέο σας γούνινο φίλο.

Αγοράστε όλες τις προμήθειες που χρειάζεστε πριν φέρετε το νέο σας κατοικίδιο σπίτι

Μόλις το κατοικίδιο ζώο σας φτάσει στο νέο του για πάντα σπίτι, θα έχει ανάγκες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει τρόφιμα, λιχουδιές, παιχνίδια και ένα κουτί απορριμμάτων (εάν είναι απαραίτητο) εκ των προτέρων για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στο σπίτι του κατοικίδιου ζώου σας για πρώτη φορά.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη κτηνιάτρου το συντομότερο δυνατό

Είτε υιοθετήσατε ένα κατοικίδιο είτε αγοράσατε μέσω ιδιώτη εκτροφέα, ένα ταξίδι στον κτηνίατρο για να ελέγξει την υγεία του κουταβιού ή του γατάκι σας είναι απαραίτητο. Σε αυτήν την επίσκεψη, μπορείτε να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο και τυχόν εμβολιασμούς που χρειάζεται ένα νεαρό κατοικίδιο για να είναι υγιές.

Κρατήστε αντικείμενα που μπορούν να καταστραφούν μακριά – ή καταστήστε τα εκτός ορίων

Τα κουτάβια και τα γατάκια είναι περίεργα και αυτό μπορεί περιστασιακά να σημαίνει καταστροφή όταν αυτή η περιέργεια εκφράζεται σε όλα τα νέα παπούτσια σας ή στο πλάι του καναπέ. Βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε μπορεί να είναι τοξικό για το κατοικίδιο ζώο σας είναι μακριά του, μαζί με αντικείμενα που θέλετε να προφυλάξετε από αιχμηρά μικρά δόντια και νύχια.

Βάλτε μικροτσίπ στο κατοικίδιό σας

Εάν υιοθετήσατε το κατοικίδιο ζώο σας από ένα καταφύγιο, είναι πιθανό να έχει ήδη υποβληθεί σε μικροτσίπ, μια διαδικασία που συνδέει ένα ηλεκτρονικό τσιπ στο κατοικίδιο ζώο σας σε περίπτωση που χαθεί. Αυτό πιθανότατα δεν ισχύει εάν αγοράσατε από έναν εκτροφέα και η επένδυση σε ένα μικροτσίπ μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ τραγωδίας και αίσιο τέλος, εάν το κατοικίδιό σας βγει ποτέ από το σπίτι.

Ξεκινήστε την προπόνηση νωρίς και μείνετε συνεπείς

Το νέο σας κατοικίδιο θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση για το πώς να ζήσει στο νέο του σπίτι και είναι στο χέρι σας να βεβαιωθείτε ότι κατανοεί τους κανόνες. Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε το κατοικίδιό σας για το πού να πηγαίνει στην τουαλέτα, πώς να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και με ποια αντικείμενα επιτρέπεται να παίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να στρατολογήσετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή

Εάν εργάζεστε πολλές ώρες ή δεν έχετε πολύ χρόνο για να αφιερώσετε στην εκπαίδευση του νέου σας κατοικίδιου, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν εκπαιδευτή. Είναι έμπειροι στην αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων, όπως το γάβγισμα ή το ξύσιμο και μπορούν να εξαλείψουν προβληματικές συμπεριφορές γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε ό,τι μπορείτε

Είτε πρόκειται για σκύλο είτε για γάτα, κάθε διαφορετική ράτσα έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Μερικά, όπως τα αγγλικά μπουλντόγκ, είναι επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις υγείας, ενώ άλλα, όπως τα χάσκι, απαιτούν ένα νοικοκυριό υψηλής ενέργειας. Αναζητήστε πόρους από οργανισμούς όπως το American Kennel Club για πληροφορίες σχετικά με την ιδιοσυγκρασία της φυλής σας, πιθανές ανησυχίες για την υγεία και ακόμη και τι να περιμένετε.

Επενδύστε σε καθαριστικά για αναπόφευκτα προβλήματα με τα κατοικίδια

Ακόμα κι αν είστε απίστευτα συνεπείς με την εκπαίδευση, το κατοικίδιο ζώο σας θα εξακολουθεί να έχει ατυχήματα καθώς προσαρμόζεται στο νέο του σπίτι. Τα ενζυματικά καθαριστικά είναι απαραίτητα για την αφαίρεση οσμών από τα απορρίμματα κατοικίδιων ζώων, ενώ η επένδυση σε ηλεκτρική σκούπα χειρός ή μπαταρίας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν η φυλή του κατοικίδιου ζώου σας είναι γνωστή για την έντονη αποβολή.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να στειρώσετε το κατοικίδιό σας

Η στείρωση και η στείρωση των σπιτιών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των άστεγων ζώων. Εάν δεν σκοπεύετε να αναπαράγετε τον σκύλο ή τη γάτα σας στο μέλλον, σκεφτείτε να τα στειρώσετε ή να τα στειρώσετε για να εξαλείψετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων γέννων.

Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας ασκείται σωστά

Τα περισσότερα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των φυλών γατών υψηλής ενέργειας όπως οι Βεγγάλης, απαιτούν κάποιου είδους καθημερινή άσκηση. Σχεδιάστε να κάνετε μια βόλτα με το νέο σας κουτάβι καθημερινά ή επενδύστε σε παιχνίδια που μπορούν να διασκεδάσουν το γατάκι σας σε εσωτερικούς χώρους.

Ξεκινήστε σιγά σιγά να συστήνετε το νέο σας κατοικίδιο σε άλλα ζώα

Εάν ο συγκάτοικός σας έχει γάτα ή ελπίζετε ότι το κουτάβι σας θα αρέσει να παίζει με τον σκύλο του καλύτερου φίλου σας, βεβαιωθείτε ότι κάνετε αυτές τις εισαγωγές αργά και με ασφάλεια. Οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να είναι εδαφικοί και το να εξαναγκάσουν δύο ζώα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους στον ίδιο χώρο μπορεί να έχει αιματηρές συνέπειες.

Βρείτε την κατάλληλη τροφή για το κατοικίδιό σας

Μπορεί να φαίνεται λίγο ακριβό, αλλά το να ξοδεύετε περισσότερα σε καλής ποιότητας τροφή για σκύλους μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα, αποτρέποντας προβλήματα υγείας στο κατοικίδιο ζώο σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συστάσεις.

Να είστε υπομονετικοί

Μερικές φορές, ένα νέο κατοικίδιο μπορεί να είναι σοβαρά απογοητευτικό – ειδικά όταν έχουν δημιουργήσει μεγάλα χάλια. Αλλά η εκπαίδευση ενός ζώου απαιτεί χρόνο, υπομονή και συνέπεια, και είναι απαραίτητο να το έχετε κατά νου όταν το κουτάβι σας μασήσει αναπόφευκτα κάτι ακριβό ή η γάτα χτυπήσει πάνω από ένα ακόμα ποτήρι νερό.

Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο για το κατοικίδιο ζώο σας

Το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται ένα κλουβί, ένα κρεβάτι, κάποιο χώρο που είναι αποκλειστικά δικός του. Θα χρειαστείτε επίσης χώρο για να αποθηκεύσετε πράγματα όπως τρόφιμα, λουριά, παιχνίδια και λιχουδιές, και είναι καλύτερο να το έχετε καταλάβει εκ των προτέρων.

Υπολογίστε τις ανάγκες περιποίησης του κατοικίδιου ζώου σας

Μερικοί σκύλοι και γάτες μπορούν να λουστούν στο σπίτι χωρίς προβλήματα, ενώ άλλοι θα χρειαστούν τακτικά ταξίδια σε έναν επαγγελματία περιποιητή για να διατηρήσουν το δέρμα και το τρίχωμα τους. Εάν το κατοικίδιό σας χρειάζεται επαγγελματική περιποίηση, ζητήστε συστάσεις από φίλους για να βεβαιωθείτε ότι το άτομο που φροντίζει το κατοικίδιό σας είναι αξιόπιστο.

Ρυθμίστε ποιος θα φροντίσει το κατοικίδιό σας όταν λείπετε

Όταν έχεις ένα κατοικίδιο, το ταξίδι είναι λίγο πιο δύσκολο. Προτού χρειαστεί να κάνετε ένα ταξίδι, ρωτήστε τους φίλους σας εάν μπορούν να φροντίσουν το πλασματάκι σας ή ψάξτε για αξιόπιστες εγκαταστάσεις στην περιοχή σας. Το ίδιο ισχύει και για έναν καλό περιπατητή σκύλου, ο οποίος μπορεί να παρέμβει όταν δεν μπορείτε να παρέχετε στο κατοικίδιό σας την άσκηση που χρειάζεται.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για απρόβλεπτα έξοδα

Οι λογαριασμοί έκτακτης ανάγκης κτηνιάτρου και άλλα ακριβά γεγονότα που αφορούν το κατοικίδιο ζώο σας μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση και είναι καλό να έχετε κάποια χρήματα στη διάθεσή σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά μετρητά για να καλύψετε την ιατρική περίθαλψη του κατοικίδιου ζώου σας. Δημιουργήστε ένα μικρό ταμείο αποταμίευσης και χρησιμοποιήστε το για να πληρώσετε για ιατρικά έξοδα καθώς προκύπτουν.

Μάθετε τι είναι (και δεν είναι) τοξικό για το κατοικίδιό σας

Τα πάντα, από τα είδη καθαρισμού μέχρι τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Εάν έχετε σκύλο ή γάτα, ερευνήστε ποια είδη φυτών, καθαριστικών και τροφών είναι δηλητηριώδη και κρατήστε το κατοικίδιό σας μακριά από αυτά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ακούτε τι προσπαθεί να σας πει ο σκύλος σας;

Πώς να φροντίσω τα δόντια του σκύλου μου;

6 συμβουλές για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές από τη ζέστη

Γιατί ο σκύλος μου ξαφνικά φοβάται να ανεβαίνει στα έπιπλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μετά το φαγητό;

Γεύμα ξεκούραση: Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα και να πίνετε τσάι/καφέ μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. 

Βοήθεια σε εφήβους που κάνουν δημοσιεύσεις ότι θα αυτοκτονήσουν;

Αυτοτραυματισμός έφηβοι: Τα hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση ιδεών, αλλά τι συμβαίνει όταν τα hashtags βοηθούν στη διάδοση επικίνδυνων σκέψεων και ενεργειών;